Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotomaraton, Iasi 2007

banner_fotomaraton1.jpg

Ce este Fotomaratonul?
Fotomaratonul este o "cursa fotografica", un concurs deschis tuturor celor interesati de fotografie, amatori sau profesionisti, care se desfasoara intr-o maniera originala: timp de 12 ore, fiecare "maratonist" va face 12 fotografii cu 12 teme diferite, stabilite de catre organizatori.
La interval de 4 ore, 4 noi teme vor fi dezvaluite de organizatori. Participantii sunt repartizati pe categorii, iar fiecare categorie va avea propriul clasament. Nu tehnica fotografica va fi evaluata in primul rand, ci capacitatea de a improviza pornind de la o tema impusa, creativitatea si umorul participantilor.

fotomaraton_04.jpg

Experiente similare au loc in fiecare an in marile capitale europene (Copenhaga, Berlin, Stockholm) si in unele orase (Bordeaux, Montpellier, Cardiff), mobilizand un important numar de participanti.
Prima experienta de acest gen in Romania a avut loc la Iasi in 2005 si a reunit intre 200 si 250 de participanti. In 2006 experienta a fost reluata. A doua editie a evenimentului a atras peste 500 de participanti de toate varstele si le-a permis celor foarte tineri sa ia parte la concurs intr-un format redus. S-au acordat 6 premii mari: (3 pentru fiecare categorie principala - fotografie clasica si digitala), 24 pentru cea mai buna fotografie din fiecare tema (clasica si digitala) si 2 pentru tinerii sub 18 ani.

Cum se desfasoara Fotomaratonul?
Timp de 12 ore, de la ora 9h00 pana la ora 21h00, participantii vor fi repartizati dupa doua categorii principale : suport clasic si suport digital.

fotomaraton_01.jpg

Participantii care au sub 18 ani vor concura la categoria "Tineri". Copiii sub 14 ani pot intra in competitie de asemenea, cu conditia sa vina la inscriere insotiti de un parinte sau de un profesor. Acestia pot concura in echipe formate anterior sau ad-hoc.
Cei care doresc sa foloseasca tehnica fotografica clasica, vor primi o pelicula cu 24 de pozitii 200 ASA sau un aparat fotografic de unica folosinta.
Plecarea si punctul de control al cursei vor fi la Centrul Cultural Francez. Participantii vor reveni aici din 4 in 4 ore, vor primi un set de 4 teme pentru fotografii si vor viza legitimatia de participare.
Punctul de control va servi si ca loc de "inviorare" (vor fi oferite bauturi racoritoare, ceai, cafea). La finalul maratonului, participantii vor preda la punctul de control filmele fotografice sau vor descarca fotografiile realizate de pe card-ul propriu.
Un juriu format din amatori si profesionisti va desemna castigatorii pentru fiecare categorie si pentru fiecare tema. Se vor acorda premii pentru toate subcategoriile participante. Rezultatele vor fi anuntate la mijlocul lunii noiembrie iar premiile vor fi oferite la sfarsitul aceleiasi luni in cadrul unei festivitati care va avea loc odata cu inaugurarea expozitiei cu fotografiile premiate, in prezenta mass-media si a autoritatilor locale.
Expozitia va fi prezentata apoi in tara, in Franta, si pe site-urile www.fotomaraton.ccfiasi.ro si www.foto-magazin.ro.

Cand? Unde?
Data fixata pentru Fotomaraton este sambata 13 octombrie 2007 la Iasi. Timp de 12 ore, de la ora 9h00 pana la ora 21h00, participantii vor realiza 12 fotografii. Inscrierile se vor face la Centrul Cultural Francez, intre 1 si 11 octombrie 2007. Plecarea / punctul de control al cursei va fi la Centrul Cultural Francez, Bd, Carol I nr. 26. Concurentii vor reveni aici din 4 in 4 ore pentru a primi temele de reflectie, pentru a-si viza legitimatiile de concurs si pentru a se "inviora" cu ceai, cafea, bauturi racoritoare.

fotomaraton_02.jpg

Cine poate participa?
Participantii pot fi persoane de toate varstele, interesati de fotografie, indiferent de orasul in care locuiesc.

Motivatii?
Sa (re)descoperiti orasul Iasi, sa va lasati purtati de hazard, sa castigati premiul cel mare, sa legati noi prietenii, sa impartasiti impresii, sa va expuneti creatiile.

De ce?
Miza acestui Fotomaraton este descoperirea si in acelasi timp cunoasterea orasului intr-un mod convivial si original, sub aspectele sale cele mai neasteptate, dar si sensibilizarea publicului pentru fotografie ca demers artistic.

fotomaraton_03.jpg

Acest eveniment reprezinta de altfel un alt mod de a reflecta asupra identitatii orasului, tema pe care CCF Iasi si-a propus-o pentru sfarsitul anului 2006.

Dupa aceea?
Cele mai bune fotografii vor fi grupate in cadrul unei expozitii care va prezenta orasul Iasi dintr-o perspectiva originala si atractiva.
Decernarea premiilor la primele editii ale Fotomaratonului a prilejuit expunerea a 70 de fotografii la Centrul Cultural Francez.
Expozitia va fi prezentata apoi publicului din toate orasele infratite cu Iasul, cum s-a intamplat spre exemplu la Villeneuve d'Ascq.

Realizari din 2005 si 2006
Fotomaratonul s-a dovedit a fi un veritabil eveniment popular, cu peste 250 de participanti in 2005 si peste 500 in 2006.

Originalitatea manifestarii si accentul pus pe comunicare a facut ca un public tanar foarte divers sa se reuneasca (in afara mediului francofon) la aceasta manifestare organizata de Centru. Seducator prin caracterul sau festiv, evenimentul este in acelasi timp cultural, angajand participantii intr-un veritabil demers artistic spre initiere in arta fotografica.

Programarea sa in acelasi timp cu Sarbatorile Iasului a permis Centrului sa participe impreuna cu autoritatile locale la unul din importantele evenimente culturale organizate de Primarie.

Acoperirea mediatica a fost asigurata la editiile precedente prin intermediul numeroaselor parteneriate cu mediile de informare locale si nationale:
- posturi de radio, (s-au difuzat spoturi radio pe toata perioada inscrierilor) la Kiss FM;
- site-uri internet: www.inoras.ro, www.inoras.ro, si www.foto-magazin.ro;
- reviste de timp liber: IS 24 FUN in 2005;
- televiziuni locale: TVR Iasi;
- ziarul cu cea mai mare audienta din Iasi: Ziarul de Iasi.

Obiective pentru anul 2007
Pentru anul 2007 CCF isi propune:
- sa-si consolideze relatiile cu partenerii si sa demareze noi colaborari.
- sa atraga un public din ce in ce mai numeros prin sensibilizarea unui public nou;
- sa imbunatateasca impactul mediatic conferindu-se o amploare nationala evenimentului; - sa realizeze o dinamica in acord cu alte manifestari similare din Europa;

Atuurile noastre
Fotomaratonul poate fi un prilej pentru o politica de comunicare de amploare prin:
- importanta publicului participant (250 de persoane inscrise in 2005, 550 in 2006) ;
- diversitatea publicului : liceeni, studenti si adulti;
- amplasarea centrala a punctului de control la CCF Iasi;
- anuntarea evenimentului in media ;
- prezentarea expozitiei pe internet si in media (site-ul propriu + site-uri partenere).

Mijloace de promovare:
- bannere : unul pe bulevardul Copou, altul pe bulevardul Stefan cel Mare (pe bulevardele centrale);
- panouri outdoor in oras;
- anunturi in ziare, pe site-uri de gen, de stiri si de timp liber;
- spoturi radio si reportaje TV;
- publicarea celor mai bune fotografii intr-un ziar local si pe un site specializat;
- site-ul CCF si site-ul propriu cu informatii legate de organizare si regulament, noutati si postarea fotografiilor castigatoare.

Caracterul popular al Fotomaratonului si desfasurarea acestuia simultan cu Sarbatorile Iasiului vor face din acest eveniment un prilej de promovare pe langa publicul iesean.

Centre Culturel Francais de Iasi
26, bd. Carol 1 (Copou)
CP 207 OF PTTR 1 700750 Iasi - ROUMANIE .
Tel: (+40) (0232) 267 637
Fax(+40) (0232) 211 026
Email: equipe@ccfiasi.ro
site web : www.ccfiasi.ro

Daniela-Cristina Cujba
octombrie, 2007
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

tudor pantelimonescu - 11 Oct 2007, ora 11:16
Se poate mentiona in ce constau premiile?

Diana padurariu - 13 Nov 2007, ora 18:29
pozele facute la sectziunea clasica cu un aparat de unica folosinta primit de la concurs, se pot ridica, sau se pot vedea de catre participantul care le-a facut? daca da, cand?

iulian miron - 16 Nov 2007, ora 22:48
luni e vernisajul. prost aleasa ziua, multi dintre cei din alte localitati nu vor putea veni, inclusiv eu. in plus, abia acum 2 ore am fost instiintati prin email...

Tudurachi Alexandra - 18 Nov 2007, ora 22:33
Totusi cand putem afla rezultatele concursului? Am aflat ca maine este festivitate de premiere dar nimeni nu stie sigur nimic..ce, cum, cand mai exact?

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate