Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Michael Freeman - Expunerea

Cu toate avantajele de masurare si de procesare oferite de fotografia digitala, expunerea a fost usor luata drept un bun care se rezolva de la sine. Functiile de expunere automata ale camerelor foto de astazi sunt realizari impresionante ale tehnologiei si sunt, intr-adevar, capabile sa produca imagini excelente (de unde si setarea AUTO, existenta practic la fiecare aparat modern). Lucru important, intrucat face fotografia mult mai atractiva si mai abordabila, fiind responsabila in mare parte, de o democratizare a fotografiei, de care ne bucuram de cateva decenii (democratizare la care au contribuit si: o focalizare automata, camera foto a nelipsitului telefon mobil, instrumente avansate de postproductie si cu imagini digitale acum usor de postat si de distribuit online, etc).


coperta_expunerea.jpg

Coperta lucrarii Michael Freeman - Expunerea


Totusi, exista un dezavantaj important al acestei tendinte spre automatizare. Din ce in ce mai mult, expunerea este inteleasa in mod rigid, ca un lucru care este fie corect, fie incorect - o problema de rezolvat. Exista un strop de adevar in aceasta, in masura in care este vorba, pana la urma, de dozarea luminii, manipulata de timpul de expunere, diafragma si ISO (sensibilitatea filmului), exact cum se realiza si acum mai bine de un secol.


Cu toate consideratiile filosofice privind interpretarea expunerii, decizia finala este o combinatie a trei factori simpli. Problema este ca, tratind expunerea intr-un mod atat de cinic, ti se rapeste, ca artist creator, privilegiul de a te bucura de o componenta semnificativa a artei tale. Exista si un alt aspect al expunerii, extrem de subiectiv, cu raspuns deschis. Doi oameni pot vedea un subiect care inca nu a fost transpus in aceeasi scena, dar aleg sa o reprezinte in moduri total diferite - si ar trebui sa fim recunoscatori pentru asta, altfel nu ar exista decat putin loc pentru inovatie si expresie artistica.


Felul in care hotarasti sa redai o scena depinde de receptivitatea ta la jocurile subtile de lumini si umbre, de ceea ce consideri mai important sau mai neinsemnat in starea sufleteasca pe care vrei sa o comunici privitorului si asa mai departe. Cu timpul, deciziile legate de expunere vor contribui la formarea propriului stil estetic.


Unora le plac imaginile mai luminoase, altora cele mai intunecate. Unii au nevoie ca totul sa fie foarte clar si precis, pe altii nu-i deranjeaza contururile estompate sau imaginile un pic blurate. In fotografie este destul loc pentru toate aceste abordari, iar expunerea este mijlocul prin care le poti realiza.


Tocmai acesta va fi scopul cartii de fata: sa-ti ofere o intelegere profunda a instrumentelor disponibile pentru realizarea expunerii, in asa fel incat, atunci cand va fi necesar, sa poti determina nu numai setarile optime pentru cea mai buna expunere, dar si care este "cea mai buna" expunere si ce alte optiuni sau interpretari potentiale exista.


In acest sens, vom pune accentul pe momentul fotografierii, al inregistrarii imaginii mai degraba decat pe etapa postproductiei. Scopul este de a surprinde informatii optime cu aparatul foto.


coperta_expunerea_a.jpg

Pagini din lucrarea
Michael Freeman - Expunerea


Daca procedezi asa, vei avea cea mai mare libertate de actiune in etapa de postproductie, daca vrei sa editezi fisierele. Dar mai important este ca aceasta abordare va consolida semnificatia deciziilor cu privire la expunere, ca sa poti lucra intr-un mod eficient si documentat.


Despre Michael Freeman
Fac fotografie de o viata si, ca orice profesionist, imi dau silinta sa-mi imbunatatesc tehnicile si ideile. Imi face placere sa impartasesc cunostintele cu altii, pentru ca iubesc fotografia si doresc sa o iubeasca si altii si sa o faca bine. Asta presupune intelegerea motivului pentru care fotografii buni impresioneaza si a locului in care se incadreaza ei in istoria acestei arte.
Aceasta serie de carti este inspirata din structura unui curs universitar si de avantajele invatarii impreuna. Vom incepe prin a preda cunostintele de baza printr-un curs preliminar, apoi vom continua in zone mai specializate - la fel cum studentul face un curs obligatoriu in primul an, dupa care continua sa studieze materii alese de el insusi.


michael_freeman.jpg

Michael Freeman


Scopul acestor carti nu este numai sa instruiasca si sa educe, dar si sa motiveze si sa inspire. In acest scop multe dintre subiecte vor fi insotite de o provocare: de a fotografia o anumita scena intr-un anumit mod, demonstrind si exersind abilitatile dobinadite in capitolele precedente. In continuare, prezentam lucrarilor mai multor studenti, care au raspuns la aceste provocari. O data cu discutiile lor si cu analiza mea asupra acestor lucrari, speram sa facem materialul mai abordabil si mai realizabil.


Tie, cititorului, aceasta serie iti va oferi, sper, o pregatire temeinica in arta fotografica, ce iti va permite nu doar sa faci fotografii mai bune, ci sa dobandesti cunostinte profunde pe care le au profesionistii, toate obtinute prin exercitii care sunt amuzante dar si instructive.

 


* * *

 


Lucrarea "Expunerea" face parte din colectia "Scoala de fotografie" ce cuprinde patru volume:
- Lumina si iluminarea,
- Editarea digitala,
- Expunerea,
- Compozitia.

Cele patru volume pot fi achizitionate de la editura Litera.

 


Avram Tudor
iulie 2015
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Alex O - 05 Apr 2016, ora 15:39
Am citit cartea aceasta. O recomand doar incepatorilor care vor avea probabil de invatat din ea. Eu personal din aceasta carte am invatat un singur lucru pe care nu l-am gasit in alte cursuri sau carti de fotografie: Regula celor zece zone. Cartea este buna dar dilueaza mult esentialul in continutul de text destul de stufos. Ce mi-a placut este ca are si exemple de fotografii referitoare la fiecare subiect tratat.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate