Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Eadweard Muybridge

Edward James Muggeridge s-a nascut in Marea Britanie in 9 aprilie 1830, intr-o familie de mici comercianti.


In 1843 ramane orfan de tata, iar afacerea este preluata de mama sa. Cativa ani mai tarziu isi schimba numele in Muggridge.


In 1850 emigreaza in SUA si isi deschide o librarie, unde vinde carti de la London Printing and Publishing Company (Marea Britanie). Isi schimba din nou numele in Muygridge.


In 1855 se muta la San Francisco, unde isi deschide alta librarie.


In 1860 incepe o vizita spre Marea Britanie, cu traversarea Americii cu trasura, spre oceanul Atlantic. In Texas sufera un accident grav de trasura, care necesita trei luni de spitalizare, apoi, la New York, inca aproape un an de recuperare. Deabia in 1861 ajunge in Anglia, unde continua tratamentul de recuperare cu Sir William Gull. Acesta ii sugereaza sa-si schimbe pasiunile. Muybridge invata procedeul fotografic cu colodiu umed. Totodata perfectioneaza tehnica optico-fotografica si obtine mai multe brevete de inventie in Marea Britanie, printre care un obturator electric de mare viteza, utilizarea unei baterii de pana la 24 camere foto declansate prin actionarea cu niste fire de matase, rupte pe rand de subiectul care se misca in fata camerelor.


1_Eadward_muybridge_portret.jpg

Eadweard Muybridge


In 1867, aflat in Marea Britanie si isi schimba iar numele: Helios (zeul Soarelui la greci) Muybridge. Isi deschide un studio foto la Londra, de asemena cu numele Helios. In acelasi an revine la San Francisco, de asta data ca fotograf profesionist, cu o tehnica rafinata si cu evidente calitati artistice. Obtine rapid succesul financiar prin realizarea si vanzarea de fotografii in special fotografie de peisaj si de arhitectura.


Muybridge transforma o trasura intr-un adevarat laborator foto, cu care se deplasa in diferitele locatii avute in vedere pentru fotografiile sale de peisaj. De asemenea, comercializeaza numeroase stereografii, gen fotografic foarte popular in acea vreme. Dobanteste reputatia cu o serie de fotografii realizate in Valea Yosemite si in alte zone din jurul orasului San Francisco. Fotografiile din Yosemite impresionau prin grandoarea formelor de relief, iar, daca in cadru apareau si oameni, acestia erau redati ca niste pitici coplesiti de maretia geologica. A realizat, imprimat si comercializat fotografiile sale sub pseudonimul "Helios".


In 1868, Muybridge calatoreste in Alaska, nou teritoriu al Statelor Unite si fotografiaza locuitorii nativi (triburile Tlingit), imigranti rusi si peisaj, finantat fiind de Guvernul SUA.


In 1871, The Lighthouse Board il angajeaza pe Muybridge pentru a fotografia farurile marine de pe coasta de Vest a Satelor Unite.


In anii urmatori este angajat de Robert Woodward pentru a fotografia parcul sau de distractii, Woodward's Garden, o combinatie dintre o gradina zoologica, un parc de distractii, acvariu si muzeu.


2_Woodward_park_Muybridge.jpg

Parcul Woodward (stereofotografie)


Muybride isi asuma riscuri enorme pentru a realiza fotografiile sale. O stereofotografie publicata in 1872 il arata pe autor, stind degajat, pe buza unei prapastii adanca de 600 m in Valea Yosemite.


3_Point_Lookout_Yosemite_Muybridge.jpg

Stanca Lookout


In perioada 1870 - 1872 fotografiaza diferitele stadii de constructie a cladirii San Francisco Mint (The Granite Lady), loc in care praful de aur recoltat de exploratori, era topit si transformat in monede si lingouri. Imaginile erau apoi afisate intr-o succesiune rapida, pentru a observa mai usor evolutia lucrarilor, un adevarat time-lapse.


4_Old_San_Francisco_Mint_Muybridge.jpg

Old San Francisco Mint


In 1872 este angajat de Leland Stanford, afacerist si proprietar de curse de cai, pentru a lamuri o problema mondena foarte dezbatuta in acele timpuri: exista vre-un moment in care toate cele patru picioare ale unui cal la galop nu ating pamantul? Toti artistii vremii pictau caii in galop cu cel putin un picior sprijinit pe pamant. Muybridge incepe studiile fotografice cu o baterie de 12 camere si va trece apoi la 24 camere. In acelasi an se casatoreste cu Flora Shallcross Stone.


5_Muybridge_race_horse_animated.gif

Cal de curse


In 1873 este angajat de Armata SUA pentru a documenta Razboiul Modoc, impotriva amerindienilor din California si Oregon.


In 17 octombrie 1874 il impusca pe Major Harry Larkyns, pe care-l banuia ca ar fi amantul sotiei sale si tatal fiului sau, Florado. Larkyns moare in cursul noptii iar Muybridge este arestat pentru crima. Muybridge pledeaza "nebun" datorita traumatismului cranio-cerebral suferit in urma cu aproape 15 ani. Juriul respinge nebunia, dar admite pledoaria "omor justificabil" si il declara nevinovat.


In 1875, la scurt timp dupa ce a fost achitat de acuzatia de crima, efectueaza o expeditie fotografica in America Centrala, pe care o numeste "munca in exil" si isi schimba iarasi numele: Eduardo Santiago Muybridge. Sotia sa, Flora, solicita divortul, dar moare in acelasi an, inainte de pronuntarea sentinei.


In 1878 realizeaza, la sugestia guvernatorului de California, Leland Stanfod, o panorama a orasului San Francisco. Panorama, realizata din 13 cadre, cuprinde o vedere de 360 grade ale orasului, realizata de pe dealul Nob, si demonstreaza extraordinara dezvoltare a localitatii, care in 30 ani si-a multiplicat populatia de 200 ori!


6_San_Francisco_panorama_Muybridge.jpg

Panorama orasului San Francisco


In 1882 revine in Marea Britanie si isi schimba iarasi numele: Eadweard (asa cum era incrustata piatra tombala a primului rege crestin al Angliei). A utilizat numele de Eadweard Muybridge pentru restul vietii.


7_San_Francisco_panorama_detaliu.jpg

Panorama orasului San Francisco - detaliu


In perioada 1878 - 1884 perfectioneaza metoda sa de fotografie multipla a cailor in galop, folosind timpi mai scurti de expunere si placi fotografice mai sensibile. Serii ale fotografiilor sale au fost publicate in revista Scientific American. Utilzieaza mai multe camere, alniate cu pista de alergare. In partea opusa camerelor aseaza cearsafuri albe, pentru a dispune de maximum de iluminare si pentru a obtine siluete ale cailor in alergare. Imaginile erau apoi copiate pe circumferinta unui disc ce putea fi vazute animat intr-un dispozitiv inventat de Muybridge, numit zoopraxiscop, un precursor al cinematografului. Realizeaza seria "Sallie Gardner at a Gallop" (The Horse in Motion) prin care demonstreaza ca exista momente in care, in galop, calul se afla cu toate cele patru pcioare in aer.


8_Eadweard_Muybridge_Leapfrog.gif


Muybridge sustine numeroase conferinte despre fotografie si zoopraxiscop, in Statele Unite si in Marea Britanie, calatorind acum mult mai sigur si mai confortabil. In martie 1882 conferentiaza la Royal Institution in London, in fata unei Sali arhipline, din auditoriu facand parte si cel care va deveni regele Eduard VII al Marii Britanii.
In acelasi an, Dr. J.B. Stillman, la solicitarea lui Stanford, publica o lucrare stiintifica despre miscarea cailor si utilizeaza peste 100 fotografii realizate de Muybridge, dar pe care nu-l mentioneaza ca autor. Muybridge rupe orice legaturi cu Stanford. Societatea Regala de Arte din Marea Britanie il acuza pe J.B. Stillman de plagiat si refuza publicarea lucrarii acestuia, in schimb il invita pe Muybridge sa conferentize in Marea Britanie.


9_Muybridge_Buffalo_galloping.gif


Incepind din 1880, Universitatea Pennsylvania il angajeaza pe Muybridge sa studieze miscarea oamenilor si a animalelor de la gradina zoologica din Philadelphia. Artistul analizeaza miscarea oamenilor in timpul diferitelor activitatilor cotidine: mers, urcatul scarilor, caratul unei galeti, aruncarea apei dintr-o galeata, baterea de cuie, activitati atletice, dans, etc. De asemenea, inregistreaza activitati din agricultura, industrie, constructia cladirilor, manevre militare, etc.


Pana in 1886, sub auspiciile Universitatii Pennsylvania, Muybrige realizeaza peste 100 mii imagini, majoritatea realizate intr-un studio special, cu iluminare de la Soare, datorita camerelor mari, numeroase, si a placilor fotografice de sensibilitate redusa.


10%2BMuybridge_Vernal_fall.jpg

Cascada Vernal, Yosemite


In 1887 Muybridge publica un masiv album, cu aproape 800 pagini si 20.000 fotografii, intitulat "Animal Locomotion: an Electro-Photographic Investigation of Connective Phases of Animal Movements". Unele dintre lucrarile sale sunt publicate si azi si servesc drept material de referinta pentru biomecanica, miscarea atletilor, sau studiu pentru artisti, animatori sau ca material didactic.


Participa in 1893 la Chicago World's Columbian Exposition, unde prezinta "Science of Animal Locomotion" intr-o sala dedicata: Zoopraxographical Hall. Prezinta, contra-cost, fotografiile lui animate unui larg public.


11_Yosemite_Muybridge.jpg

Yosemite


In perioada 1894 - 1895 calatoreste prin Europa si sustine numeroase conferinte si demonstratii cu zoopraxiscopul.


In 1896 - 1897 se intoarce in SUA, pentru aranjametele financiare privind proprietatile sale; pastreaza drepturile asupra fotografiilor sale.


In 1899 publica albumul "Animals in Motion".


12_Yosemite_Muybridge_stereo.jpg

Yosemite (stereofotografie)


In 1901 publica albumul "The Human Figure in Motion".


Eadweard Muybridge inceteaza din viata in 8 mai 1904, la Kingston upon Thames (Marea Britanie). Pe piatra sa tombala sta scris "Eadweard Maybridge".


Expozitii si colectii in muzee:
Kingston Museum in Kingston upon Thames, Marea Britanie,
University of Pennsylvania Archives in Philadelphia, SUA,
The Stanford University Libraries,
Addison Gallery of American Art,
Phillips Academy in Andover, Massachusetts,
Smithsonian Institution National Museum of American History,
Corcoran Gallery of Art in Washington, DC, etc.

 Saptesprezece decenii de fotografie...


© Marian Gadea
august, 2015
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate