Flash

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Romania: anotimpuri

PROMO

Patrundem pe furis in lumea mustind de sensuri a celor patru anotimpuri romanesti. Pe furis, ca sa nu tulburam linistea Frumusetii, a acelor minuni care dureaza uneori doar o strafulgerare de secunda. Am incercat sa "furam" din fiecare anotimp tocmai acele clipe, transformate miraculos in eternitate. Pentru noi pot reprezenta doar niste perisaje minunate si atata tot; pentru oamenii satelor romanesti insa, ele sunt pline de semne, de povesti, trimit intotdeauna mai departe, in alt plan al existentei. Calendarul popular al sarbatorilor autohtone da seama despre un unviers coerent, aflat sub semnul fortelor supranaturale, divizat in anumite parti, marcate de granite precise.

ro_amintire_01.jpg

Nimic, nici macar un detaliu, nu e intamplator; totul e semnificativ. Timpul nu sta, curge si curge, chiar si cand am vrea sa-l oprim… El nu e liniar, e ciclic; imbatraneste si se degradeaza, pentru ca in final sa renasca din el insusi. Anotimpurile spun istoria timpului.

ro_amintire_02.jpg

Desigur, noua, oamenilor moderni, ne vine destul de greu sa intram cu adevarat in spiritul sarbatorilor populare ori sa adoptam o viziune de acest fel asupra naturii. Ne este insa desigur la indemana sa ne bucuram de spectacolul pe care aceasta ni-l ofera zi de zi, anotimp de anotimp.

ro_amintire_03.jpg

Ca atare, am adunat la un loc imagini si amintiri din calatorii in care ne-am lasat ametiti de mirosul teilor ori al florilor de cires, in care am fost orbiti de lumina unui camp de floarea soarelui ori de rosul incandescent al intinderilor de mac, in care am fost surprinsi de innegurari subite, de furtuni parca de sfarsit de lume. Am asezat langa asemenea scene tablouri de iarna, din care rasar siluete de biserici maramuresene imbracate in cusme de nea, urme fantomatice de pasi, zambete si jocuri de copii, munti adumbriti de zapezi. Am adaugat si miile nuante ale culorilor toamnei, luminile de miere care se prefira uneori din necuprinsul cerului asupra caselor rasfirate printre dealuiri, liniile sumbre ale ogoarelor proaspat arate, stralucirea amiezilor dogoratoare de vara, tiuitul linistii din varf de munte, sopotul izvoarelor si vuietul marii. Am surprins lumini si umbre, ne-am lasat purificati de culori, am luat cu noi aburul diminetilor, zbuciumul apelor, neclintirea pietrelor cu forme bizare peste care atatea apusuri si rasarituri de soare s-au scurs… Uneori am avut curiozitatea de a privi toate acestea reflectate prin ochii oamenilor de prin partea locului. Toate s-au inchegat in final intr-un album despre Romania, despre acea Romanie tainica pe care trebuie s-o cauti cu mare atentie ca s-o gasesti.

ro_amintire_04.jpg

Vom patrunde in lumea celor patru anotimpuri romanesti. Anotimpurile spun istoria timpului. Noi, oamenii din ziua de astazi, am uitat aceasta poveste; o mai putem intrezarii insa in mirabilele metamorfoze ale lumii noastre, de la un anotimp la altul.

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Oltenus Oltenus - 12 Jun 2009, ora 10:41
Superb!!! In sfârsit o carte foto despre România cu fotografii selectionate numai din punct de vedere estetic, perfecte pe plan tehnic si al compozitiei! Bravo Florin Andreescu!

Lenu Constantin - 06 Nov 2009, ora 20:47
Este superba fotografia cu copilasii imbracati in costum traditional. Felicitarii !!!

Cristi Vechiu - 21 Nov 2009, ora 20:37
Frumoasa fotografii!!!!

Silviu M - 17 Feb 2010, ora 16:25
Extraordinar, pozele postate aci, au creat o senzatie aparte. Felicitari domnule Florin Andreescu!

Ioan Panaite - 13 Jul 2010, ora 23:47
am remarcat prima fotografie de pe Ceahlau. Superba, la fel ca si celelalte. Felicitari pentru articol!

Lavana k - 02 Oct 2010, ora 19:30
Admirabil !Felicitari!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate