Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Paul Strand

Motto: "Obiectivitatea este insasi exenta fotografiei, atat avantajul cat si limitarea ei".


Paul Strand s-a nascut la New York, la 16 octombrie 1890, din parinti imigranti din Boemia. Prima sa camera fotografica o dobandeste la varsa de 12 ani. A urmat cursuri la New York City's Ethical Culture School. Primul sau profesor de fotografie a fost Lewis Hine, care organiza un club foto in scoala si care fotografia mai ales imigrantii eurpoeni care debarcau la Ellis Island.


In 1907 viziteaza, impreuna cu colegii de la clubul foto, expozitia de fotografie a fotografilor fotosecesionisti de la "Little Galleries", organizata de Alfed Sieglitz, unde expuneau Gertrude Kasebier, Edward Steichen, Clarence H. White, Frederick H. Evans, Joseph Turner Keiley si altii. Pentru Strand, acesta a fost momentul decisiv in care s-a hotarat sa devina fotograf. In urmatorii sapte ani a incercat sa fotografieze in stilul pictorialist, in special inspirindu-se din lucrarile lui Steichen si White.


In 1911 Strand devine freelancer si se ocupa de fotografia comerciala, sub indrumarile lui Stieglitz.


Paul_Strand_10.jpg

Paul Strand fotografiat de A. Stieglitz


In 1915 Stieglitz critica aspru lucrarile manieriste ale lui Strand; acesta isi schimba radical stilul artistic si se orienteaza in principal pe trei teme: activitatea urbana, portret pe strada si fotografie abstracta. In acea perioada, New-York-ul, supraaglmerat de pietoni, carute, trasuri si automobile, tevenise o tema preferata de majoritatea fotografilor si a pictorilor. Strand prefera insa subiecte relativ statice precum portrete ale trecatorilor. Pentru a nu deranja persoanele pe care dorea sa le fotografieze si pentru a surprinde portrete cat mai spontane, Strand realizeaza o camera foto speciala, cu un obiectiv fals, orientat inainte, dar care realiza fotografii in lateral. Portretele realizate in aceasta perioada de Strand sunt clasice: barbati nerasi, spalatorese, rabini, imigranti europeni, oameni "sandwich", saraci, cersetori, in contrast cu fotografiile pictorialiste, care ilustrau portrete ale celebritatilor, in studiouri.


Paul_Strand_2.jpg

Cperta albumului Ghana


In 1916, inspirat de lucrarile lui Cezane si Picasso, expuse de Stieglitz la galeria "291", Strand se orienteaza catre fotografia abstracta; pentru inceput aranjeaza si fotografiaza legume si fructe pe terasa locuintei sale, studiind cum interactioneaza formele din cadru. In acelasi an, fotografiile sale sunt publicate in revista Camera Works, iar Stieglitz mentioneaza: "Strand este, fara dubiu, unul dintre cei mai importanti fotografi din aceasta tara [SUA]".


Paul_Strand_11.jpg

Paul Strand la lucru


In perioada 1920 - 1930 Strand se ocupa de cinematografie si participa la fondarea companiei Frontier Films, dedicata mai ales filmului documentar social. Continua sa fotografieze, mai ales in New England si Mexic, in special imagini care releva viata simpla, "de la tara". In 1936, impreuna cu Berenice Abbott, fondeaza Photo League, in New York. Cele doua cooperative, de inspiratie marxist-leninista, doreau sa furnizeze materiale pentru presa si pentru propaganda socialista din SUA. Printre altele, este cameraman si contribuie la realizarea documentarelor "Mannahatta" si "The Wawe".


In 1932 se angajeaza la Muzeul de Arte Frumoase din Mexic, ca director al departamentului de fotografie si film.


Paul_Strand_8.jpg


In 1935 calatoreste in URSS si il cunoaste pe Serghei Eisenstein. Ideile acestuia, de inspiratie socialist-comunista, sunt transpuse in documentarele "The Plow that Broke the Palins" (1936) sau "People of the Cumberlands" (1937).


Paul_Strand_1.jpg

Cperta albumului Southwes


In 1945 MoMA (Museum of Modern Art) organizeaza si expune o retrospectiva Strand.


Paul_Strand_3.jpg

Coperta albumului Un Paese


Macartismul, promovat in S.U.A. de senatorul J.R. McCarthy, si orientarile sale politice de stanga, il determina pe Strand sa plece in Europa, in 1950. Calatoreste si fotografiaza in Italia, Scotia, Nordul si Vestul Africii.


Paul_Strand_5.jpg


Paul_Strand_4.jpg


In Franta incearca sa gaseasca un sat ideal, dar, in peregrinarile sale, impreuna cu Claude Roy, realizeaza un portret al civilizatiei ante-industriale, aflata pe cale de disparitie, pe care o va publica sub numele "La France de Profil". Satul ideal, cautat in Franta, va fi descoperit in Italia, relevat de scriitorul Cesare Zavattini; albumul va fi publicat in 1954 sub numele "Un Paese".


Paul_Strand_6.jpg

Coperta albumului Living Egipt


Tot in Franta incepe un nou proiect, fotografiind personalitatile vietii culturale si stiintifice, printre care Georges Braque, Paolo Picasso, Irenne Joliot-Curie si altii, proiect pe care nu-l va termina niciodata.


Paul_Strand_7.jpg


Paul Strand inceteaza dina viata in 31 martie 1976.


* * *


Strand lucra cu echipament in format mare, obiective de inalta calitate si realiza fotografii directe, nemanipulate. Strand considera ca fotograful este un explorator al lumii reale, nu un creator care se bazeaza pe inspiratie si imaginatie.


Strand a fost primul fotograf care s-a inspirat din ideile cubiste, realizind fotografii abstracte, geometrice, cu subiecte inanimate. De asemenea, a fotografiat intens viata cotidiana, mundana, de pe strazile new-york-eze, tema considerata in acea vreme ca "neartistica".


Ca si mentorul sau, Stieglitz, Strand solicita preturi exorbitante pentru fotografiile sale, pe care le considera la fel de dificil de realizat ca si gravurile lucrate manual. Totusi autorul cauta mijloace de a face accesibile lucrarile sale publicului larg, realizind in acest scop mai multe albume.


In ultimii ani de viata, grav bolnav, Strand a elaborat, impreuna cu redactorii de la Aperture, materiale care au fost transpuse, postum, in cinci volume.


Daca in timpul vietii, fotografiile lui Strand au fost laudate, apoi repudiate apoi ignorate, dupa moartea acestuia, opera sa a fost in final considerata ca o contributie majora la fotografia secolului XX.


Expozitii:
1916 An Exhibition of Photographs of New York and Other Places by Paul Strand; Gallery of the Photo-Secession; New York, New York
1917 Three Photographers; Modern Gallery; New York, New York
1925 Alfred Stieglitz Presents Seven Americans; Anderson Galleries; New York, New York
1929 Forty New Photographs by Paul Strand; Intimate Gallery; New York, New York
1932 Photographs by Paul Strand, Paintings by Rebecca Strand; An American Place; New York, New York
1933 Exposicion de la Obra del Artista Norte americano, Paul Strand; Sala de Arte de la Secretariat de Educacion; Mexico City, Mexico
1945 Photographs 1915 - 1945 by Paul Strand; Museum of Modern Art; New York, New York
1967 Photographs by Paul Strand; Worcester Art Museum; Worcester, Massachusetts
1971 Paul Strand: Photographs 1915 - 1969; Philadelphia Museum of Art; Philadelphia, Pennsylvania; traveled to St. Louis; Boston; New York; Los Angeles; San Francisco
1990 Paul Strand: An American Vision; National Gallery of Art; Washington, D.C.
1998 Paul Strand circa 1916; Metropolitan Museum of Art; New York, New York (itinerata la San Francisco Museum of Modern Art; San Francisco, California)


Lucrari antume:
Wall Street, 1915
Blind, 1916
Chair Abstract, Twin Lakes, Connecticut, 1916
New York, Man Five Points Sq., 1916
Buttress, Ranchos de Taos Church, New Mexicoi, 1932
Cristo with Thorns, Huexotla, from Photographs of Mexico, 1933
Time in New England, 1950,
Young Man, Gondeville, France, 1951
France in Profile, 1952,
Un Paese, 1954,
Mexican Portfolio, 1967,
Outer Hebrides, 1968,
Columbine, Orgeval, 1974,
Ghana: An African Portrait, 1976.

 


Galeria de imagini - >

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 © Marian Gadea
iunie, 2012,
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate