Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Galeria 115 - arta digitala in Bucuresti

Pe Str. Mihai Eminescu nr. 115 din Bucuresti, s-a deschis in 2007 o galerie de arta digitala, inedita pentru Romania. "Galeria 115", scrie publicatia de prezentare, este dedicata expunerii si promovarii artei digitale. Datorita noilor tehnologii ce revolutioneaza felul in care artistii gandesc si lucreaza, arta digitala a devenit o componenta importanta a artei contemporane. Imagini care nu s-ar fi putut realiza de mana sunt create acum prin clickuri de mouse. Galeria 115 ofera lucrari originale in editii limitate si faciliteaza descoperirea acestui nou tip de arta in forma sa finala, ca lucrare imprimata pe panza.
Silvana Bratu, custode al Galerei 115, imi raspunde la intrebari.


Simion Buia: Cum s-a nascut ideea deschiderii acestei galerii si cine sta in spatele ei?
Silvana Bratu: Suntem patru tineri care avem radacini in arte vizuale: eu, Irina Stana, Dorin Stana si Matei Apostolescu, care este artist digital si indraznesc sa afirm ca este cel mai bun al momentului.galeria115_01.jpg


Simion Buia: Cine v-a ajutat in acest proiect?
Silvana Bratu: Suntem intr-un spatiu de 120 mp, al Blue-Ridge-ului, care ne-au ajutat foarte mult. Ne-au mai ajutat enorm cei de la HP, cu aparatura de ultima ora, cei de la Group Transilvae cu color-managementul; Adobe cu programele fara de care azi nu am fi aici. Prin entuziasmul nostru, am reusit sa convingem artisti de arta digitala sa participe la acest proiect, multi fiind foarte interesati deoarece arta digitala ofera posibilitati nelimitate de exprimare.


Simion Buia: Enumerati cateva dintre aceste forme.
Silvana Bratu: Una dintre tehnicile cel mai des intalnite este manipularea fotografica: imaginea sursa trece prin programele de specialitate, ajungand in final piesa de arta digitala.galeria115_02.jpg


Simion Buia: Aceasta lucrare finala este printata?
Silvana Bratu: Lucrarea este imprimata pe Canvas, la "museum quality", si poate fi achizitionata cu certificat de autenticitate.galeria115_03.jpg


Simion Buia: De ce o galerie dedicata exclusiv artei digitale?
Silvana Bratu: Arta digitala exista in lume din anii '50, insa la noi este practic necunoscuta, asa ca din acest motiv ne-am adunat noi, cei patru, care formam RAAW ASOCIATION FOR VISUAL ARTS. Galeria 115 este primul nostru proiect, fiind pasionati de arta digitala si avand deja cunostintele necesare in domeniu. Acum putem spune, in sfarsit, ca avem prima galerie de arta digitala din estul Europei si suntem bucurosi ca am adus pentru publicul din Romania aceasta forma de arta contemporana.galeria115_05.jpg


Simion Buia: Observ ca au expus foarte multi artisti din strainatate.
Silvana Bratu: Este adevarat, in acest prim proiect prezentam 91 de artisti din 34 de tari: Japonia, Anglia, Australia, SUA, Canada, India si altele.


Simion Buia: Ce proiecte aveti pentru 2008?
Silvana Bratu: Lansarea Art Part Two VAULT, colectie ce reuneste cele mai bune lucrari de arta digitala incluzand noi tehnici, cum ar fi: pixel-art si text-art. Pentru curiosi va stam la dispozitie cu siteul www.115.ro.galeria115_06.jpg


Simion Buia: Ce puteti transmite unui fotograf roman?
Silvana Bratu: Sa ne viziteze, deoarece in Galeria noastra le stau la dispozitie noile "unelte" digitale (Tablete grafice Wacom, noul pachet CS3 de la Adobe si computerele Apple). Cred ca si cei care s-au exprimat clasic pana acum pot evolua si deja au evoluat foarte mult, toti folosind aparatura moderna.Trebuie avut in verdere ca totusi computerul nu inlocuieste, ci adauga, vine cu un plus.galeria115_07.jpg


Simion Buia: Expozitia este cu vanzare, deci artistul care vine la d-voastra poate obtine si niste bani?
Silvana Bratu: Evident, exista un comision al artistului, un altul al galeriei si bineinteles costurile de productie care nu sunt de neglijat.


Simion Buia: Cat de mult trebuie modificata fotografia originala pentru a deveni lucrare de arta digitala?
Silvana Bratu: A interveni in imaginea originala nu doar cu usoare corecturi sau ameliorari, ci cu o reala transformare si interventie a artistului. Pentru ca o fografie sa apartina artei digitale trebuie sa fie manipulata, nu doar usor transformata. "Hormonul creativ" e cel mai important, chiar si la femei, daca tot sunt artiste!


Va multumesc pentru conversatie!Simion Buia
www.printacademy.ro


iulie, 2008
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Simona Polhac - 17 Jul 2008, ora 08:47
Va multumesc dl. Simion Buia, chiar imi doream sa cunosc mai multe despre aceasta galerie si bravo lor pentru entuziasm.

Radu Sigheti - 18 Jul 2008, ora 12:52
Artistii lucreaza folosind fotografiile proprii?

ioana lazar - 28 Jul 2008, ora 19:41
@ Radu Sigheti Artistii lucreaza deopotriva cu fotografii proprii sau apartinand bazelor foto gratuite disponibile. Selectia artistilor si a lucrarilor are intotdeauna in vedere copyright-ul lucrariii, ca atare, lucrarile ce se bazeaza pe manipulari fotografice beneficiaza mereu de verificarea surselor.

Marius Mocanu - 23 Jun 2012, ora 18:56
Arta digitala si-a gastigat locul bine meritat alaturi de arta traditionala.Personal sunt adeptul amandurora insa digitalul deschide noi oportunitati si nu este deloc simplu de realizat asa cum pretind unii oameni.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate