Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Louis-Adolphe Humbert de Molard

Louis-Adolphe Humbert s-a nascut in 30 octombrie 1800 la Paris, intr-o familie originara din Normandia. Tatal familiei Hean-Claude Humbert a fost ofiter de cariera si primeste titlul de baron in 1809 iar, mai tarziu, adopta titlul "de Molard".


In copilarie, ajuta frecvent un unchi de-al sau, Louis-Marc-Antoine Robillard d'Argentelle, in finisarea si colectarea gravurilor in ceara, in special reproduceri de plante, pe care acesta din urma le comercializa. Dupa moartea unchiului sau, Louis-Adolphe se ocupa de ingrijirea si extinderea colectiei de gravuri, pe care le expune publicului din 1933 intr-un apartament din centrul Parisului. Colectia va fi donata in 1853 gradinii botanice Jardin des Plantes.


Louis-Adolphe Humbert abordeaza studii in drept si devine cunoscut in cercurile inalte pariziene ca... prestidigitator!


humbert_de_molard_2.jpg

Louis-Adolphe Humbert de Molard - autoportret


In 1832 se casatoreste cu Constance-Clara Saint-Jean de Montfranc, cu care va avea doi copii. In 1841 Constante-Clara moare.


humbert_de_molard_3.jpg

Louis-Adolphe Humbert de Molard - autoportret


In 1843 se insoara cu Henriette Renee Patu, o talentata pictorita, se muta in provincia Lagni, la est de Paris, si incepe sa fotografieze. In acelasi an face cunostinta cu Hippolite Bayard, care ii explica primele notiuni de fotografie.


humbert_de_molard_7.jpg


Humbert isi dezvolta cunostintele in daguerrotipie, procedeu in care devine rapid foarte experimentat.


humbert_de_molard_1.jpg


In jurul anului 1844 abordeaza tehnica negativ - pozitiv calotipie, si experimenteaza ambele proceduri cativa ani.


Din 1849 fotografiaza doar dupa procedura calotipie.


humbert_de_molard_4.jpg


In 1853 solicita sa devina fotograf in Razboiul Crimeei, dar obtine finantarea solicitata.


humbert_de_molard_5.jpg


In anii 50, Louis-Adolphe Humbert a experimentat procesul cu albumina pe sticla. Desi a perfectionat procedura, crescind sensibilitatea peliculei de mai bine de trei ori, nu a fost satisfacut de acest proces.


In 1851 publica un articol referitor la actiunea de accelerator a acetatului de amoniu in compozitia revelatorului.


humbert_de_molard_6.jpg


In 1854 participa la infiintarea Societatii Franceze de Fotografie si contribuie cu mai multe articole la periodicul societatii, in special cu aspecte de tehnica. Tot aici ia atitudine in controversele vremii legate de fotografie, de exemplu Guillot vs.Talbot sau Gustave Le Gray vs. Scott Archer. De asemenea, propune utilizarea colodiului pentru transparentizarea hartiei folosite ca negativ fotografic si aduce contributii importante la fotografia stereo.


In 1864 Humbert de Molard isi da demisia in consiliul de conducere al Societatii Franceze de Fotografie, pentru motive de sanatate.


Inceteaza din viata la 17 martie 1874.

 


* * *

 


Louis-Adolphe Humbert a fost nu doar un fotograf talentat, dar a efectuat numeroase cercetari in chimia fotografica si a fost un mentor pentru fotografii din epoca.


Cele mai multe fotografii realizate de Louis-Adolphe Humbert care s-au pastrat sunt daguerotipii si calotipii realizate in perioada 1840 - 1950 si reprezinta peisaje din provincia Lagny sau portrete ale rudelor si prietenilor sai.


Peisajele sunt realizate intr-un stil rustic, chiar bucolic, asemanator cu Henri Le Secq, cu care a fost contemporan. In ceea ce priveste portretele, Louis-Adolphe Humbert recurge la montaje elaborate, cu costume si decoruri, care recreaza atmosfera cotidiana din regiunea in care locuia. Persoanele fotografiate efectuau gesturi discrete si abordau atitudini familiare, creând o atmosfera intima, foarte rar utilizata in acea perioada, inspirata din pictura flamanda din sec. XVII.


Fotografiile sale, realizate cu talent si bun gust, sunt opera unui fotograf foarte bine instruit si liber de orice constrangere comerciala.


In paralel cu activitatea artistica, Louis-Adolphe Humbert a intreprins numeroase cercetari in domeniul chimiei, in special de interes fotografic. A experimentat fixarea imaginii fotografice care, dupa developare era trecuta printr-o solutie de amoniu, apoi intr-o baie de de tonare cu corura de aur si fixata in cianura si iodura de potasiu. Unele dintre aceste fotografii, care se pastreaza si azi in conditii perfecte, au o tonalitate rosu-sepia.

 


Galeria de imagini ->

 


Saptesprezece decenii de fotografie...

 © Marian Gadea
iunie, 2014
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Florian Adamescu - 03 Jul 2014, ora 22:07
Interesanta prezentare. Multumim pentru aducerea in atentie!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate