Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Chip Foto-Video Digital iulie-august 2007

Am primit la redactie numarul pe luna iulie al revistei Chip Foto-Video Digital.


Editorialul lui Daniel Danila-Bekesi, intitulat "Adio fotografiilor de pe Yahoo", porneste de la faptul ca in 20 septembrie 2007 serviciul Yahoo Photos va fi inchis definitiv iar fotografiile postate de utilizatori vor fi sterse, analizeza implicatiile si complicatiile legate de aceasta inchidere si ajunge la concluzia ca am ajuns depdendenti de Internet si preferam un album on-line, unuia imprimat.chip_iulie_07.jpg


La rubrica "News" sunt prezentate ultimele noutati de la: Canon (S5IS, Ixus 950 IS si doua imprimante foto), Kodak (noul senzor ce adauga un pixel pancromatic in gama celor deja cunoscuti: RGB, HP Photosmart R937, MZ67, R742), DxO Labs (DxO Optics Pro 4.5), Pentax (Pentax K100 Super), Adobe (Lightroom 1.1), Olympus (Zuiko ED 70 - 300 mm f:4 - 5,6), Fuji (Fufilm Big Hob si F40 FD).


In rubrica "Coverstory" Mihaela Dogaru introduce cititorii in lumea fotografiei macro, prezinta cateva metode de a obtine fotografii reusite: unghiul de abordare, iluminarea naturala, cu blitz si contralumina, balansul de alb automat sau dedicat si abordeaza cateva subiecte la indemana: picaturile de apa, frunzele, monedele, table-top photography.


Rubrica "Test et Review" debuteaza cu o analiza a modelului Leica V-Lux 1 despre care Andrei Licherdopol conchide: un aparat bridge solid, cu un obiectiv de foarte buna calitate si cu o gama de functii care satisface dorintele si celor mai pretentiosi utilizatori; din pacate zgomotul din imagine face problematica utilizarea la ISO peste 400. In continuare este analizat Pentax Optio A30 despre care se arata ca realizeaza imagini de buna calitate dar este depunctat de durata scurta de viata a bateriei de acumulatori. Sony W80 este o alegere buna pentru un aparat din clasa lui, chiar daca meniul este mai greu de inteles la inceput. Sony DCS-T20 HDPR reprezinta o solutie completa ce include: un aparat foto (Cyber-shot T20, 8 MPx, zoom optic 3x), o imprimanta foto (DPP-FPHD1) si o statie de andocare cu iesire HD. In final sunt prezentare doua imprimante Sony: DPP-FP70 (imprimanta cu sublimare termica, format A6 ce permite prelucrari ale imaginii si conectarea directa de carduri de memorie flash, alaturi de conexiunea clasica USB; desi este inzestrata cu o baterie de acumulatori, autonomia sa nu atinge nici macar o jumatate de ora) si DPP-FP90 (aceleasi caracteristici ca DPP-FP70 dar cu ecran LCD mai mare si cu o rezolutie mai buna).


Rubrica "Portofoliu" prezinta in acest numar pe fotograful olandez Giedrius Varnas, pasionat de fotografia alb-negru, de linii, forme si umbre. Pentru Varnsas: "a smulge culoare dintr-un subiect inseamna in egala masura a smulge mare parte din realismul sau. Redate monocrom, obiectele isi dezvaluie mai mult din propria existenta si forma. Privitorii vor "adauga" ulterior culoare, in procesul de vizualizare si apreciere".


In rubrica "Practica", Mihai Moiceanu abordeaza fotografia panoramica. Precizind ca fotografia panoramica este definita prin raportul laturilor (lungimea de cel putin 2,5 ori mai mare decat inaltimea), autorul expune o serie de detalii tehnice si de compozitie iar in final arata: "a fi creativ inseamna sa folosesti unelte si moduri de abordare nespecifice unui subiect si sa gasesti o rezolvare inedita". In continuare, Mihai Moiceanu si Mihaela Dogaru abordeaza un subiect foarte pretentios: fotografia de portret si ofera cateva sfaturi: figura umana ca centru de greutate al fotografiei, alegerea momentului potrivit pentru declansare, preferinta pentru plasarea in umbra decat in lumina directa a soarelui sau alegerea luminii de la apusul soarelui. Autorii ofera solutii si pentru fotografia portretului in studio: fundaluri, iluminari, utilizarea blitzului, schimbarea perspectivei prin modificarea punctului de statie. In continuare, Andrei Licherdopol propune cititorilor cateva metode de corectare a aberatiilor obiectivelor (distorsiuni, vignerare, aberatie cromatica), folosind programe precum PTLens sau Adobe Photoshop. In articolul "Ce ofera Windows Vista fotografilor?", Andrei Licherdopol trece in revista premisele hardware necesare cat si pe cele software (suport RAW, pastrarea datelor EXIF si IPTC, aplicatii compatibile).


Pentru amatorii de inregistrari video, Mihaela Dogaru prezinta etapele principale ale transformarii unei idei intr-un film in cazul filmarilor copiilor, a peisajelor, a animalelor sau a nuntilor si propune cateva cai de realizare: jocul cu claritatea, compunerea imaginilor, planificarea decupajelor, pastrarea consecventei, redarea atmosferei prin ajustarea diafragmei, cu ajutorul luminii, etc.


In rubrica "Accesorii - dispozitive care fac diferenta", Mihaela Dogaru pune in balanta Jobo Giga Vu Pro si Epson P-5000 iar in paginile "voi intrebati, noi va raspundem" redactia lamureste cateva din intrebarile cititorilor.


In CD-ul atasat revistei puteti gasi editoare foto (Adobe Photoshop CS3 Extended), filtre (Akvis Chameleon 4.4., Akvis Frame Suite 1.0, Akvis Lightshop 1.2, Akvis NoiseBuster 4.0, Photoframe Pro 3.1, Akvis Retoucher 2.5, Akvis Coloriage 4.5, Photographic Edges 6) si utilitare (AmoK Exif Sorter 2.5.1, Easy Photo Shredder, SoftAmbulante Photo Undelete 1.7, High Quality Photo Resizer, JPEG Recovery 2.0, Mobile Photo Enhancer 1.3, Easy Photo Recovery 1.4, Photo Watermark Professional 7, ImageIron 2.4, IMatch 3.6.0.39 WIA-Loader 1.3).

 

 


Redactia Fotomagazin.ro
© Fotomagazin.ro
iulie, 2007

Bookmark and Share

Comentarii:

iulian cozma - 20 Jul 2007, ora 18:38
Daca fotografia panoramica "incepe" de la 1:2.5, atunci aparatele 6x12 ce fel de fotografii fac ?

mihai moiceanu - 02 Aug 2007, ora 09:27
Iulian, formatul panoramic pe filmul de 6,5 mm este 6x17 cm :)

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 5 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 6 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 15 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate