Foto Pro

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotograful Simion Buia expune si se expune

Trei expozitii nu sunt putine pentru un inceput de an. In ianuarie fotograful Simion Buia a expus la Carturesti Verona o noua serie de 17 actori, in februarie a expus la Readers Cafe 77 de masti venetiene, iar acum, in martie - participa la o expozitie de grup la galeria Simeza, organizata de Uniunea Artistilor Plastici. Acest ultim eveniment m-a facut sa-l contactez pe autor, deoarece este, din informatiile mele, primul fotograf care expune la cea mai cunoscuta galerie din Bucuresti, nefiind membru al Uniunii Artistilor Plastici!


Simion_Buia_portret.jpg

Simion Buia fotografiat de Narcis Virgiliu


Calin-Stefan Ragalie: Domnule Buia, vad ca in 2013 sunteti foarte "vizibil"!
Simion Buia: Am muncit mult in ultima vreme si e doar o coincidenta fericita ca am reusit sa particip la trei expozitii distincte in 3 luni. "Actorii si Fotograful", prima expozitie, face parte dintr-un proiect de lunga respiratie. Daca in expozitiile trecute actorii erau eminamente din Bucuresti, de data aceasta am adus la lumina chipurile unor mari actori din afara Capitalei. In Craiova l-am fotografiat pe domnul Valer Dellakeza - distins de UNITER pentru intreaga activitate in 2012, Ilie Gheorghe - distins de UNITER cu premiul pentru intreaga activitate in 2011 si Emil Boroghina - premiul British Council oferit de UNITER  in 2012 (presedintele Festivalului International de Teatru Shakespeare de la Craiova), trei imensi actori care inca mai joaca pe scena teatrului "Marin Sorescu", precum si pe actrita-papusar Alexandra Davidescu, distinsa cu nenumarate premii internationale. In Cluj am avut onoarea sa o fotografiez pe doamna Melania Ursu - premiul pentru intreaga activitate UNITER in 2012 - chiar in sala Facultatii de actorie unde preda, pe domnul Anton Tauf, doamna Miriam Cuibus, ajungand ulterior la cel mai varstnic actor activ din Europa, domnul Senkalszky Endre, care a obtinut premiul special al presedintelui UNITER in 2003. Domnia sa are 99 de ani, si inca mai joaca pe scena Teatrului Maghiar din Cluj. M-a primit in micul sau apartament de pe malul Somesului, imbracat in costum, camasa scrobita si cravata, spunandu-mi ca nu a dormit toata noaptea de emotie! In timpul shootingului imi cauta mereu privirea, parca vroia sa-mi comunice ceva anume... Am stat mult de vorba, l-am si filmat. Ager, inteligent, vorbind perfect limba maghiara - domnul Senkalszky avea pofta sa povesteasca la nesfarsit. Cateva zile mai tarziu am popsit la Brasov, fotografiind-o pe distinsa doamna Virginia Itta Marcu, care la 84 de ani joaca cu o pofta nebuna! In conversatiile din timpul shootingului am aflat ca e o mare prietena a animalelor, avand opt caini si cateva pisici in calitate de colocatari. Am fost si la actorul Mircea Andreescu, distins cu premiul UNITER pentru intreaga activitate in 2010.


Simion_Buia_22.jpg

Dumitru Rucareanu fotografiat de Simion Buia


In Bucuresti l-am portretizat pe George Mihaita, Valentin Uritescu, Valentin Teodosiu, Virginia Mirea, Radu Gheorghe si regretatul Dumitru Rucareanu, unul din foarte putinii actori ai "generatiei de aur", pe care am avut marele noroc sa il mai prind in viata. L-am portretizat in locuinta sa din strada Polona. M-a primit cu o cafea, mi-a oferit si o tarie, iar cand am scos si aparatul de filmat a inceput sa-mi povesteasca cateva amintiri si cateva anecdote legate de Gheorghe Dinica. Imaginati-va ca am stat la taclale 4 ore si dupa aceea s-a ridicat brusc, s-a uitat pe fereastra si a spus: "Dar cand facem Fotografie?" Zis si facut, am setat luminile, am facut 2 imagini de proba si dupa alte 5 cadre a spus: "Gata, pai cate poze faci?" Si uite asa am facut doar 7 imagini, din care una a fost expusa la expozitie. Nici 40 de zile mai tarziu am aflta ca nu mai e printre noi. In preziua aflarii vestei, aflandu-ma pe bulevardul Dacia, colt cu Polona - din mersul masinii am aruncat o privire catre locuinta sa, gandindu-ma la el. Trist...


Simion_Buia_23.jpg

Radu Gheorghe fotografiat de Simion Buia


CSR: Ulterior ati organizat o alta expozitie intr-o locatie noua.
SB: "Maschere di Venezia" 2013 - ca niciodata am expus 77 de lucrari mai noi si mai vechi, realizate la Carnavalul de la Venetia. Imi trebuia un spatiu generos, central, unde oamenii sa poata privi in voie exponatele printate pe fine art canvas. Am gasit in cele din urma o cafenea - restaurant in centrul Metropolis, numita Readers Cafe. Vernisajul a fost extraordinar, au venit prieteni si parteneri importanti, inclusiv de la Sony Romania si Romanian Paper Distribution. Alti prieteni artisti au cantat, iar curatorul, domnul Mihai Plamadeala, a vorbit despre semnificatia istorica a Carnavalului de la Venetia ce se desfasoara inca din anii 1200.


CSR: De ce printati pe canvas?
SB: E elegant si valoros. Fotografia dobandeste o "alta trasatura", daca vreti, o alta aparenta, spectaculoasa. Multi privitori au avut impresia ca fotografiile mele din Maschere di Venezia sunt tablouri pictate pe panza. Printul pe fine art canvas confera anumitor fotografii o materialitate aparte, intrucat panza pe care se printeaza are striatii, forme, "materialitate". Printul pe canvas mi-a adus si un succes comercial, deja am o clientela fidela formata din avocati, medici, arhitecti si agentii de PR care cumpara exponatele mele din ciclul Maschere di Venezia, inclusiv pentru a le face cadou. Recent, Editura Spandugino a achizitionat 5 exponate de mari dimensiuni, mastile venetiene imbogatind spatiul superbei vile din strada Docentilor. Cateva motive pot fi vazute pe mascheredivenezia.ro.


CSR: La ce dimensiuni printati si cat costa?
SB: Lucrarile "standard" au dimensiunea de 105/70 cm, dar am facut si o serie limitata la dimensiuni mai mici, de 60/40 cm, destinate oamenilor care locuiesc in spatii mai putin generoase, indeobste in apartamentele de bloc. E importanta distanta de la care priviti un tablou sau o fotografie. Aceasta trebuie sa urmareasca acelasi principiu ca si in cazul uitatului la televizor, anume: distanta trebuie sa fie de 3 - 4 ori diagonala. Adica o fotografie printata pe canvas la 105 cm trebuie privita de la minim 3 - 4 m. Altfel "nu se focuseaza" in creier... Cat priveste preturile, printul pe fine art canvas si inramat pe sasiu nu este tocmai ieftin. Ca sa nu mai spun de unicitatea motivelor si aerul pe care il imprumuta mediului ambiant. Eu doresc sa ofer mult mai mult decat o fotografie - o poveste cu fantezie. Imi amintesc ca prima expozitie am organizat-o in cadrul Bancii Unicredit, vizavi de Palatul Regal. La acea filiala au conturi bancare nenumarati artisti, intelectuali, bancheri. Cum mi-am dorit ca expozitia sa fie cu vanzare - am crezut ca acel loc este unul "tocmai potrivit", nebanuind ce va urma. Expozitia era programata sa dureze o luna, dar impactul vizual a fost atat de puternic, incat am strans exponatele abia peste 9 luni! Am fost magulit, mai ales cand am primit telefoane de la clienti.


Simion_Buia_07.jpg

Maschere di Venezia - 2013


Cred, revenind la intrebarea dumneavoastra, ca "o lucrare" nu are pret in functie de marime, ci mai curand a atmosferei pe care o produce. O doamna, de exemplu, a cumparat 5 motive din Maschere di Venezia pentru 2.400 de Euro, impodobind un mic si foarte chic hotel de lux la Snagov, tablourile avand mult rosu... Un alt exponat a ajuns la domnul George Brailoiu, patron la KDF Energy, cumparatorul manuscriselor lui Emil Cioran.


Afis_expo_Carturesti_2013.jpg

Afisul expozitiei "Actorii si Fotograful" - 2013, Carturesti


CSR: Cum ati ajuns sa expuneti la Galeria Simeza din Bucuresti, sub egida Uniunii Artistilor Plastici, fara sa fiti membru UAP?
SB: "Toti oamenii presedintelui" - este o expozitie de grup la care istoricul si teoreticianul de arta Mihai Plamadeala m-a invitat sa particip. Domnia Sa este curatorul expozitiei de arta contemporana numita atat de ingenios, avand la baza un fapt real: dl. Plamadeala a lucrat dupa Revolutie la Cotroceni, in calitate de referent si a fost uimit sa vada cum, chiar si dupa dupa moartea lui Ceausescu, diferiti oameni din diferite institutii trimeteau fel si fel de cadouri "presedintelui iubit", in semn de "maxima admiratie si inalta pretuire..." Cand am fost contactat sa expun, d.l Mihai Plamadeala mi-a cerut niste portrete ale unor anonimi, care ar putea intruchipa "Oamenii presedintelui". Pentru mine ar fi fost o joaca de copil sa "intind mana" in catalogul de portrete realizate de mine de-a lungul anilor, inclusiv cu anonimi, dar mi-am dat seama ca nu ar fi moral sa expun oameni, chiar si anonimi, fara vointa lor, sub titulatura interpretabila de "Toti oamenii presedintelui".


Afis_expo_Toti_oamenii_presedintelui.jpg

Afisul expozitiei "Toti oamenii presedintelui"


Juridic si deontologic as fi avut nevoie de acceptul in scris al fiecaruia dintre cei pe care i-as fi expus, un model-release cu specificatii politice chiar, lucru greu daca nu imposibil de obtinut mai ales in vremurile tulburi pe care le traim, moral si prezidential... Societatea romaneasca e nelalocul ei, iar populatia se comporta bizar. Actualul presedinte nu se mai bucura de simpatie, viitorul presedinte pare un individ nevrozat si instabil, iar in conditiile acestea nimanui nu i-ar face placere sa se expuna, chiar si artistic, intr-o expozitie cu titlul "Toti oamenii presedintelui". Asa ca pana la urma am ales sa ma auto-expun, impreuna cu fiica mea, Martha. Eu, de bine de rau - chiar am fost unul din oamenii presedintelui, iar Martha are timp sa devina. Cele 4 imagini pe care doream sa le expun reprezentau copilul in ipostaze diferite bazate pe o nuanta coloristica aparte, intr-un crescendo, astfel incat prima imagine o reprezenta pe Martha - nud. In urmatoarea imagine era intr-o ie (bluza femeiasca caracteristica portului national romanesc, confectionata din panza alba de bumbac, de in sau de borangic si impodobita la gat, la piept si la maneci cu cusaturi alese, de obicei in motive geometrice, cu fluturi, cu margele - conform DEX), apoi intr-un costum de balci si altul de carnaval... Fiecare ipostaza aducand, in opinia mea, cu romanul de Romania, patriot, colorat, imperfect, naiv si dedicat. Copilul urma sa apara "exploatat", din punct de vedere artistic. Numai ca fotografia nud a fost scoasa din portofoliu, din diferite motive, printre care si "spre binele meu". Astfel ca, in locul ei, apar eu, in fata fundalului din studioul foto, cu capul usor plecat in jos, cu o funda de bufon in cap, imbratisandu-mi copilul care, senin si naiv, cu o bunatate in priviri greu de imaginat pentru un om al presedintelui - devine un simbol.


Simbolica a fost si interpretarea celorlalti artisti langa care am expus: Simona Antoniu, Andrei Berindan, Matei Crisan, Gyori Kinga, Mirela Iordache, Alina Manole, Elisabeth Ochsenfeld, Cosmin Petru Paulescu, Corina Sarbu, Florin Sutu, Mihail Ungureanu si Florentina Voichi. Expozitia e deschisa pana pe 22 martie.


CSR: As incheia cu un citat al curatorului Mihai Plamadeala rostit la vernisajul expozitiei: "Simion Buia penduleaza intre Germania si Romania, dar mai ales intre Fotograful & Actorii, Academia de Fotografie, Maschere di Venezia si surprinzatoare diverse alte proiecte, activeaza intre presedinti si (toti) oamenii acestora, intotdeauna din spatele camerei foto, insa mereu la locul si timpul potrivit."
Multumesc pentru interviu, domnule Buia!

 Galeria de imagini - >

 


Site-ul artistului...


© Calin-Stefan Ragalie
martie, 2013
Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

cosmin munteanu - 18 Mar 2013, ora 14:17
"Numai ca fotografia nud a fost scoasa din portofoliu, din diferite motive, printre care si "spre binele meu". " Nu stiu daca e vb.de cenzura au ba, da' (cine si de ce?) da' oamnii aceia au auzit de http://en.wikipedia.org/wiki/Sally_Mann

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate