Prima pagina | Stiri | Despre fotografie | Dictionar foto | Flash | Foto pro | Foto tehnica | Foto tutorial | Fotolocatii | Fotomarket | Laboratoare | Resurse | Tips & Tricks

www.foto-magazin.ro
Realizat de fotografi, pentru fotografi.

FAQFAQ SearchCauta in Forum MemberlistLista Membrilor UsergroupsGrupuri de Utilizatori RegisterInregistrare
ProfileProfil Log in to check your private messagesMesaje Personale Log inLog in
Nikon FM

 
Post new topic   Reply to topic    www.foto-magazin.ro Forum Index -> Nikon
View previous topic :: View next topic  
Author Message
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Feb 26, 2011 1:14 pm    Post subject: Nikon FM Reply with quote

Detin un nikon FM si as avea o intrebare legata de aparat daca ma puteti ajuta.

Tocmai am developat primul film facut de acest aparat si sunt oarecum un pic dezamagit si va spun de ce. Desi expunerea a fost determinata corect de catre exponometrul din aparat pe zone in care contrastul nu era puternic ele au iesit subexpuse(sa zicem ca am pus expunearea 1/125 s cu f/5.6(determinata de aparat(doar dioda din mijloc era aprinsa(adica expunere corecta pe subiect))) dau un exemplu, dupa ce m-am uitat pe poza ea apare subexpusa cu cel putin 1 EV ). V-as intreba de ce ? Existe o diferenta de cum imi arata exponometrul si cat ar trebui sa pun timpul de expunere, adica este decalat cu 1 EV sau cu mai mult de 1 EV, pt ca mie mi se pare destul de suspect.
O sa atasez mai jos o poza, scanata cu HP 1110 (nu este scanar pt film), expunerea a fost facut pe fata femeii care apare subexpusa.Nici scanata nu a iesit normal, dar asta este alta problema.Ma intereseaza mai mult acuma expunerea.
Mentionez filmul este AGFA APX 100.





Va multumesc si daca ati putea veni cu niste sfaturi v-as fi foarte recunoscator.

Toate cele bune,
Vlad.

ps: va rog nu va legati de calitatea scanarii, scaner-ul fiind unul destul de vechi in jur de 5-6 ani, vreau doar sa ma ajutati sa inteleg de ce aparatul nu a expus corect desi exponometrul pt subiectul respectiv imi arata expunerea corecta (acesta aparand subexpus)
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
Vlad Soare
Senior
Senior


Joined: 26 Mar 2007
Posts: 1772

Location: n Voluntari, pe stnga

PostPosted: Feb 26, 2011 3:24 pm    Post subject: Reply with quote

Nu e deloc subexpusă. Văd detalii clare peste tot. Cu excepţia interiorului barăcii, care-i normal să iasă negru dacă nu măsori intenţionat doar de pe el, nu mai văd nimic care să fie mai negru dect ar trebui. Cea mai mare parte a pozei a ieşit de un gri mediu, iar asta este exact ceea ce exponometrul ştie şi trebuie să facă.
E subdevelopată, dar asta-i altă poveste şi nu-i vina aparatului.
Back to top
View user's profile Send private message
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Feb 26, 2011 3:56 pm    Post subject: Reply with quote

Bine nu am developat-o eu (inca nu am aparatura), aceasta poza a fost un exemplu, dar am altele mult mai inchise desi expuneara determinata de aparat a fost buna (sa zicem asa) pe subiect.
Credeti ca nu a fost developata corect ?

Intreb pentru ca sunt la inceput de drum si ii un pic mai greu (pana iti dai drumu Smile) ).

Atasez mai jos inca o poza (expunerea a fost facuta pe fata copilului) si determinata corect, nu ar fi trebuit sa apara deloc subexpusa,dar uitandu-ma pe histograma este subexpusa.






Toate cele bune,
Vlad .
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
Vlad Soare
Senior
Senior


Joined: 26 Mar 2007
Posts: 1772

Location: n Voluntari, pe stnga

PostPosted: Feb 26, 2011 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

Ce înţelegi prin expunerea făcută pe faţa copilului? Din cîte ştiu, Nikon FM n-are măsurare spot. Ca să măsori doar faţa copilului, ar fi trebuit să te apropii şi să umpli cadrul cu ea. Chiar dacă pui cerculeţul din vizor pe faţă, el nu măsoară doar de acolo, ci face o medie pe tot cadrul (posibil cu pondere mai mare în centru, dar o medie în orice caz).
În medie, cadrul a ieşit un gri mai mult sau mai puţin mediu, ceea ce este corect.

Da, cred că a fost subdevelopat. Pentru scanare nu-i o problemă, merge şi aşa, dar dacă intenţionezi să-l măreşti în laborator pe hîrtie foto ţi-ar fi mai uşor dacă ai avea ceva mai mult contrast.
Observi că nu ai alb deloc. Tot ce ar fi trebuit să fie alb este un gri murdar, doar cu foarte puţin peste griul mediu. Ăsta-i semn de developare prea scurtă.


Last edited by Vlad Soare on Feb 26, 2011 4:19 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Feb 26, 2011 4:19 pm    Post subject: Reply with quote

Am vrut sa spun ca din expunerea determinata de aparat nu ar fi trebuit sa-mi iasa atata de inchis(pt ca acesta mi-a determinat o expunere corecta). Eu o vad poza in sine destul, inspre foarte inchisa nu cum ar fi trebuit sa fie daca era (si este ) corect expusa.
Data viitoare nu o sa mai developez acolo ci in alta parte, cel putin pana invat sa le fac si eu.
Apropo stiti careva locatii in Cluj unde developeaza filme ?

Toate cele bune,
Vlad.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
Vlad Soare
Senior
Senior


Joined: 26 Mar 2007
Posts: 1772

Location: n Voluntari, pe stnga

PostPosted: Feb 26, 2011 4:36 pm    Post subject: Reply with quote

Noţiunea de expunerea "corectă" este foarte alunecoasă. Am senzaţia că nu cunoşti prea bine teoria din spatele măsurării luminii şi felul în care funcţionează exponometrele. Faptul că se aprinde beculeţul verde în vizor nu-ţi garantează că fotografia va arăta exact aşa cum o vezi tu.
E foarte mult de povestit aici. Pe scurt, trebuie să te obişnuieşti cu aparatul, să înveţi cum măsoară şi cum să interpretezi ce-ţi spune.

Data viitoare setează sensibilitatea filmului cu o treaptă mai jos (chiar dacă are DX, o poţi seta şi manual) şi ai rezolvat problema.

Developarea nu-i neapărat o greşeală a laborantului. Ai fotografiat în condiţii de contrast foarte, foarte scăzut. Poate că cel care ţi-a developat filmul n-a ştiut asta. Ar fi trebuit să-l atenţionezi, iar el ar fi developat poate un pic mai mult decît normal.
De-aia e bine să developezi singur. Tu ştii cel mai bine ce-i pe film şi cum trebuie developat. Şi dacă mi l-ai fi dat mie, probabil că ar fi ieşit tot la fel dacă n-aş fi ştiut ce poze ai pe el şi în ce condiţii le-ai făcut.


Last edited by Vlad Soare on Feb 26, 2011 4:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Feb 26, 2011 4:43 pm    Post subject: Reply with quote

Multumesc mult, dupa cum am spus mai am multe de invatat tocmai de asta va cer ajutorul. Pentru mine a fost primul film facut (sa spun asa) deci nu am prea stiut la ce sa ma astept, mi se pare un pic altfel decat pe digital. Sunt in stadiul de invatat, citesc mult si sper ca intr-o buna zi sa le fac si eu pe astea, dar mai intai incep cu inceputul nu cu sfarsitul Smile)).

Multumesc inca o data.

Toate cele bune,
Vlad.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
Vlad Soare
Senior
Senior


Joined: 26 Mar 2007
Posts: 1772

Location: n Voluntari, pe stnga

PostPosted: Feb 26, 2011 4:53 pm    Post subject: Reply with quote

Totul e să vrei. Nu-i greu deloc, iar după cîteva filme o s-o faci la fel de uşor şi natural ca scrisul sau mersul.
Eu mă bucur de fiecare dată cînd cineva vrea să înveţe să lucreze pe film. Întreabă tot ce vrei să ştii în materie de film şi laborator. Încerc să explic cît de mult pot, în măsura timpului disponibil.
Back to top
View user's profile Send private message
ggl
Senior
Senior


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 3087


PostPosted: Feb 26, 2011 6:00 pm    Post subject: Reply with quote

Nu aparatul e de vina. E de la developare. Ti-am zis sa nu-l duci la laborator. Asa arata un film alb-negru developat la un laborator din Cluj. Daca n-ai chef sa ti le developezi singur, trage film cromogenic. Kodak Profoto 400 BW sau Kodak T400 CN. Ala e foarte ingaduitor la expunere si is in stare sa-l developeze relativ decent si ametitii din Cluj. Ilford XP2 nu are rost sa-ti iei daca ai de gand sa-l developezi in Cluj. E scump si isi bat joc.

FM-ul nu e cu masurare spot. E ponderat centrala 60/40. Nu poti gresi mizerabil cu el decat in conditiile cunoscute in care se pacaleste orice exponometru.

Quote:
Apropo stiti careva locatii in Cluj unde developeaza filme ?

Color eu nu developez in Cluj, le trimit la Bucuresti. Cromogenice poti sa te risti si in Cluj. Doua laboratoare mai developeaza film in Cluj. Unul de pe Eroilor din ceva curte si unul din Marasti. Restul toti duc la ei ce au de developat. Nu-ti recomand niciunul dintr ele. Isi bat efectiv joc de filmele oamenilor indivizii aia.

Alb-negru, la tine acasa. Daca vrei sa tragi pe film alb-negru ti-l developezi singur. E usor. Ustensilele si solutiile te costa sub 200 lei. Si e destul de greu sa-ti iasa in halul in care le-a iesit lor. Daca nu ti-l developezi singur, nu ai feedback si n-ai sa stii nici ce sa corectezi nici cand il expui.


Last edited by ggl on Feb 27, 2011 11:01 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Feb 27, 2011 9:31 am    Post subject: Reply with quote

M-am convins pe propri piele. Probabil ca pe luni sau marti imi comand solutiile si tot ce trebe si ma apuc sa le developez acasa. Macar daca ii sa le gresesc sa le gresesc eu nu altcineva.
Inca o intrebare: In Cluj unde se scaneaza filme si cam cat costa 1 film scanat?

Toate cele bune,
Vlad.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
ggl
Senior
Senior


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 3087


PostPosted: Feb 27, 2011 10:23 am    Post subject: Reply with quote

vlad2010 wrote:
In Cluj unde se scaneaza filme si cam cat costa 1 film scanat?

Vorbeste cu cabalero, el scaneaza pe un Nikon Coolscan V. Cu altii n-am lucrat pentru ca sau scanau prea scump sau manipulau aiurea filmul si-l primeam inapoi cu scame si amprente bonus. Mai poti scana galeria fotomart, scaneaza bine si ala insa e foarte scump si nu merita sa-ti scanezi decat cateva cadre. Pe ceva Epson V750 scanau. Asta e in p-ta Unirii 31a la laboratorul ala foto de langa farmacie si decenatul de la UAD, in camera din spate.

Solutii sa-ti iei R09 si ceva fixator, irelevant ce. Si agentul de limpezire e foarte recomandat daca nu vrei pete pe film. Astea iti trebuie:

- Tanc de developare, dublu, multiformat. Asta e perfect.
- Termometru. Eu folosesc asta. Sa-l verifici cu-n termometru de laborator cu mercur la 20*C ca sa vezi daca are cumva eroare si cat de mare e. Nu-ti recomand termometru cu mercur pentru ca e greu de citit si usor de spart.
- Revelator R09/Rodinal. Cu 125 ml faci cam 20 de in dilutie 1:50 (10 ml concentrat in 500 ml apa). Solutia folosita se arunca dupa utilizare.
- Fixator, Fomafix. Cu 500 ml faci cam 30 de filme; refolosesti cam de 10 ori un litru de solutie, apoi il arunci ca se murdareste. Eventual poti sa-l filtrezi, cum face Vlad Soare.
- Agent limpezire, optional. Asta e bun. Poti folosi si sampon de vase insa nu se compara. Asta te tine foarte mult pentru ca se foloseste de regula in dilutie foarte mare.

Nu e reclama la F64, insa acolo le gasesti majoritatea.

Alte lucruri utile:
- cana de 1 litru pentru masurat lichid, cu gradatii; din comertul capitalist
- o seringa de 10 ml pentru dozat revelator, de la farmacie
- cana de 200 ml pentru masurat lichid, cu gradatii, pentru dozat fixator sau o seringa de 20-50 ml, de la magazin ustensile laborator, farmacie
- vreo trei sticle PET de 500-1000 ml pentru preparat revelator, fixator si pentru apa de inmuiere; sa fie recipiente in care a fost apa minerala, plata sau apa distilata, nu suc sau alte prostii
- apa distilata pentru preparat solutiile si pentru spalarea finala; de la bezninarie/supermerket; se poate folosi si apa de la robinet daca instalatia nu e din 1960, apa e curata si ai filtru si daca revelatorul e de unica folosinta
- filtru pentru apa de 5" cu plasa de 40-60 microni + racord flexibil + doua nipluri; il montezi pe un robinet de apa rece prin intermediul racordurilor flexibile; de la magazinele de instalatii, costa cam 50 lei


Last edited by ggl on Feb 27, 2011 11:16 am; edited 6 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
neamarin
Level 4 Forum User
Level 4 Forum User


Joined: 27 May 2008
Posts: 632

Location: kuwait

PostPosted: Feb 27, 2011 10:59 am    Post subject: Reply with quote

Salut, imi "bag" iar cele doua parale (de parere), acilea io ma "opun" lu' ggl:

anume ca *n-are nici un fel de rost* sa "speli" in apa distilata. Ca s-a dovedit , pan' chiar *cercetari*, ca apa cu "saruri" "spala chiar mai bine"!

Daca vorbim de chiar film: o sticla de "agent de inmuiere" (wetting agent?)
face banii. Ca se "spala" (shi pe urma "sherge"), cu nishte "buretzi" (nu sunt chiar buretzi, sunt nishte *jucarii* de copii, nishte prisme rectabgulare, cu porozitate atat de mica incat de "lipesc" de paretzii din baie) cam asha: "strangi" filmu intre cele doua prisme shi-l shtergi, pe urma-l pui la uscat. Nici o *singura urma*. Shi mai potzi shi "strange" filmu' chiar cat vrei.

La spalare, apa "pura", "distilata", e o cheltuiala fara de rost....

Mai ales ca tre' sa speli vo 10 minute-n apa *curgatoare*. Eu am "spalat" in neshtire la veatza mea. Pentru *printuri* (hartie), baga-le-n vana, bre, shi le "vantura". Ca dupa vo una-doua ore, sunt chiar ok. N-am avut, dupa 15 ani, niciodata "ingalbeniri" (de la "fixeru' chiar ramas p-acolea).

Shi nu, nu tre' sa le "vanturi" chiar *intr-una*. Io vaz - c-acum am cetit - ca eshti chiar *incepator* in de-al din astea.

O veste *buna*: "poteca" aia, care te chiar "duce" la negativu/pozitivu' pe care-l chiar *vrei*, e mai "lina" decat itzi poate chiar parea, in sensu' precis ca-tzi da muuulta marja pentru "gresheala".

Desigur, vorvim p-acilea doar alb-negru. Coloare? Fereasca sfantu'!
Ca de *aia* mi-am cumparat digitalu'...

Cele bune,

Nea Marin
Back to top
View user's profile Send private message
ggl
Senior
Senior


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 3087


PostPosted: Feb 27, 2011 11:03 am    Post subject: Reply with quote

neamarin wrote:
anume ca *n-are nici un fel de rost* sa "speli" in apa distilata. Ca s-a dovedit , pan' chiar *cercetari*, ca apa cu "saruri" "spala chiar mai bine"!

Numai spalarea finala o fac cu apa distilata. Deci 500-600 ml la doua filme. Si numai daca e mizerabila apa de la robinet. Nu stiu cum e apa in Dej, dar in Cluj e ok daca ai filtru si au fost schimbate recent conductele. Sa caute buletinul de analize de la furnizorul de apa si sa se uite la duritate si turbiditate. Daca duritatea e <5*dGH, e ok. Astea de Cluj are 2*dGH. S-ar putea sa fie aceeasi apa.

Nu recomand stergerea filmului cat e ud. E reteta aproape sigura ca sa-l zgarii. Si eu il stergeam dar am renuntat. Nici nu trebuie spalat in apa curgatoare. Eu il spal cu metoda Ilford fill & dump. Consum mult mai putina apa si se spala la fel de eficient ca si in apa curgatoare. Lasi 5 minute sa stea in apa dupa ce faci cele 5, 10 si 20 inversiuni. La urma eu mai bag o tura de apa distilata cu agent de limpezire si mai fac 20 de inversiuni dupa care scot filmul si-l agat la uscat fara sa-l sterg.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
neamarin
Level 4 Forum User
Level 4 Forum User


Joined: 27 May 2008
Posts: 632

Location: kuwait

PostPosted: Feb 27, 2011 11:50 am    Post subject: Reply with quote

Draga ggl - ca inca ma mai aflu chiar pa "sarma",

vaz ca tu *nu recomanzi* "shtergerea filmului cand e ud". Cand o chiar recomanzi? Ca ori nu o recomanzi *defel*, ori o recomanzi cand e uscat...

E o simpla shi pura chestiune de *logica* p-acilea...Mda, poate ca *tu* ai
cumva "scapat" ceva anume.

Toate cele bune, ggl, sa shtii ca te respect nespus, da' *nu chiar de data asta*,

Nea Marin
Back to top
View user's profile Send private message
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Feb 27, 2011 3:19 pm    Post subject: Reply with quote

Va multumesc tare mult ca mi-ati dat niste sfaturi, mai ramane sa mai citesc inca un pic despre procesul de developare si astept sa vad rezultatul meu.
Vorba aia daca ii sa stric un film macar il stric eu pe banii mei nu mi-l strica altul pe banii mei.

Toate cele bune,
Vlad.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Mar 02, 2011 6:17 pm    Post subject: Reply with quote

Nu doresc sa mai deschid un nou topic pentru ca nu are rost pentru cateva intrebari.
Am gasit azi in Cluj unde scaneaza cu 50 de bani poza.Locatia:ProFoto. Acuma am si eu o intrebare: Primul film care l-am developat (dupa cum ati putut observa ) a fost developat gresit. Eu dupa ce scanez cateva poza pe care le considera bune pot sa le prelucrez (digital) incat sa repar greseala celui care le-a developat?(Oricum o sa scanez in jur de 10 poza pt ca vreau sa vad si cum lucreaza).
Acuma doresc sa pun si eu o intrebare legata de developare(nu neaparat de proces pentru ca l-am inteles si abia astept sa fac primul meu film), ci de aparitia in pozele pe care le-am developat a unor dungi negre ,in special, la jumatea pozei(de acolo in jos era neagra) pe orizontala sau pe verticala.Aceasta aparitie a liniilor are legatura cu procesul de developare sau de ce au aparut pentru ca nu am inteles foarte exact.
Si ultima intrebare (cred ca are legatura cu imprimarea pozei pe hartia fotografica sau la procesul de curatare(nu stiu si as vrea sa ma lamuriti)) si anume:in unele poze apara multe punctulete albe (se pot observa si la poza pe care am scanat-o cu copilul) de unde apar ele si de ce ? si pe unele poze apar cateva pete albe (au un aspect de gainat de pasare (scuzati-mi limbajul,dar nu stiu altcumva cum sa le spun)) ele de unde au aparut si de ce?

Va multumesc pentru rabdarea care o acordati unui incepator, dar sunt niste probleme pe care doresc sa nu le intampin si eu si as dori sa stiu cauza.

Probabil ca cea mai mare greseala a mea (alta decat cea prin care am dus filmul la developat si nu am incercat sa-l fac acasa) este aceea ca am si platit bani pe el.In prima faza (vineri ) mi-a spus ca pozele developate + imprimate pe hartie costa 64 de lei sambata cand m-am dus 12 lei am dat pe toate. Pacat ca am fost prost si nu am stiut ca le-a gresit. Asta este, mai bine ascultam parerile voaste si ma chinuiam si-l faceam acasa si daca iesea tot asa macar stiam ce am de facut la urmatorul film.

Toate cele bune,
Vlad.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
ggl
Senior
Senior


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 3087


PostPosted: Mar 02, 2011 6:36 pm    Post subject: Reply with quote

vlad2010 wrote:
Acuma am si eu o intrebare: Primul film care l-am developat (dupa cum ati putut observa ) a fost developat gresit. Eu dupa ce scanez cateva poza pe care le considera bune pot sa le prelucrez (digital) incat sa repar greseala celui care le-a developat?

Poti sa incerci, desi nu stiu daca vrei reusi mare lucru. Prima coditie ca sa poti extrage informatie de pe ele e sa fie developat corect filmul.
Quote:
Acuma doresc sa pun si eu o intrebare legata de developare(nu neaparat de proces pentru ca l-am inteles si abia astept sa fac primul meu film), ci de aparitia in pozele pe care le-am developat a unor dungi negre ,in special, la jumatea pozei(de acolo in jos era neagra) pe orizontala sau pe verticala.Aceasta aparitie a liniilor are legatura cu procesul de developare sau de ce au aparut pentru ca nu am inteles foarte exact.

Nu-mi dau seama, insa daca ai scanate cateva astfel de cadre poti sa le pui sa ne dam cu parerea. Daca sunt pe orizontala, poate fi de vina si obturatorul aparatului. Poate fi si developare inegala. Trebuie sa vedem ca sa ne putem da cu parerea.
Quote:
Si ultima intrebare (cred ca are legatura cu imprimarea pozei pe hartia fotografica sau la procesul de curatare(nu stiu si as vrea sa ma lamuriti)) si anume:in unele poze apara multe punctulete albe (se pot observa si la poza pe care am scanat-o cu copilul) de unde apar ele si de ce ? si pe unele poze apar cateva pete albe (au un aspect de gainat de pasare (scuzati-mi limbajul,dar nu stiu altcumva cum sa le spun)) ele de unde au aparut si de ce?

Probabil mizerie din apa, revelator, fixator, etc. Am patit si eu. De alea e cel mai greu sa scapi, dar sunt si usor de corectat pe imaginea scanata.


Last edited by ggl on Mar 02, 2011 6:43 pm; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Mar 02, 2011 6:42 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Acuma doresc sa pun si eu o intrebare legata de developare(nu neaparat de proces pentru ca l-am inteles si abia astept sa fac primul meu film), ci de aparitia in pozele pe care le-am developat a unor dungi negre ,in special, la jumatea pozei(de acolo in jos era neagra) pe orizontala sau pe verticala.Aceasta aparitie a liniilor are legatura cu procesul de developare sau de ce au aparut pentru ca nu am inteles foarte exact.

Quote:
Nu-mi dau seama, insa daca ai scanate cateva astfel de cadre poti sa le pui sa ne dam cu parerea. Daca sunt pe orizontala, poate fi de vina si obturatorul aparatului. Poate fi si developare inegala. Trebuie sa vedem ca sa ne putem da cu parerea.


In 3 poze apare problema asta 2 pe orizontala (o poza de la jumate in jos : prima jumate apare clar si ultima jumate neagra, a doua poza un pic din partea din jos si a treia poza (poza pe verticala), partea din dreapta mai putin de 1/4 din poza. ) Cand o sa am pozele scanate o sa le pun.

Va multumesc mult.


Toate cele bune,
Vlad.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
ggl
Senior
Senior


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 3087


PostPosted: Mar 02, 2011 6:51 pm    Post subject: Reply with quote

vlad2010 wrote:
In 3 poze apare problema asta 2 pe orizontala (o poza de la jumate in jos : prima jumate apare clar si ultima jumate neagra, a doua poza un pic din partea din jos si a treia poza (poza pe verticala), partea din dreapta mai putin de 1/4 din poza. Cand o sa am pozele scanate o sa le pun.

Deci cu alte cuvinte, toate-s pe orizontala daca facem abstractie de orientarea cadrului. Poate sa fie de la obturator atunci. Te-ai uitat la el daca se misca ca lumea fara sa se agate? Uita-te la perdele sa nu aiba urme de indoituri. Daca sunt cumva indoite e clar ca-i de acolo. Fara film, deschide usita din spate a aparatului si declanseaza de cateva ori la 1/30, 1/15, 1/8, 1/4. Vezi cum se misca cortinele. La timpi mai scurti n-ai sa vezi nimic. Si tine-ti degetele departe de obturator! Sa nu care cumva sa atingi obturatorul ca e sensibil si risti s-al strici daca iti bagi degetele in el.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Mar 02, 2011 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

O sa ma uit cand nu o sa am film pus in aparat Smile (oricum o sa vad cand o sa developez pozele) si daca persista problema ce sa fac ?
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
ggl
Senior
Senior


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 3087


PostPosted: Mar 02, 2011 7:13 pm    Post subject: Reply with quote

vlad2010 wrote:
O sa ma uit cand nu o sa am film pus in aparat :) (oricum o sa vad cand o sa developez pozele) si daca persista problema ce sa fac ?

Să-l cauţi pe ăla de ţi-a vndut aparatul drept funcţional şi să i-l dai de cap pnă ncepe să funcţioneze corect sau pnă iţi returnează contravaloarea sa. Şi să-i publici aici toate datele personale ca să nu mai dea ţeapă şi altora.

Ăsta e individul, da?
http://imago6.blogspot.com/
0726 12 85 95 imago6@yahoo.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
vlad2010
Level 3 Forum User
Level 3 Forum User


Joined: 26 May 2010
Posts: 334

Location: Dej

PostPosted: Mar 02, 2011 7:50 pm    Post subject: Reply with quote

In primul rand sper sa nu fie asta problema, de trimis i-am trimis mesaj oricum cand am vorbit cu el parea in regula.
Intrebare: daca ar fi fost problema cu obturatorul nu ar trebui sa fi fost afectate toate pozele, ori in cazul meu au fost 3 din 36.
De gasitl am gasit si un atelie de reparatii in Cluj la adresa : http://www.reparatiifoto.com/reparatii.aspx. Acuma sper sa fie totul in regula.

Toate cele bune,
Vlad.
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
ggl
Senior
Senior


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 3087


PostPosted: Mar 02, 2011 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

vlad2010 wrote:
Intrebare: daca ar fi fost problema cu obturatorul nu ar trebui sa fi fost afectate toate pozele, ori in cazul meu au fost 3 din 36.

Nu neaparat. Poate se agata doar cand si cand. Poate a stat nefolosit multa vreme si cu putin extercitiu isi da drumul. Poate nu. Asta ai sa vezi la urmatoarele filme expuse, cred. Totusi e un aparat vechi. Are cel putin 29 de ani. Verifica-ti mesajele personale.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    www.foto-magazin.ro Forum Index -> Nikon All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum