Flash

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Atelierul de Fotografie de la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti

Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti organizeaza un curs de fotografie in doua module. Instructor: Petrisor Iordan.


1. Informatii generale
Obiectivul principal al atelierului este dezvoltarea, indeosebi prin exercitii practice, a cunostintelor si abilitatilor necesare exprimarii in fotografie.


Sedintele atelierului sunt structurate pentru a evidentia specificul situatiilor, problemele pe care le ridica tipul respectiv de fotografie si modul lor de rezolvare.


Modulul I urmareste introducerea in cunoasterea tehnicii fotografice si a procesului de inregistrare al fotografiei, urmata de studiul luminii cu aplicatii practice la portret. Sunt abordate de asemenea tipurile de iluminare, compozitia si studiul portretului.


Modulul II se adreseaza persoanelor cu un nivel mediu de cunostinte din domeniu si cuprinde subiecte din fotografia comerciala, compozitie, peisaj, fotoreportaj. Datorita nivelului superior al abordarii, experienta practica in studio si cunostintele minime in domeniu sunt necesare.Curs_foto_ccs.jpg


2. Mod de lucru
Atelierul de fotografie foloseste ca metoda principala, practica individuala. Fiecare participant realizeaza, prin rotatie, exericitii orientate catre atingerea unui nivel minim de calitate al standardului vizat. Exersarea se refera la metodele tehnice impuse pentru realizarea rezultatului si nu la modul de abordare artistica al acestuia, fiecare participant fiind incurajat a se exprima liber in lucrarile pe care le realizeaza.


Sedintele au ca loc de desfasurare studioul fotografic sau, dupa caz, locatii in aer liber special alese pentru a oferi varietate in abordarea subiectului.


3. Organizarea Atelierului
Participantii sunt organizati pe grupe de lucru de maxim 25 persoane. Fiecare grupa are alocata, saptamanal, o sedinta de 2 ore, la care se adauga sedintele desfasurate in locatii exterioare, deplasari in scurte tabere foto si alte intalniri tip club.


Modulul I se desfasoara in perioada octombrie 2009 - februarie 2010.
Modulul II se desfasoara in perioada februarie 2010 - iunie 2010.


Sedintele atelierului de fotografie sunt planificate de doua ori pe zi, in intervalul orar 18-20 si 20-22, in zilele de marti, miercuri sau joi.


In functie de numarul de persoane care solicita inscrierea, modulul I se poate repeta in perioada februarie-mai 2010.


4. Continutul sedintelor
Sedintele de lucru sunt structurate in general in trei etape distincte:
- prezentarea subiectului
- exercitiu practic
- evaluarea rezultatelor


Lectiile al caror subiect nu beneficiaza de un exercitiu practic (compozitie) vor fi sustinute cu ajutorul exemplificarii pe seturi de fotografii special selectionate.
Atelierul de fotografie nu beneficiaza de un manual tiparit, toate informatiile teoretice fiind prezentate prin proiectie sau vizionare pe monitor si sunt disponibile, la cerere, pentru participanti, la sfarsitul fiecarui modul pe suport digital.


5. Cerinte de la participanti
Fiecare participant trebuie sa detina un aparat foto. De preferinta aparatul trebuie sa fie tip SLR si sa permita conectarea acestuia la blitzurile de studio (mufa cablu blitz, posibilitate atasare hot shoe).


Inscrieri
Inscrierile pentru modulul I se vor face in perioada 5 - 16 octombrie 2009, intre orele 18 - 20 la sediul Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti.
Inscrierile pentru modulul II se vor face in luna februarie 2010.


Taxa de inscriere:
Modulul I: 500 RON pentru elevi si studenti*, 600 RON pentru alti cursanti
Modulul II : 500 RON pentru elevi si studenti*, 600 RON pentru alti cursanti
Pentru persoanele care se inscriu direct la modulul II, la taxa se va adauga 100 RON.


Taxa se achita anticipat pentru minim jumatate din modul.
* - vor beneficia de reducere inclusiv studentii care urmeaza cursuri de master.


6. Scurta prezentare a temelor
Istoricul procesului de inregistrare al luminii prin parcurgerea etapelor sale de evolutie ajuta la intelegerea fundamentului fotografiei, al modului in care aceasta se formeaza. Intelegerea principiilor tehnice de formare a fotografiei contribuie la crearea unei viziunui mai largi a participantilor fata de cea a unui operator al aparatului de fotografiat.


Aparatul foto si expunerea urmaresc maximizarea cunostintelor si abilitatilor participantilor necesare folosirii aparatului de fotografiat. Se urmareaste o introducere in intelegerea relatiei intre timpul de expunere si diafragma, intelegerea modului de setare al expunerii, folosirea ISO, WB, modul de functionare si componentele aparatului foto.


Fotografia pe timp de noapte este o introducere in modul de iluminare artificiala combinata cu cea naturala. Lumina este factorul esential in "scrierea" unei imagini influentand calitatea acesteia prin diversele caracteristici si proprietati . Se vor prezenta modurile in care aparatul si flashul pot sa fie reglate pentru diferite rezultate.


Introducerea in tehnica de studio prezinta componentele si accesoriile folosite in studioul fotografic, modul de functionare al aparaturii, tipurile de lumina si efectele acestora si exercitiu practic de folosire a lor.


Fotografierea portretului cuprinde modul de plasare al luminilor prin studiul tipurilor de iluminare, intelegerea compozitiei fotografiei de portret prin prezentarea felurilor de incadrare, pozitia subiectului, folosirea fundalurilor si cunoasterea genurilor de portret.


Compozitia fotografiei va trasa coordonatele generale ale modului de selectie si organizare a elementelor unei imagini. Se vor indica etapele de evaluare a imaginii si modul in care putem excepta "regulile" de compozitie.


Fotografierea produselor transparente urmareste modul in care se elimina problema legata de transparenta suprafetei fotografiate, eliminarea reflexiilor nedorite (indeosebi la sticla) si punerea in evidenta a formelor obiectului.


Fotografierea produselor opace este axata pe modul specific de iluminare a diferitelor forme geometrice ale obiectelor (cub, cilindru, sfera) astfel incat sa fie relevata dimensiunea spatiala a acestora.


Fotografierea macro arata pe langa suportul tehnic necesar, modurile de abordare a diverselor subiecte si iluminarea corpurilor de marime foarte mica.


Fotografia cu alimente defineste categoriile de abordari generate de destinatia acesteia, modul specific de folosire al luminii, cerintele tehnice ale unui studio foto specializat, delimitarea responsabilitatii de fotograf in acest domeniu.


Fotografia de nunta expune descrierea stilurilor in care poate fi abordata, punctarea momentelor principale prin care o nunta se poate ilustra si abordarea tehnica, specifica, fiecarei parti a evenimentului.


Fotografia de reportaj va face o clasificare a evenimentelor din domeniul fotoreportajului, prezentarea continutului acestora si modului de abordare tehnic. Se vor oborda probleme legate de specificul activitatii in acest domeniu si coordonatele deontologice.


Fotografia de peisaj va face o introducere in compozitia fotografiei peisajului, tehnica folosita, tipuri de abordare si stiluri de fotografie de peisaj. Se urmareste largirea orizontului de abordare de la fotografia descriptiva catre cea interpretativa.


7. Planificarea sedintelor


7.1. Modulul I (octombrie 2009 - februarie 2010):
Fotografia: definitie, scurt istoric al procesului de inregistrare a luminii
Aparatul foto: tipuri, mod de functionare, controlul functiilor
Expunerea: masurarea luminii, ISO, braketing, histograma, situatii speciale
Modalitati creative de folosire ale aparatului foto
Fotografia pe timp de noapte
Studioul foto: prezentare tehnica, tipuri si proprietati ale luminii
Incadrarea portretului
Studiul luminii cu aplicatie la portret:
- Iluminarea portretului cu o sursa
- Iluminarea portretului cu o sursa
- Iluminarea portretului cu doua surse
- Iluminarea portretului cu trei surse
- Iluminarea portretului cu trei surse
Obtinerea portretelor in High Key
Obtinerea portretelor in Low Key
Compozitie, culori si fundaluri la portret
Moduri de iluminare si tipuri de portret


7.2. Modulul II (februarie - iunie 2010):
Prelucrarea imaginilor din formatul RAW
Prelucrarea primara a imaginilor digitale
Reguli de compozitie in fotografie
Fotografierea produselor transparente
Fotografierea produselor transparente
Fotografierea produselor opace
Fotografierea produselor opace
Macro-fotografia
Fotografierea produselor alimentare
Fotografia de nunta: stiluri, momente si tehnica fotografiei de nunta
Fotografia de nunta: fotografierea portretului in aer liber, alegerea fundalurilor
Fotoreportaj: tipuri de fotografie de reportaj
Fotoreportaj: tehnica fotoreportajului-fotografia de eveniment
Peisaj: compozitia la peisaj, stiluri in fotografia de peisaj, tehnica fotografiei de peisaj


8. Recapitulare


9. Testare cunostinte


10. Vernisaj expozitie participanti / inmanarea diplomelor


La sfarsitul Atelierului de Fotografie se va elibera diplome participantilor care au intrunit un procent de cel putin 80 % din puncte la testul final. Se solicita deasemenea un minim portofoliu realizat pe parcursul atelierului.


Informatii suplimentare la 0723 588 124, iordanpetrisor@yahoo.comPetrisor Iordan
www.cursfoto.ro
septembrie, 2009
Foto-Magazin.ro
www.ccs.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Radu Sigheti - 09 Oct 2009, ora 12:50
Desi pe afis sunt mentionate multe genuri de fotografie cursul pare ca se adreseaza celor care doresc sa invete fotografia de studio. Este acest curs acreditat de ministerul invatamantului? Cei care vor absolvi si au diploma ce pot face cu ea?

George Niculescu - 16 Oct 2009, ora 20:12
Revin cu intrebarea: diploma este recunoscuta de M.I?

SleesNicNoche - 01 Nov 2009, ora 17:08
http://jgrtyjp.com/

Cristi Vechiu - 21 Nov 2009, ora 20:04
Sunt de la țara pot participa și eu la acest curs? Dacă da vă rog să-mi trimite-ți un e-mail Aș vrea să particip și eu Mulțumesc.

voichita calinescu - 06 Jan 2010, ora 16:56
pana la urma de ce ai nevoie de diploma. nu te ajuta cu nimic. daca vrei sa te angajezi degeaba o ai daca nu stii sa faci treaba...cine te angajeaza iti cere o demonstratie...

Boipsescizofe - 23 Mar 2010, ora 03:48
Hello to All the Guests and Members, My computer worked slowly, too much errors. Help me, please to fix errors on my computer. On format http://www.yahoo.com/ please. My operation system is Windows XP. Thx, Boipsescizofe

Carmen Pavel - 18 May 2010, ora 15:52
Ma intreb cati din cursanti au absolvit si ce au facut cu diploma dupa absolvire... Mi se pare cel putin amuzant sa vorbesc despre diploma de absolvire a acestui curs, la care eu personal am renuntat dupa primul modul, din motive lesne de inteles, tinand cont ca, cel putin acum 2 ani, cand am incercat sa invat ceva in cadrul cursului (pe care mai multi stim ca l-am numit ulterior atelier, nefiind un curs propriu zis), nu numai materialele puse la dispozitie, de care aveam cu totii mare nevoie sa invatam, erau insuficiente, iar numarul de cursanti nepermis de mare. Pretul mi se pare nejustificat, predarea materiei lipsita de structura, iar "evaluarea rezultatelor" se face la gramada. Pretul este nejustificat!!! Afisul spune curs foto, descrierea atelier. As da dreptate descrierii, cu precizarea ca nu este pentru cei care au nevoie sa invete notiuni de baza. Grupele nu sunt structurate pe nivele de cunostinte.

Imola - 28 Mar 2011, ora 19:27
Good post!

DSLR-A900 - 12 Nov 2011, ora 00:48
Îmi place exact cum veti primi nivelul de dvs. pe tot parcursul

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate