Canon EF 50 mm f:1,8 II
1. Descriere
2. Testari in laborator
- putere de rezolutie in centru si la periferie
- deformari in perna si butoi
- aberatii cromatice
- vignetare
3. Testari in teren
- usurinta in utilizare
- folosire filtre
4. Concluzii
1. Descrierea obiectivului
Obiectivul Canon EF 50 f:1,8 II este format din 6 lentile dispuse in 5 grupuri, adapostite intr-o carcasa de plastic si cu o baioneta tot din plastic. Diafragma este formata din 5 lamele si ia valori relative intre 1,8 si 22. Obiectivul are un diametru de 68 mm, o lungime de 41 mm si o greutate de numai 130 g.

Focalizarea se realizeaza in modul AF printr-un micromotor electric iar pentru focalizarea manuala obiectivul dispune de un inel. Distanta minima de focalizare este de 0,45 m. Punerea la punct se realizeaza prin translatarea intregului bloc optic, iar nu prin rotirea grupului frontal, fapt care usureaza utilizarea filtrelor de polarizare.
Lentila frontala este situata destul de profund, asa incat obiectivul dispune de un mic parasolar incorporat.
Montura pentru portfiltre este pe filet tip M52. Concentric cu filetul pentru filtre este localizat un filet pentru parasolarul dedicat.
2. Testari de laborator
Testarile de laborator au fost analizate cu ajutorul programului „Imatest”. Obiectivul a fost montat pe un corp Canon 300D. Senzorul acestui model are o rezolutie de 3072 x 2048 pixeli, distribuiti pe o suprafata de 22,7 x 15,1 mm (un pixel masoara 7,38 microni). Rezultatele de mai jos sunt expirmate in perechi de linii per inaltime imagine. Daca doriti sa aflati echivalentul in perechi de linii per milimetru, impartiti parametrul afisat la 15,1 mm.
Programul de testare evidentiaza rezolutia la o capacitate de transfer a modulatiei (MTF) de 50%, care constituie un parametru integrator al capacitatilor MTF 90% si MTF 10% si care, totodata, este si foarte semnificativ din punct de vedere practic. Mentionam ca programul Imatest furnizeaza doua curbe referitoare la rezolutie: prima, ilustrata in negru in graficele de mai jos, arata capacitatea obiectivului in rezolvarea detaliilor, pe cand a doua, desenata in rosu, se refera la ansamblul obiectiv – captator – procesor.
Pentru analiza calitatilor obiectvelor am utilizat numai primele curbe (in negru).
2.1. La diafragma maxima (f:1,8)
Puterea de rezolutie in centru, la diafragma maxima atinge 1218 perechi de linii pe inaltimea imaginii, corespunzator unei capacitati de transfer (MTF) de 50% si de 1477 perechi de linii pentru MTF 30%

La colturi, puterea de rezolutie la aceeasi diafragma scade la 946 perechi de linii pe inaltimea imaginii, la MTF 50% si respectiv 1269 PL pentru MTF 30%

La aceeasi diafragma, in centrul imaginii, contrastul este diminuat (1,62 pixeli pentru o crestere de la 10% la 90% a luminozitatii subiectului) insa aberatiile cromatice sunt mici (0,0559 pixeli)

La periferia imaginii, contrastul scade si mai mult, atingind 2,38 pixeli pentru o crestere de la 10 la 90%

2.2. Alte valori ale diafragmei
Puterea de rezolutie creste o data cu inchiderea diafragmei, la valori peste 1600 perechi de linii pe inaltimea imaginii, incepind cu diafragma 2,8 si atinge maximum (1682 pl/ph pentru MTF 50% respectiv 1954 pentru MTF 30%) la diafragma 5,6.

De asemenea, contrastul se amelioreaza, la f:5,6 atingind 1,13 pixeli (echivalent unei rezolutii de peste 1800 perechi de linii).

Incepind cu diafragma 16, datorita aparitiei fenomenelor de difractie, rezolutia scade la 1449 perechi de linii, pana la aproape 1100 perechi de linii la diafragma 22.

In graficul de mai jos este marcata capacitatea de rezolutie (MTF 50%) la toate diafragmele disponibile (in albastru) ca si tendinta ponderata (in rosu).

Distorsiunile sint practic absente; in figura de mai jos s-a utilizat diafragma 1,8.

Vignetarea optica este mica la diafragma maxima, echivalenta cu 0,3 indici de expunere (IE), scade la 0,21 IE la diafragma 2 si apoi sub 0,1 IE pentru celelalte valori ale diafragmei.
3. Testari in teren
Utilizarea obiectivului Canon EF 50/1,8 este in general placuta, dar are si cateva minusuri.
Greutatea foarte mica si dimensiunile reduse ale obiectivului contribuie la manevrabilitatea camerei in timpul fotografiei. De asemenea, este comod de purtat in geanta fotografica si nu ocupa prea mult spatiu.
Focalizarea automata se face rapid, dar totusi un pic cam zgomotos. Focalizarea manuala este putin ingreunata de inelul ingust de focalizare. Obiectivul nu dispune de scala pentru distante si nici de scala pentru profunzimea de camp. Absenta unei adevarate motorizari ultrasonice face problematica ajustarea manuala a punerii la punct in pozitia AF. Comutatorul AF/MF este, pe modelul avut in teste, usor de manevrat.
Montarea filtrelor este un pic problematica, mai ales pentru persoanele cu degetele groase.
Montarea si demontarea pe corpul aparatului trebuie facuta cu grija, deoarece montura de plastic nu este de natura sa inspire soliditatea uneia de otel.
Bokeh-ul este neutru catre urat pentru subiectele din fundal, si frumos dar nu foarte folositor, pentru subiectele din prim-plan.

4. Concluzii
Obiectivul Canon EF 50 mm f:1,8 II este unul plin de multe calitati si grevat de unele deficiente. Calitatile sale optice sunt remarcabile, iar pretul este foarte bun. Defectele sunt in special la capitolul constructie si manevrabilitate in teren. De asemenea, bokeh-ul este nesatisfacator.
PARAMETRUL |
NOTA OBTINUTA |
Rezolutie |
18/20 |
Contrast |
18/20 |
Vignetare |
9,5/10 |
Aberatii cromatice |
9,5/10 |
Utilizare in teren |
5/10 |
Constructie mecanica |
5/10 |
Raport calitate/pret |
20/20 |
PUNCTAJ TOTAL |
85/100 |
Nota finala: 8,5
Calin-Stefan Ragalie
Martie, 2005
|