Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Michael Freeman - Editarea digitala

Editarea digitala si postproductia sunt aspecte ale fotografiei digitale care starnesc multe contradictii. Toata lumea are o parere. Unii spun ca nu trebuie sa te abati de la o reproducere complet fidela si nealterata a subiectului original; altii, dimpotriva, spun ca poti face orice vrei cu imaginea ta. Ca de obicei, adevarul se afla undeva la mijloc.Intai de toate, nu exista reproduceri complet fidele ale originalului; procesul de a captura fotonii, de a-i converti in informatii digitale si de a afisa apoi informatiile intr-un mediu bidimensional necesita deja cateva niveluri de interpretare creativa prin mai multe etape.


Pe de alta parte, cu cat folosesti mai multe efecte digitale intr-o imagine - mai ales daca e vorba de efecte speciale sau de adaugarea unor elemente care nu existau in imaginea originala, cum este cazul colajelor - cu cat mai mult de indepartezi de fotografie si te apropii de o lucrare artistica digitala.


coperta_editarea_digitala.jpg

Coperta lucrarii Michael Freeman - Editarea digitala


Cartea de fata va aborda subiectul dintr-o perspectiva situata intre cele doua extreme. Vom incepe cu un rezumat al programelor de editare digitala, pe care fotograful modern le are la dispozitie, apoi vom avea doua capitole despre mai multe optiuni de optimizare a imaginii. Cuvantul "optimizare" a fost ales intentionat. Chiar si in cazul tehnicilor creative sau subiective, cum ar fi conversia unei imagini in alb-negru, metodele folosite au ca prim scop dezvaluirea potentialului existent in fiecare imagine.


Pe de alta parte, capitolul final va vorbi despre subiectele mai putin obiective ale editarii digitale, in care vei invata sa combini imagini separate intr-una singura, sa indepartezi obiecte nedorite dintr-o imagine, sa creezi panorame si alte tehnici care exploateaza in detaliu instrumentele creative disponibile in programele de editare.


Unele dintre tehnicile prezentate se vor potrivi cu stilul tau fotografic, altele nu. Indiferent daca vei folosi sau nu tehnicile descrise, e important de stiut ca le ai la dispozitie si ca, la nevoie, le poti aplica pentru a scoate la iveala potentialul fiecarei imagini. Acesta este si rostul provocarilor pe care le vei gasi in carte.


michael_freeman_editarea_digitala.jpg

Pagini din lucrarea Michael Freeman - Editarea digitala


Nu vreau sa te conving, de exemplu ca e cel mai bine sa modifici umbrele si luminozitatea folosindu-te de curbe, sau ca HDR e singura tehnica pe care o pti folosi daca doresti un contrast cat mai mare. Dimpotriva, provocarile au mai degraba rolul de a te obisnui cu diverse variante de actiune si de a te pregati pentru toate posibilitatile pe care le vei intalni in activitatea fotografica.


Despre Michael Freeman
Fac fotografie de o viata si, ca orice profesionist, imi dau silinta sa-mi imbunatatesc tehnicile si ideile. Imi face placere sa impartasesc cunostintele cu altii, pentru ca iubesc fotografia si doresc sa o iubeasca si altii si sa o faca bine. Asta presupune intelegerea motivului pentru care fotografii buni impresioneaza si a locului in care se incadreaza ei in istoria acestei arte.
Aceasta serie de carti este inspirata din structura unui curs universitar si de avantajele invatarii impreuna. Vom incepe prin a preda cunostintele de baza printr-un curs preliminar, apoi vom continua in zone mai specializate - la fel cum studentul face un curs obligatoriu in primul an, dupa care continua sa studieze materii alese de el insusi.


michael_freeman.jpg

Michael Freeman


Scopul acestor carti nu este numai sa instruiasca si sa educe, dar si sa motiveze si sa inspire. In acest scop multe dintre subiecte vor fi insotite de o provocare: de a fotografia o anumita scena intr-un anumit mod, demonstrind si exersind abilitatile dobinadite in capitolele precedente. In continuare, prezentam lucrarilor mai multor studenti, care au raspuns la aceste provocari. O data cu discutiile lor si cu analiza mea asupra acestor lucrari, speram sa facem materialul mai abordabil si mai realizabil.


Tie, cititorului, aceasta serie iti va oferi, sper, o pregatire temeinica in arta fotografica, ce iti va permite nu doar sa faci fotografii mai bune, ci sa dobandesti cunostinte profunde pe care le au profesionistii, toate obtinute prin exercitii care sunt amuzante dar si instructive.

 


* * *

 


Lucrarea "Editarea digitala" face parte din colectia "Scoala de fotografie" ce cuprinde patru volume:
- Lumina si iluminarea,
- Editarea digitala,
- Expunerea,
- Compozitia.

Cele patru volume pot fi achizitionate de la editura Litera.

 


Avram Tudor
august 2015
Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 37 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 39 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 40 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 40 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 42 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate