Foto Pro

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Proiectul "Actorii si fotograful"

Calin-Stefan Ragalie in dialog cu Simion Buia

Fotograful Simion Buia ne impresioneaza cu un proiect cultural ambitios: portretizarea a 111 actori romani celebri si expunerea lor "in vazul lumii".
Fotografiile sale de mari dimensiuni, alb-negru, duotone sau color, au fost expuse pana acum la Carturesti din Cluj, Timisoara, Bucuresti. Actualmente au poposit la Institutul Cultural Roman, in marea sala a domnului Patapievici. Povestea acestui spectacol vizual il aflam chiar de la fotograful autor.

Calin-Stefan Ragalie: Ce ne povestiti?
Simion Buia: De cand pictorii au inceput sa vada lumea in forme geometrice si s-o confunde cu iluziile optice, pe zi ce trece se pierde cate ceva din memoria vizuala a omenirii. Din fericire rolul si rostul traditional al picturii sunt preluate de fotografia artistica. Aceasta cultiva acum genurile vechilor mesteri ai penelurilor. Cultiva si portretul, cautand subiecte - modele - cat mai adecvate eternizarii. Actorii fac parte din aceasta categorie. Si mai ales actorii de geniu, ca cei portretizati in prezenta expozitie. Privitii fata-n fata! Infatisarea lor le tradeaza talentul dar si personalitatea si omenia. Priviti aceste portrete, pusi pe ganduri, despre eternitatea artei, in ciuda efemeritatii existentei umane.

Alexandru_Repan.jpg

Alexandru Repan

CSR: Cum ati pornit la drum spre aceasta tinta nobila?
S.B.: Proiectul cu actorii a inceput cu doi ani in urma, cand implinisem 40 de ani. Nu era neaparat o varsta critica, mai ales ca obtinusem multe satisfactii de la viata. Am calatorit in jurul lumii si am trait intens. Initial studiasem jurnalistica la Paris si am devenit ziarist. Apogeul carierei l-a constituit angajarea mea la postul de Radio Deutsche Welle din Koln, unde am lucrat 7 ani. Totul era profesional, nici nu se putea altfel sub conducerea lui Emil Hurezeanu! Cu toate acestea ma simteam neimplinit. Mi-am dat seama ca ma pot exprima intrucatva mai profund prin fotografie, decat prin cuvinte. Am inceput sa studiez estetica fotografiei cu profesorul Thomas Ruff, la Kunstakademie Dusseldorf si am facut un "Fortbildung" in DTP. Am participat la numeroase alte workshopuri sustinute de fotografi celebri: Becher, Andreas Gursky, Thomas Struth, Manfred Baumann, Albert Wattson. De la fiecare am invatat cate ceva, ajutandu-ma sa-mi gasesc stilul personal. In Germania am lucrat la Dusseldorfer Schauspielhaus, fotografie de teatru. La BMW Bavaria fotografie de masini de lux, pentru nenumarate agentii de stock fotografie de travel. Am fost un norocos, intrucat contractele mele ma purtau din Hong Kong la Napoli, din Sydney la Oslo. Ultimul job l-am avut, recent, in martie, in Florida. Dar in Germania am lucrat si pentru agentii de stock care vindeau imagini "proaspete" de fashion. Asa se face ca patru ani in sir am fotografiat "in direct" celebrele colectii ale lui Lagerfeld, Klein, Ives Saint Laurent, Gucci, Lanvin, Gaultier, asa cum se vad ele la Fashion Tv. M-am deplasat la Milano, Paris, Londra. A fost intresant, chiar si alergatura permanenta mi-a fost pe plac.

Dorel_Visan.jpg

Dorel Visan

CSR: Si ati venit in Romania?
S.B.: Pentru cateva idei care ma urmareau, in special realizarea unui album de arta fotografica cu portretele celor mai indragiti actori romani. In tarile cu deosebita deschidere culturala - Anglia, Franta, Germania, Belgia, Olanda, Norvegia - am apreciat acest "fel" de a omagia omul care, pe scena, interpreteaza nenumarate roluri aducand cultura universala aproape de individ. Actorul. Acestuia i se aduc nu numai aplauze, ci este purtat pe "maini bune" - in carti de specialitate, dictionare cinematografice si de teatru, albume de excelenta calitate. Nu exista om care sa nu aibe un actor preferat. Care sa nu fi rupt vreodata o pagina cu fotografia lui dintr-o revista, care sa nu fi urmarit pe net sau la televizor ce premiu a mai castigat, cum o mai duce, daca e fericit sau tocmai lovit de soarta?! Aceasta idee generoasa a cunoasterii m-am gandit s-o materializez in Romania.

Mariana_Mihut.jpg

Mariana Mihut

CSR: Pana acum ati fotografiat 24 de actori, de la Teatrul National din Bucuresti, Nottara, Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic si Teatrul Evreiesc. Imi permit sa-i enumar: Alexandru Repan, Catrinel Dumitrescu, Coca Bloos, Constantin Cotimanis, Cornel Ciupercescu, Dorel Visan, Emil Hossu, Emilia Dobrin, Eusebiu Stefanescu, George Alexandru, Ion Haiduc, Mariana Mihut, Marius Bodochi, Mihai Dinvale, Mircea Albulescu, Ovidiu Iuliu Moldivan, Radu Beligan, Ruxandra Sireteanu, Silvia Nastase, Sorin Gheorghiu, Stefan Radoff, Theodor Danetti, Victor Rebengiuc, Virgil Ogasanu. Dar pana la 111 portrete mai aveti foarte mult de lucrat!
S.B.: Acum sunt programati urmatorii 15 actori, care vor fi expusi la Carturesti Bucuresti.

Radu_Beligan.jpg

Radu Beligan

CSR: Cu ce unelte lucrati?
S.B.: Tehnica e eminamente digitala, obiective speciale de portret cu rezolutie optica excelenta, lumini de la Profoto, computer MacBook Pro, monitor Eizo, tableta grafica Wacom, soft Adobe Photoshop si Lightroom, colormanagement X-Rite, iar pentru a vizualiza printurile finale folosesc Just Normlicht.

Coca_Bloos.jpg

Coca Bloos

CSR: Cum procedati cu programarea sedintelor de fotografie, cum comunicati cu actorul?
S.B.: Il contactez telefonic si il invit sa ne vedem pentru a-i povesti despre proiectul meu. Intrucat "Actorii si fotograful" a devenit destul de cunoscut, bucurandu-se de parteneriatul extraordinar oferit de TVR Cultural si Radio Romania Cultural, dar si a altor parteneri media din presa scrisa si online - multi dintre actorii cautati de mine cunosc deja motivul. Ne vedem la mine, la studioul meu, ori la teatru, sau la ei acasa. Stam de vorba, ne privim in ochi, ne cunoastem. Incercam sa ne castigam reciproc increderea. Eu cer actorului sa se lase pe mana mea, dar sa nu-si paraseasca personalitatea. Cand facem sesiunea foto solicit maxima concentrare de la actor. El se afla foarte aproape de mine, de obiectiv. La nici 2 metri. Ii simt respiratia, greutatea cu care se concentreaza, incercarea de a fi el insusi, actorul-om. Omul actor. Incerc sa retin imaginea simpla a unui actor complex. Nu e usor! Mi s-a intamplat sa chem un actor, foarte cunoscut, si a treia oara, deoarece nu am avut convingerea ca a iesit imaginea care-l reprezinta. Si bine am facut!

Stefan_Radoff.jpg

Stefan Radoff

CSR: Actorii va asculta?
S.B.: Absolut! Cu unii dintre ei s-au legat amicitii spontane. Altii mi-au povestit ore in sir despre ei, de parca am fi fost vechi prieteni. O mare actrita a plans, deoarece m-am pierdut cu firea si am repezit-o... Mi-a parut foarte rau. Actorii sunt sensibili. M-a iertat.

Theodor_Danetti.jpg

Theodor Danetti

CSR: Aceste intalniri par foarte interesante!
S.B.: Chiar asa! Imi amintesc ca Mircea Albulescu a venit anul trecut, intr-o caldura torida. La mine in studio era racoare. Pe atunci lucram cu o make-up artista care era gata sa fardeze usor chipul transpirat al actorului. In schimb cum a intrat, pe vocea lui inconfundabila Albulescu mi-a spus: "Puiule, in momentul acesta inchizi aerul conditionat, deschizi geamul larg, sa intre caldura si nu ma fardezi ca azi nu suport. Ah da, si grabeste-te, ma asteapta taxiul". 20 de minute am avut la dispozitie pentru un portret, care a facut furori. L-am expus in mai multe locuri si oamenii s-au oprit indelung asupra fotografiei, zambind.

Mircea_Albulescu.jpg

Mircea Albulescu

CSR: Alt actor, alta poveste?
S.B.: Virgil Ogasanu a venit grabit si plin de extaz. Cu cateva zile inainte pusesem totul la punct, ne-am povestit, ne-am cunoscut. In studio pregatisem totul: fundalul era "dezvelit", flashul de studio "ardea", scaunul era pozitionat, aparatul de cafea in standby. Nici n-a intrat bine pe usa si a inceput sa toarne cu bancuri. Imi era jena sa-l rog sa taca. Nu stiam cum sa-i spun ca trebuie sa se concentreze. Aceeasi problema am avut-o si cu Marius Bodochi, care povestea incontinu despre filmarile lui. Dar Ogasanu isi vedea de bancuri. Excelente dealtfel. Am ras si eu pe nerasuflate, cu toate ca mi-as fi dorit cu totul altceva: ca in modul cel mai serios sa realizez acel portret, al unui imens actor, pe care mi-l imaginasem demult. Ei bine, n-a iesit ce am dorit. Fotografia reprezinta un om care pufneste in ras. Colegii lui, pe urma, mi-au spus ca a fost el insusi.

Virgil_Ogasanu.jpg

Virgil Ogasanu

CSR: Va invidiez!
S.B.: Imi place ceea ce fac. E un proiect ce mi se pare superb si desigur cu bataie lunga. Doresc sa expun acesti fantastici actori ai Romaniei in cat mai multe locuri. Oamenii se uita cu placere la ei. Isi amintesc de filme vechi, de roluri celebre, de o viata nu demult trecuta. Fiecare expozitie se va numi "Actorii si fotograful", numai actorii vor fi mereu altii. Dupa ce fotografiez cele 111 personalitati artistice, urmeaza ca proiectul sa se finalizeze intr-un album de arta. Va fi o carte, sper, parte a patrimoniului cultural.
CSR: Asa sa fie! Multumim pentru interviu.

 

Galeria de imagini - >

 

Site-ul fotografului Simion Buia - >

 

Calin-Stefan Ragalie
mai 2009
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate