Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

William Henry Fox Talbot

William Henry Fox Talbot s-a nascut la 11 februarie 1800 in provincia Dorset din Marea Britanie. Dupa numai cateva luni, tatal sau moare dar mama sa, Elisabeth se recasatoreste patru ani mai tarziu cu Charles Feilding prin rudele caruia Talbot va promova mai tarziu in elita politica si stiintifica a Imperiului Britanic.


Incepe studiile in particular, apoi la scoala Harrow si Trinitu College in Cambridge. Este pasionat de limbile straine si de botanica.


In 1824 il cunoaste pe Sir John Herschel, cu care va intretine o bogata corescpondenta stiintifica, in special despre optica si lumina.


In 1826 il cunoaste pe David Brewster cu care desfasoara studii despre frecventa luminii si impreuna cu care publica cateva articole stiintifice.


In 1832 este ales membru al Parlamentului Britanic.


Talbot_01.jpg


William Henry Fox Talbot


In 1833, intr-o vacanta pe malul lacului Como (Italia) constata ca nu are nici un pic de talent in desen si se gandeste cat de bine daca ar fi dispus de un sistem care sa poata imprima un peisaj pe hartie si sa o poata pastra timp indelungat (moment in care incepe sa studieze procesele de fotosensibilitate, asa cum arata mai tarziu intr-o scrisoare).


In primavara anului 1834 incepe sa studieze efectul luminii asupra hartiilor imbibate cu solutii de sare de bucatarie si azotat de argint, deasupra carora punea diferite obiecte si apoi le expunea la soare. Acest procedeu a fost denumit sciagrafie (scriere cu umbre), la recomandarea lui Herschel. In toamna realizeaza mai multe copii ale unui peisaj pictat pe un geam, sub care pune hartii fotosensibile; dupa innegrire le fixa cu iodura de potasiu. Procedeul a fost denumit chiche-verre. Imediat observa ca poate face acelasi lucru cu negativele expuse initial.


Talbot_02.jpg


Una dintre primele imagini stabile
obtinute de Talbot


In 1835 isi construieste camere fotografice rudimentare, din lemn, pe care le aseza pe pamant pentru a realiza expunerea; sotia sa le numea uneori "custi de soareci"; se concentreaza pe studii privind cresterea sensibilitatii si a stabilitatii copiilor obtinute. Desi obtine succese, nu publica inca nimic din rezultate obtinute.


Se retrage din Parlament si, in urmatorii trei ani se ocupa de studii de optica si de matematica, iar in 1838 este lauret cu Society's Royal Medal pentru studii in matematica.


Talbot_03.jpg

The Pencil of Nature


In toamna lui 1839 revine la studii asupra fotografiei si incepe sa elaboreze un raport pentru Royal Society.


In ianuarie 1839 afla ca Daguerre a reusit sa obtina o fotografie pozitiva si persistenta, dar fara sa se stie prin ce metoda. Riscind sa piarda dreptul de inventator daca Daguerre ar fi folosit acelasi procedeu, Talbot se grabeste! In 25 ianuarie Michael Faraday prezinta in fata Societatii Regale cateva imagini realizate de Talbot in 1835 iar pe 31 ianuarie, Talbot insusi sustine in fata Societatii Regale materialul "Some Account of the Art of Photogenic Drawing" iar peste trei saptamani revine cu un material mai detaliat.


Talbot_04.jpg


Metoda folosita de Daguerre, dezvaluita public sapte luni mai tarziu, se dovedeste a fi complet diferita. Totusi, datorita sprijinului consistent oferit de guvernul francez, metoda lui Daguerre castiga in notorietate. In schimb, atat guvernul englez cat si Societatea Regala il ignora, ba chiar refuza sa publice studiile lui Talbot in materialele sale oficiale.


In 1840 continua cercetarile, sprijinit de Hershel si Brewster si reuseste sa obtina cateva fotografii de buna calitate. Fotografiile sale erau obtinute dupa negative care trebuiau expuse foarte mult, suficient de mult pentru ca, in momentul extragerii ei din aparat, imaginea sa fie complet vizibila.


Talbot_05.jpg


In septembrie 1840 descopera ca, la expuneri foarte scurte, pe negativ se forma o imagine latenta si care putea fi apoi intarita prin utilizarea unor substante chimice (revelator). In acest fel, timpul de expunere de ordinul zecilor de minute sau chiar ore, se reduce la cateva secunde.


Publica un material despre noua procedura in primavara anului 1841 si denumeste procedeul "Calotype Photogenic Drawing" sau "Calotype" (printre prieteni era denumit "Talbotype"). In acelasi an si mai ales sub presiune exercitate de mama sa si de Brewster, Talbot patenteaza procedeul sau.


Talbot_06.jpg


In 1843 Nicolaas Henneman, un fost angajat de-al lui Talbot si finantat de acesta, deschide un atelier in care realizeaza serii mari de fotografii pozitive dupa cate un singur negativ.


In 1844 incepe sa vanda "Pencil of Nature" - prima carte ilustrata cu fotografii. Datorita noutatii inventiei sale, autorul se simte obligat sa precizeze: "ilustratiile din aceasta lucrare sunt realizate doar prin impresiune cu lumina, fara nici un fel de ajutor din partea creionului artistului." Lucrarea este publicata in fascicule in care fotografiile erau lipite manual pe pagini, autorul intentionind sa le lege intr-o carte foarte groasa, o data cu terminarea proiectului.


Talbot_07.jpg


In 1846 devine evident ca procesul nu este bine pus la punct. Desi erau realizate in foarte multe exemplare, fiecare imagine era obtinuta manual: solutiile sensibile intinse cu pensula, expuse la un Soare cu luminozitate foarte variabila, apoi developate si spalate in solutii sau in apa de o puritate indoielnica. Lipsa de rigurozitate au condus la obtinerea de imagini instabile, care paleau in timp. In 1846 Talbot renunta la proiectul "Pencil of Nature", dupa ce publicase doar 24 fotografii in doar 6 fascicule.


Ca o ironie a sortii patentele depuse referitoare la diferite aspecte ale procesului sau fotografic se intorc impotriva lui Talbot. In 1839, Talbot se grabise sa-si patenteze procedeul, pentru ca procedeul sau sa fie recunoscut inaintea celui al lui Daguerre. Desi a publicat numeroase imagini, recunoasterea procedeului a intarziat sa apara. De asemenea, patentele impiedicau raspandirea larga a procedeului.


Talbot_08.jpg


In 1851, Scott Archer publica procedeul pus la punct de el, realizat cu colodiu umed, iar Talbot vede in procedul de developare a imaginii latente o incalcare a patentului sau. Pe de alta parte, multi amatori interesati de fotografie, vedeau in patentele sale o piedica si protestau in presa vremii.


Talbot se lasa convins si, in 1852 renunta la patente. In mod curios, este atacat dur in presa, fiind chiar acuzat ca nu el este inventatorul calotipiei ci ca a furat cercetarile altor inventatori.


Talbot_09.jpg


In 1854 se desfasoara un proces in care este aparat de Sir John Herschel si Sir David Brewster. Tribunalul il recunoaste pe Talbot ca inventator al fotografiei dar sustine ca noile procese sunt diferite si deci nu intra sub incidenta patentelor sale. Cu toate ca obtinuse dreptate in Justitie, reputatia sa a fost serios afectata.


Constatind ca imaginile argentice nu pot fi pastrate foarte mult timp, Talbot incepe sa studieze o metoda de a transpune negativul in imagini pozitive imprimate cu cerneala tipografica. In 1952 patenteaza o metoda de gravura a unei placi care putea apoi fi folosita pentru a imprima pe hartie cu cerneala tipografica.


In 1858 un al doilea patent pentru o metoda mult perfectionata, pe care o numeste "metoda fotoglifica".


In ultimii ani petrece mai mult timp cercetind metode de imprimare tipografica decat cu dezvoltarea fotografiei.


In 1862 este premiat la International Exhibition din Londra pentru procedeul fotoglific.


Inceteaza din viata in 17 septembrie 1887.

 Galeria de imagini - >

 


Saptesprezece decenii de fotografie - >

 Marian Gadea

iunie, 2010
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Raoul M. Septilici - 19 Jun 2010, ora 17:03
Foarte interesant articolul!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate