Conversia fisierelor RAW
Cuprins:
1. Ce sunt fisierele RAW. Diferente intre RAW si JPEG
2. Ce sa alegem, Raw sau JPEG?
3. Obtinerea si descarcarea fisierelor RAW
4. Ajustarea balansului de alb, a expunerii, a saturariei culorilor si reducerea zgomotului
5. Corectarea distorsiunilor optice, ajustarea microcontrastului. Concluzii
In modul "AUTO" sau "PROGRAM", camerele foto digitale actuale pot efectua fotografii foarte bune in majoritatea situatiilor. Intr-adevar, in cele mai multe imprejurari:
- subiectul este luminat suficient si aproximativ uniform, cu
- un contrast normal, fara a fi excesiv,
- de catre o sursa de lumina suficient de puternica si care permite o sensibilitate ISO mica,
- sursa de lumina este unica si nu apar probleme legate de temperatura de culoare.
De aceea procesorul camerei digitale se achita onorabil de sarcinile sale: determinarea expunerii, a sensibilitatii ISO si a balansului de alb. Ce se intampla insa in cazuri deosebite? Lumini cu temperatura de culoare diferite, lumina in cantitate insuficienta, subiecte in contralumina, etc?
Indiferent insa de tipul subiectului, fotografierea in modul RAW re-aduce la indemana fotografului controlul complet asupra procesului de realizare al fotografiei. Pana nu de mult, majoritatea fotografilor (si mai ales amatorii), puteau decide asupra subiectului fotografiat, modului de incadrare, momentului optim al declansarii, dupa care filmul expus era preluat de o masina care efectua totul automat, eventual "corecta" unele "greseli" ale fotografului in conformitate cu ce se credea a fi o fotografie "frumoasa" si "colorata". Acum insa, chiar si prelucrarea imaginii revine in sarcina fotografului, care poate astfel controla intregul proces, de la declansare pana la imprimarea pe hartie. Astfel fotograful poate ajusta diversi parametrii pe intreg fluxul de lucru, iar imaginea finala sa reflecte cat mai exact intentia lui.
Fluxul de prelucrare al fisierelor digitale RAW
ETAPE |
PROCESE |
Setarea camerei foto digitale |
|
Descarcarea fisierelor de imagine |
|
Prelucrarea fisiderelor RAW |
Interpolarea color
Aplicarea profilului camerei
Corectarea expunerii
Ajustarea contrastului si a stralucirii
Ajustarea saturatiei culorilor
Reducerea zgomotului
Decupare, redimensionare |
Salvarea imaginilor prelucrate |
|
1. Obtinerea imaginilor in formatul RAW
Majoritatea camerelor foto digitale avansate permit salvarea fisierelor de imagine in mod RAW, in mod JPEG sau combinat (RAW + JPEG).
Pentru a putea inregistra fisierele in modul RAW se acceseaza meniul camerei, se intra in pagina dedicata imaginii si se selecteaza modul RAW sau RAW+JPEG.
Daca spatiul de stocare pe cartela nu este o problema, va recomand utilizarea modului RAW+JPEG. In acest fel puteti beneficia atat de avantajele utilizarii universale a formatului JPEG dar si de calitatea crescuta a celor RAW.
Camera foto va salva pe cartela doua fisiere de tipul ABC_xxxx unul cu extensia "RAW" si altul cu extensia "jpeg". Terminologia fisierului RAW depinde de producator si arata lipsa consensului in privinta formatului.
Deseori, fisierul RAW contine imbricat si un fisier JPEG de mica rezolutie, destinat exclusiv posibilitatii de vizionare directa cu browserele de imagine.
2. Descarcarea fisierelor de imagine, selectia si marcarea
Imaginile de pe cartela flash pot fi descarcate in computer in doua moduri:
a) fie prin racordarea camerei foto digitale la un port USB si prin utilizarea programelor dedicate ale modelului de camera
b) fie, mai simplu, prin conectarea cartelei flash intr-un cititor de cartele.
Eu prefer ultima varianta, deoarece nu uzez portul USB al camerei foto si imi permite citirea tuturor tipurilor de cartele pe care le utilizez.
O data descarcate, pot sa vizualizez imaginile si sa le evaluez. Majoritatea programelor de conversie RAW poseda un browser de imagini ca si posibilitatea de a ierarhiza, marca si clasifica imaginile. Cu aceasta ocazie, atasez imaginilor cuvinte cheie, care usureaza ulterior procesul de selectie si de regasire. Cuvintele cheie sunt inscrise ca meta-date si ar fi bine sa fie inglobate in EXIF-ul imaginii.
< - Pagina precedenta . . . . . . . Pagina urmatoare - >
Calin-Stefan Ragalie
august 2006
© Fotomagazin.ro |