Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotografia pe (sau cu) ceata

De ce acest subiect?
Pentru ca eu nu pot sa-mi inchipui toamna in Bucovina altfel. Sau o toamna in general. Sau pentru ca de multe ori nu avem de ales cand ajungem intr-un loc.

Partea tehnica
Partea tehnica la fotografierea pe ceata nu pune nici un fel de probleme.
Practic n-ar fi nimic de enumerat. Daca e fotografie de noapte se aplica trepiedul, declansatorul prin cablum etc, factorii aplicati acolo . In rest, nimic de mentionat.

Ce-ar fi de discutat atunci?
In primul rand ce e ceata. Ceata poate fi dusmanul sau prietenul fotografului.
Dusman - daca adori pozele clare, cu orizonturi definite perfect, sau prieten - daca vrei sa redai atmosfera si nu locul geografic neaparat.foto_ceata08.jpg


Tati, dar de ce e albastra ceata? Sau galbuie?
Ce filtre folosim? Pentru ca depinde de temperatura de culoare (subiect discutat si in articolul precedent despre fotografia de noapte ). Usor subexpusa (sa nu fie un alb imaculat) preia imediat temperatura de culoare din acel moment sau dimpotriva, perfect alba (supraexpusa, aparatul tinzand altfel catre 18% gri), ceata serveste imediat ca mijloc creativ.
Daca insistati sa folositi film alb-negru negativ, puteti folosi un filtru albastru care accentueaza efectul cetii. Dar se poate trai si fara.

Putem accentua ideea de departare, putem da un final nedefinit unei imagini. Nu ne trebuie nici un filtru. Trebuie doar sa stim ca dimineata si seara lumina e mai rosiatica daca e cer senin sau mai albastruie daca e o zi mohorata. Implicit
putem anticipa si ce sa facem cu ea.

Si totusi, de ce e dificil?
Dificil este pentru ca e o materie fara textura. Ochiul uman cand priveste la o zona uniforma tinde sa caute un punct de contrast. Cautam ceva care sa ne indice o forma sau ceva pe care sa-l putem percepe si intelege:foto_ceata01.jpg


Regula ar spune ca trebuie sa ii dam cetii ori:
- o textura (valurile de exemplu) ori
- o forma,
- o culoare (folosind temperatura de culoare) ori
- o granulatie mai puternica (folosind o sensibilitate mai ridicata a filmului/a senzorului).

Altfel riscam sa ne uitam la o coala alba, mai putin expresiva:foto_ceata03.jpg


Pe langa culoarea, textura, forma sau granulatia discutate mai sus putem folosi ceata si ca fundal, ca obiect de decor, din jocul de lumina si umbra:foto_ceata07.jpg


Contrastul ofera suportul necesar ca sa percepem ce se intampla si ne ajuta sa acceptam de ce este sters cadrul din spate.

Avantajul mare al cetii - ca si fumul si praful dealtfel - este ca permite razelor de lumina (altfel greu de redat) sa devina mijloc creativ:foto_ceata04.jpg


Putem astfel vizualiza un cadru care altfel ar fi fost lipsit de volum.Pagina urmatoare ->


Alex Radu
iulie 2006
© Fotomagazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Tiberiu Banica - 07 Jul 2006, ora 17:04
Ceata este magica !! Bun articolul !

Vasile Dorel - 08 Jul 2006, ora 09:54
"Partea tehnica la fotografierea pe ceata nu pune nici un fel de probleme." Nici macar probleme de AF? Ceva diferente la focala scurta sau lunga? :) Si altele ... Superficial si subtire, fara substanta. Scris in graba. Sorry!

alex t - 08 Jul 2006, ora 14:31
multumesc dl Banica, multumesc dl Dorel. din pacate eu nu folosesc af-ul la munte din motive mai mult decat evidente. Daca dvs o faceti probabil ca aveti intr-adevar nevoie de sfaturi de genul celor cerute.

Vasile Dorel - 08 Jul 2006, ora 15:39
Bine, fie, m-ati convins. Pozele si textul insa deloc. Dar nici o problema nu e un caz izolat. Succes! PS. - diferenta intre fotografia cu focala scurta sau lunga pe ceata nu are legatura cu AF.

alex t - 08 Jul 2006, ora 16:12
Articolul nu isi dorea sa fie o enciclopedie fotografica explicandu-va de ce pe teleobiective (mai ales cele de calitate indoielnica) ceata (mai precis lipsa de contrast) e accentuata. Cred ca sunt lucruri pe care fiecare trebuie sa le descopere si fiecare poate sa le incerce, eu am dorit doar sa dau un impuls. Daca doriti sa ajutati la imbunatatirea articolului cu sugestii concrete va asteptam cu cea mai mare placere.

Vasile Dorel - 08 Jul 2006, ora 20:30
Draga Alex, intentiile tale sunt bune. Doar iti atrag atentia ca un articol bun se scrie cu mai multa rabdare si studiu, experimentand. Bafta! PS. Folosind un teleobiectiv planurile "se comprima" si ceata "devine mai densa". (fara legatura cu calitatea indoielnica) La grandangular situatia se schimba ceata devine un fundal foarte bun, estompeaza detalii care deranjeaza, ajuta atmosfera etc.

alex t - 08 Jul 2006, ora 21:55
excelent dorele, vad ca se poate si altfel decat cu critica negativa?

Gelu Lupas - 10 Jul 2006, ora 13:19
Ma intreb cand o sa inceapa unii sa gandeasca mai departe de varful teleobiectivului. Am mai multe fotografii facute pe ceata, n-am folosit niciodata AF (desi aveam) si nici nu mi-am prus problema de tele vs. wide.

florin balan - 10 Jul 2006, ora 19:43
Am dat peste articol dupa ce m-am chinuit putzin cu o ceata pe care vroiam s-o ... folosesc. Orice info e buna, mai ales cand cineva se straduieste sa caute si sa scrie ceva util.

Gelu Lupas - 13 Jul 2006, ora 13:18
Tudose, comportamentele obsesiv compulsive se trateaza in clinici de psihiatrie, nu pe forumuri de fotografie.

Dr. Zidane - 13 Jul 2006, ora 16:00
Oare ce "prieten" frustrat de-al lui Alex Radu se ascunde sub numele de Bogdan Tudose ?

Arsenie Bogdan - 15 Jul 2006, ora 11:13
Nu-mi pare ca a spus ceva atat de rau si de grav Tudose . Parerea mea !

alex t - 15 Jul 2006, ora 11:41
ati pierdut 3 comentarii elocvente dl Arsenie.

catalin b - 17 Jul 2006, ora 19:34
mai oameni buni! credeam ca am intrat pe un sit civilizat. am citit articolul...e bun. dar n-o sa mai citesc nimic pentru ca, vazind reactiile voastre, am impresia ca stau la semintze cu niste mahalageoaice!!! incredibil cita ura stringeti in voi! cum pune unu' o poza gata! e atacabil! hop pe el! sa-i dam in cap, la fel ca taximetristii din gara de nord!

Redactia Fotomagazin - 17 Jul 2006, ora 20:19
Utilizatorul declarat ca fiind "Bogdan Tudose" (dar care utilizeaza si alte pseudonime) a folosit un limbaj insultator si expresii suburbane. Comentariile respective au fost sterse.

Craciunescu Tudor - 24 Jul 2006, ora 19:21
Trist !

Iliuta Goean - 02 Sep 2006, ora 20:57
Scuze ca ma bag in discutie, nu am deloc experienta in foto, acum invat si am cautat articole la subiect. Observ si aici aceasi atitudine stupida a romanului referitoare la capra vecinului .... Daca sunteti nemultumiti de calitatea articolului va rog scrieti dvs altul mai bun, mai complet, necomentabil, perfect. Pentru mine ca incepator aceste articole sunt de mare ajutor, nu-mi ramane decat sa testez ceea ce invat aici si sa verific singur daca omul are dreptate sau nu, chiar si exercitiul este un bun profesor. Stima tuturor celor ce au bunavointa sa scrie aceste articole.

Misi Bako - 09 Nov 2006, ora 14:14
Articol util, chiar daca este catalogat simplist. Nu inteleg pe cei care in loc sa aprecieze efortul de a impartasi o experienta vin cu critici acide fata de autor. Daca cineva are de adaugat ceva, poate s-o faca constructiv pentru a completa articolul si pentru o mai buna informare a cititorului. Eu pot sa spun numai atit pentru autor: Bravo Alex.

pestean claudiu - 01 Jun 2007, ora 16:05
EXCELENT! pentru un pasonat si experimentat, ce sunt, articolul este foarte bine-venit. Imi place foarte mult!

viorel barbu - 25 Nov 2007, ora 09:30
interesant subiect !

gina sevastian - 18 Feb 2010, ora 21:31
fac un curs de fotografie si chiar imi prind bine aceste articole despre fotografia facuta cand este ceata

Mezei Eugen - 23 Aug 2013, ora 11:20
Nu am īnţeles partea cu sub- şi supraexpunerea. Eu aşa ştiam că se supraexpune pt. a fi īn alb şi nu griul netru impus de exponometru. (Aşa cum spune şi articolul.) Īnsă nu īnteleg subexpunerea.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
Īntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate