Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Carol Pop de Szathmari

Carol Pop de Szathmari s-a nascut la Cluj, la 11 ianuarie 1812, dintr-o familie instarita, cu originea in Satu Mare. A inceput o educatie religioasa la Colegiul Reformat din Cluj, unde incepe sa deseneze, dar renunta rapid la o eventuala cariera bisericeasca. Urmeaza pentru o scurta perioada de timp Academia de Arte Frumoase din Viena, dar renunta in favoarea unei vieti boeme si calatoreste mult prin Europa.


In 1835 se stabileste la Pesta, unde colaboreaza cu pictorul Anton Chladek. Din 1843 se stabileste la Bucuresti si incepe sa picteze peisaje si portrete ale boierimii si se bucura de un mare succes. Realizeaza portrete ale principilor Tarii Romanesti, printre care Gheorghe Bibescu si Barbu Stirbei. Continua sa calatoreasca, insotit mereu de bloc-notess-ul sau, in care realizeaza numeroase schite ale oamenilor pe care-i intalnea, in special tarani.


Incepind cu 1848 incepe sa experimenteze fotografia, in special pentru a putea realiza lucrari mai fidele pentru portrete si peisaje. Incepe cu calotipii si apoi lucreaza dupa procedeul colodiu-umed. Isi deschide un studio foto in Bucuresti, in zona Vergului, dar acesta va fi mistuit de un incendiu, patru ani mai tarziu.


Carol_Popp_de_Szathmary_01.jpg


In timpul Razboiului Ruso-Turc, fotografiaza numeroase portrete ale ofiterilor rusi, francezi, englezi si turci. In 1854, si-a incarcat aparatul fotografic si laboratorul intr-o caruta si a calatorit la Oltenita si la Silistra, pentru a realiza fotografii de pe front. Aduna aproximativ doua sute dintre fotografiile realizate cu ocazia Razboiului Ruso-Turc si realizeaza un album care a fost prezentat la Expozitia Mondiala de la Paris din 1855, unde a fost distins cu o medalie. Szathmari prezinta albumul sau Imparatului Napoleon al III-lea, intr-o intalnire privata. Cateva luni mai tarziu, prezinta albumul sau Reginei Victoria a Imperiului Britanic, din partea careia primeste o medalie de aur. Alte albume au fost donate: Imparatului austriac Franz Joseph I, Tarului Alexandru II, Regeleui de Wurttemberg sau Marelui Duce Alexander Carl de Sachsen-Weimar-Eisenach.


Isi deschide un nou studio fotografic, acum pe Calea Victoriei (pe atunci Podul Mogosoaiei), care dispunea de ferestre mari si draperii, cu care putea potrivi intensitatea lumina in interior. Se doteaza cu decoruri realizate din busteni, garduri din lemn, roci, arbusti, crengi de brad si chiar blocuri de gheata pentru a sugera atmosfera de exterior. Unele dintre fotografiile sale au fost transpuse in litografii, in atelierul propriu.


Carol_Popp_de_Szathmary_02.jpg


In 1860 a publicat prima revista ilustrata din Bucuresti, Jurnalul Ilustrat Universal, cu gravuri aduse de la Paris dar si gravuri realizate dupa fotografiile personale. Revista a aparut aproximativ un an.


In 1863 este desemnat pictor si fotograf oficial al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza si realizeaza portretele oficiale ale domnitorului si ale Printesei Elena. Fotografiile au fost apoi transpuse in litografii la Paris. In acelasi an realizeaza un album de fotografii cu peisaje luate in jurul Bucurestiului, pentru Printesa Elena; pe prima pagina a albumului este scrisa dedicatia: "Souvenir de la Roumanie, dedie a sa Altesse Serenissime Helene, Princesse Regnante de la Roumanie, par Charles Pap de Szathmari, Peintre et Photographe de la Cour de Son Altesse Serenissime le Prince Regnant".


Carol_Popp_de_Szathmary_03.jpg


Calatoreste foarte mult prin tara si realizeaza numeroase fotografii si schite cu tarani, comercianti, tigani sau artizani, imbracati in costume de lucru sau de sarbatoare, dar si peisaje, monumente istorice si religioase.


In 1864 este decorat de Imperiul Otoman cu Ordinul Medgidie pentru fotografiile si tablourile sale. In acelasi an devine membru al Societatii Franceze de Fotografie.


Carol_Popp_de_Szathmary_04.jpg


Din 1866 devine fotograf al Printului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen si il insoteste in calatoriile sale in intreaga tara, desenind sau fotografiind momentele oficiale, peisaje, biserici, manastiri sau tarani in costume populare.


In 1869 realizeaza albumul de fotografii "Romania" care cuprindea peisaje si ilustratii ale monumentelor istorice si un altul, cu imagini ale Mitropoliei Curtea de Arges.


Carol_Popp_de_Szathmary_05.jpg


Expune fotografii la Expozitia Universala (1867) de la Paris si de la Weltausstellung (1873) Viena, unde obtine diferite medalii.


In 1870 Szathmari a devenit membru al Societatii fotografice din Viena.


Carol_Popp_de_Szathmary_06.jpg


In 1877 il insoteste pe Principele Carol pe frontul de lupte, in Razboiul de Independenta. Realizeaza fotografii cu Principele inconjurat de personalul sau, cu atasatii militari straini, cu taberele militare, inspectia trupelor, spitale militare, etc. Fotografiile realizate cu aceasta ocazie au fost adunate in albumul Resbelul 1877 – 1878, legat in piele, cu legende scrise de mana, de autor. Multe din fotografiile acestui album au fost republicate in reviste ilustrate precum L'Illustration, Illustrated London News, Zeitung Illustrirte ?i Resboiul.


Carol_Popp_de_Szathmary_07.jpg


In 1881, cu ocazia incoronarii ca Rege a printului Carol I, realizeaza o serie de fotografii ale festivitatilor, impreuna cu fotograful Andreas Reiser. Vremea rea a impiedicat realizarea de fotografii de calitate, totusi, acestea au fost folosite pentru litografii, pulbicate ulterior intr-un album.


Carol_Popp_de_Szathmary_08.jpg


Carol Pop de Szathmari a murit la Bucuresti la 03 iunie 1887.


Carol_Popp_de_Szathmary_09.jpg


Atelierul sau fotografic a ramas functional pana in 1944, cand a fost lovit de bombardamente.

 


* * *

 


Inzestrat cu talent si simt artistic deosebit, Carol Pop de Szathmari a ramas in istoria fotografiei prin aducerea in atentia publicului larg a fotografiei de razboi, de arhitectura si a fotografiei etnografice. Szathmari a sesizat importanta capturii atmosferei de moment si a folosit intens fotografia pentru a imortaliza portretele sale. A obtinut imagini remarcabile cu vederi din Bucuresti si imprejurimile sale, cautind unghiuri inedite si realizand cateva panorame. Multe din fotografiile sale fac parte din colectii raspandite in intreaga lume. In 2011 I.C.R. Stockholm a expus in premiera fotografiile lui Szathmari, aflate in colectia Printului Eugen al Suediei (1865 - 1947), in prezent aflate in colectiile Bibliotecii Regale.

 


Galeria de imagini - >

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 © Marian Gadea
Foto-Magazin.ro
iunie, 2011

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Ancuta T - 09 Jun 2011, ora 10:43
Utila prezentare!

Ion Sanduloiu - 11 Jun 2011, ora 20:18
Carol Pop de Szathmarry este primul nostru fotograf de renume. Faptul ca ziua sa, 11 ianuarie, a fost declarata zi nationala a fotografiei, este si o recunoastere, dar si o incercare de constientizare a publicului, asupra acestui lucru.

Vlad Soare - 12 Jun 2011, ora 15:10
In paragraful al patrulea, presupun ca este vorba despre Razboiul Crimeii. Oficial, denumirea de "Razboiul ruso-turc" ii este atribuita celui din 1877-78, pe care ne place noua sa-l numim "de independenta".

vasile gheorghe - 25 Jun 2011, ora 23:05
Felicitari. Excelent articol. Documentat si bogat ilustrat.

Aron Schmuggler - 29 Jun 2011, ora 01:59
De ce a devenit el Pop cand el insusi nu s-a numit niciodata asa ramine un mister. (Ma refer la toata literatura de specialitate romanesasca, nu numai la acest articol.) Totodata, ce intelegeti prin "al nostru", domnule Sanduloiu? Pe acest principiu si Bresson a fost "al nostru" ca a venit odata in Romania si a facut aici niste poze.

Mihai Despa - 28 Jul 2011, ora 00:02
@Aron Schmuggler: Incepeti prin a invata limba romana si poate o sa intelegeti ce spunea dl. Sanduloiu. Pana atunci limitati-va la a privii fotografii. E mai usor si in plus fotografiile pot fi intelese indiferent de limba vorbita...

Teodor Radu Pantea - 22 Oct 2011, ora 23:15
Legat de declararea zilei de 11 ianuarie ca zi a fotografiei din Romania, a se vedea: http://teodorpantea.blogspot.com/2011/01/ziua-fotografiei-din-romania.html Deoarece deschid rar acest site, rog ca eventualele comentarii (binevenite...)sa fie facute pe blog.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate