Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Harold Eugene Edgerton - inventatorul blitzului electronic

Motto: "Munceste din rasputeri, spune oricui, tot ce sti, distreaza-te!"


Harold Eugene Edgerton s-a nascut in 1903 la Fremont (Nebraska, SUA). In copilarie, unchiul sau, Ralph Edgerton, care avea un studuio fotografic, l-a invatat cum se expun, developeaza si imprima fotografiile.


Absolva studiile de inginerie si electricitate si se angajeaza la General Electric unde studiaza functionarea motoarelor electrice sub lumina stoboscopica. Incepe cercetarile pentru construirea unui blitz electronic folosid tuburi cu vapori de mercur.


In 1926 incepe masteratul la MIT (Massachusetts Institute of Technology) pe care le absolva in 1927 si este angajat asistent aici.


Harold_Eugene_Edgerton_1.jpg


In 1931 obtine titlul de doctor in stiinte cu un studiu asupra motoarelor electrice.


Harold_Eugene_Edgerton_5.jpg


Dezvolta o metoda de a realiza fotografii asupra obiectelor in miscare rapida prin folosirea unor blitzuri electronice cu descarcari foarte scurte, de aceasta data folosid tuburi cu descare in xenon. De asemenea initiaza o tehnica de filmare cu o cadenta foarte mare, folosind stroboscoape.


In 1932 Edgerton lanseaza primul lor model comercial de blitz electronic. Impreuna cu George Woodruff (fotojurnalist) promoveaza inventia lor ca unealta indispensabila fotojurnalistilor.


Harold_Eugene_Edgerton_3.jpg


In 1937, una dintre fotografiile sale, intitulata "Coronita" si care reprezenta impactul unei picaturi de lapte asupra suprafetei, a fost inclusa in prima expozitie de fotografie organizata de MoMA (Museum of Modern Art).


Harold_Eugene_Edgerton_4.jpg


In acelasi an publica un album de fotografii realizate prin stroboscopie: "Flash! Seeing the Unseen by Ultra-High-Speed Photography" care se bucura de un succes rasunator.


In 1939 incepe sa lucreze pentru Laboratorul Foto al Armatei SUA pentru crearea unei lampi blitz suficient de puternica pentru a permite fotografia aeriana de supraveghere, pe timp de noapte, dintr-un avion aflat la 1500 m altitudine. Edgerton spune: "hai sa inventam o metoda de a o face!".


Harold_Eugene_Edgerton_2.jpg


Edgerton nu s-a limitat sa studieze doar fenomene de laborator sau evenimente tehnice, a filmat si evenimente cotidiene: lovitura mingii la golf, apa curgand dintr-un robinet, caderea unei picaturi de lapte, spargerea unui balon, zborul pasarii colibri, etc.
In 1940 realizeaza un film regizat de George Sidney, intitulat "Quicker'n a Wink" si care castiga premiu Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj.
In aprile 1941 face primele probe cu un blitz de uz militar, de 1 m diametru care era alimentat de mai multe condensatoare, de cate o suta de kg fiecare. In 1943 RADAR-ul a devenit suficient de eficient pentru a realiza fotografii asupra tintei dorite. Sistemul sau de supraveghere aeriana nocturna a fost folosit in noaptea din 5 iunie 1944 asupra Normandiei.


In 1947 Harold Edgerton, Kenneth Germeshausen si Herbert Grier fondeaza EG&G si fotografiaza sub autoritatea Atomic Energy Commission testele cu bombele nucleare. Cantitatea enorma de lumina si desfasurarea ultrarapida a fenomenelor ii conduc sa inventeze un nou obturator, botezat Rapatronic (RAPid Action elecTRONIC shuter), fara parti in miscare.


Harold_Eugene_Edgerton_6.jpg


Rapatronic era format din doua filtre de polarizare defazate la 90 grade, iar ansamblul era complet opac la lumina. Intre cele doua filtre se afla plasata o celula Kerr care era capabila (sub actiunea unui curent electric) sa roteasca planul de polarizare al luminii.
Obturatorul dispunea de o fotocelula care, in mai putin de 3 milisecunde, "deschidea" calea luminii prin obturator. Timpul de expunere putea fi scazut pana la valori de ordinul nanosecundelor.


Incepind cu 1947 publica mai multe articole in National Geographic; primul articol ilustreaza miscarile aripilor pasarilor colibri.


In perioada 50 - 80 este cooptat ca expert in fotografia subacvatica, dar observa repede ca turbiditatea crescuta a apei nu permite obinerea de fotografii la mare adancime. Studiaza si pune la punct dispozitive de emisie si receptie ale sunetelor pentru cartografia fundului oceanelor. Breveteaza "pinger" cu care poate determina forma fundului oceanului, si, mai tarziu (1961) "boomer" prin care poate localiza obiecte ingropate in namol, pe fundul apelor. A colaborat peste 3 decenii cu Jacques-Yves Cousteau.


Harold_Eugene_Edgerton_7.jpg


In 1964 pune la punct o tehnica de fotografie stroboscopica a curgerii sangelui prin capilare.


In 1986 pune la punct un dispozitiv de fotografiere subacvatica cu intervalometru si blitz, pentru a studia miscarile foarte lente ale vietatilor acvatice.


Se stinge din viata in 4 ianuarie 1990 in Cambridge, Massachusetts, la varsta de 86 ani.


* * *


Harold Eugene Edgerton a fost de o curiozitate insatiabila, invatind si studiind pana in ultimele sale luni de viata. Desi s-a pensionat in 1968, a continuat sa lucreze in laboratoarele MIT si sa predea cursuri de fotografie stroboscopica, stilul sau fiind foarte apreciat de studenti. Edgerton spunea: "smecheria este sa le predai intr-un asmenea mod incat ei sa invete si sa nu-si dea seama de asta decat cand e prea tarziu".


In activitatea sa, Edgerton a obtinut numeroase premii si medalii: US Army's Medal of Freedom (1946), National Medal of Science (1973), a fost nominalizat in National Inventors Hall of Fame (1986), New England Inventor of the Year in 1982, etc.
A patentat zeci de dispozitive si principii.


A prezentat inventiile si inovatiile sale oricui era dispus sa-l asculte, de la cercuri stiintifice, artistice, fotografi, pana la cluburi, oameni de afaceri si pblicului larg. S-a bucurat de respect si succes in comunitatile academice, industriale, fogorafice si artistice.


Lucrari publicate:
1. Flash! Seeing the Unseen by Ultra High-Speed Photography; 1939, impreuna cu James R. Killian Jr.,
2. Electronic Flash, Strobe; 1970,
3. Moments of Vision; 1979, impreuna cu Mr. Killian,
4. Sonar Images; 1986,
5. Stopping Time; 1987, o colectie de fotografii selectionata de Harry N. Abrams

 Galeria de imagini ->

 


Saptesprezece decenii de fotografie - >

 Marian Gadea

februarie, 2010
© Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Raoul M. Septilici - 23 Feb 2010, ora 14:15
Fain articol. Frumoasa galerie. Multe dintre fotografi le stiam, dar nu stiam cine le-a facut. E binevenit articolul, care face o incursiune si in istoria tehnicii fotografice.

Ancuta T. - 23 Feb 2010, ora 17:54
Frumos prezentat, multumim!

Razvan Ionita - 24 Feb 2010, ora 20:56
Woow.. ce OM !!!!

Ion Sanduloiu - 25 Feb 2010, ora 09:19
Foarte bun articolul. Astept si pe alte teme. Istoria fotografiei si a tehnicii foto e destul de putin cunoscuta, din pacate.

Zagura Nic. - 05 Jul 2010, ora 23:22
Regret ca am citit articolul abia astazi...

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
Īntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate