Foto tehnica

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Tamron 18-250 mm Di-II LD ASL IF Macro

  Cuprins:

1. Introducere
2. Testare in laborator
3. Testare in teren
4. Concluzii
5. Galeria de imagini
Articol sponsorizat de:

f64_banner.jpg


4. Concluzii
Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF) Macro este un obiectiv foarte interesant! Mic si usor, este simplu de transportat, iar intervalul focal foarte mare (cel mai mare in prezent) il face foarte util pentru utiliziatorii aflati in calatorie si care vor sa fie feriti de problema schimbarii dese a obiectivului care creste riscul aparitiei prafului pe captator.

tamron_18250b.jpg

Evident ca la fabricarea unui zoom de aceasta amploare, pentru a pastra un pret atractiv, s-au facut unele compromisuri.

Incorporarea unei lentile AD reduce aberatiile cromatice iar suprafetele asferice contribuie la reducerea dimensiunilor generale ale obiectivului dar cu pastrarea unei bune iluminari a formatului.

Manevrarea inelului de zoom este cursiva si placuta.
Inelul de focalizare manuala are o cursa scurta, ceea ce face un pic dificila punerea la punct, mai ales ca obiectivul este destinat exclusiv camerelor foto digitale cu senzor redus si, implicit, cu vizor mai mic si mai greu de utilizat. Autofocalizarea este in general rapida si suficient de precisa pentru nu impune frecvent transferul pe focalizare manuala. Distanta minima de focalizare, de 45 cm (intre subiect si planul filmului) ofera utilizatorului ocazia de a incerca proxifotografia.
Deoarece obiectivul nu are motorizare ultrasonica, din pacate, utilizatorul nu poate modifica manual planul de focalizare in modul AF.
Focalizarea interna (prin deplasarea unor grupuri interne de lentile) asigura utilizarea comfortabila a filtrelor de polarizare si degrade.

Pentru un obiectiv cu un asemenea interval focal, rezolutia obtinuta este foarte buna. In zona 18 - 150 mm, rezolutia este foarte buna, cu unele diminuari in intervalul 200 - 250 mm si la diafragma maxima. Inchiderea diafragmei cu 1 - 2 trepte creste rezolutia la valori foarte bune, pe intregul spectru focal.

Vignetarea este accentuata la capatul scurt al intervalului focal dar diminueaza semnificativ prin inchiderea diafragmei cu 1 - 2 trepte. In restul intervalului focal, valorile sunt acceptabile chiar si pentru diafragma complet deschisa.
Distorsiunile sunt foarte marcate la capatul scurt al focalei (4%) si devin rapid tolerabile dincolo de focala de 50 mm (in jurul valorii de 1% ).
Aberatiile cromatice sunt prezente, dar au amploare mica.
Vignetarea, distorsiunile si aberatiile cromatice pot fi corectate in etapa de procesare a imaginilor.

Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF) Macro este disponibil in monturi pentru:
- Canon Digital Rebel XT/XTi, EOS 20D/30D
- Nikon AF-D
- Sony / Minolta
- Pentax K100D, K10D / Samsung

 

< - Pagina precedenta

 

Calin-Stefan Ragalie
© Foto-Magazin
iulie 2007
Bookmark and Share

Comentarii:

Ioan Popescu - 26 Jul 2007, ora 20:38
Foarte bun review-ul, clar si la obiect. Ar fi fost interesant ca autorul articolului sa ne spuna si pe ce aparat a fost testat ?

calin c - 27 Jul 2007, ora 01:38
Ce body trebuie sa ai ca sa mearga pe 18-250mm? Credeam ca daca e pt AP-C, raman focalale astea. Cum e de fapt cu DiII?

Dan Platon - 27 Jul 2007, ora 09:19
Ceva teste in lumina slaba ? Am si eu un Tamron si se comporta execrabil pe intuneric. Oricum, voi vizita locurile alea cat de curand :) ?

Calin-Stefan Ragalie - 28 Jul 2007, ora 11:44
@Calin C.: corpurile compatibile la montura sunt enumerate in ultimul paragraf din aceasta pagina. Spre deosebire de camerele foto digitale compacte, obiectivele pentru D-SLR-uri sunt cotate cu distantele focale reale. In functie de factorul de decupare al fiecarui model, distanta focala echivalenta variaza intre 27 - 375 mm si 29 - 400 mm.

liviu toma - 01 Aug 2007, ora 23:41
ce desene frumoase !!! si ce misto scrie acolo glass !!! brea nea stefane !!! din nou !!! 5 pagini enspee mii de desene. acu in 2 rinduri : 6,3 la 200 vax !!!, 18-250 in mai putin de un sfert de metru !!! brrr!!! de aberatii ce sa mai zic !!! se vede in poze . pe aceeasi plaja focala de la 98y 2r pina la 78y cu 22r si de la 212 la 240 pt green . in aceeasi poza in acelasi (de asteptat) interval cromatic. adica aberatii cromatice nefiresc de mari. si mai are iar o calitate neobisnuita : ZDRANGANE . da acu !!! la 15 mil . se merita. asa pe plaja dai un zoom pe niste tite la 50 m si ti-ai scos banii pt. ... atac . liviu

Calin-Stefan Ragalie - 02 Aug 2007, ora 12:18
Domnule Liviu Toma, nu sunt desene, sunt grafice realizate cu programul de analiza Imatest (http://www.imatest.com/). Nu inteleg ce ati vrut sa spuneti prin cifrele despre intensitatea culorilor pe canalele RGB. Va reamintesc ca prin aberatii cromatice se intelege incapacitatea unei lentile / obiectiv de a focaliza radiatiile luminoase de diferite lungimi de unda, in acelasi punct al planului focal.

liviu toma - 02 Aug 2007, ora 15:32
pai si eu ce ziceam !! pozele de aici sint de mica rezolutie !!! am luat 2 pixeli unul linga celalt. normal ar fi ca unul sa aiba un galben de 100 sa zicem iar celelalt de de cel mult 99 sau 101. eee paaai diferenta e de pina la 15 la suta (sar putea sa fie mai mica pt ca pozele nu sint la marimea originala). daca in acelasi punct (nu acelasi pixel ci o arie de citiva pixeli diametru ) sint diferente asa mari culorile finale sint slabute (scade si contrastul). daca radiatia verde de 562 nanometri sa zicem 3 rinduri de pixeli mai incolo este de 585 pai asta nu e aberatie ? himm !!! obiectivul e slabut. si greu de minuit. si predispus la flare.cu un cacacios de filet de 62. poate 77 sau 82 asa ca pt o lentila care se respecta . acolo scrie glasa - dar DOAR 3 LENTILE SINT DIN STICLA DE CUART restul plastic. dar lucrul cel mai grav ramine f6,3 la 250. am un 200 (nikon) . e adevarat ca are vreo 3 kile si costa 4.000 de euro dar nu se compara : f2 . luminos. planeitate. CONTRAST FOARTE PUTERNIC. rapid. basca stabilizatorul. tunuletul asta din poze e bun de pus pe nikon d80, d40x, etc liviu.

Calin-Stefan Ragalie - 02 Aug 2007, ora 17:47
Ideea dvs. este foarte originala si total nestiintifica! Aveti pretentia ca intre doi pixeli alaturati (desi mai jos vorbiti de mai multi), sa nu existe diferente cromatice. Daca ati analizat o imagine de 640 pixeli, aflati ca aceasta provine dintr-una de 3800 pixeli, adica o reducere 1/6 Doi pixeli pe imaginea mica inseamna 12 pe imaginea originala. Un pixel are 6 microni, 12 pixeli: 70 microni. Daca aducem obiectivul la f = 50 mm si fotografiem la 50 m, cei 72 microni sunt conjugatul a 72 mm de la subiect. 7 cm fara variatie de culoare, in natura?!? Ar fi trebuit sa stiti ca aberatiile cromatice nu se constata asupra subiectelor uniforme, ci la variatii bruste de luminozitate. La subiectele uniforme, raza albastra refractata aberant se suprapune cu cea rosie refractata normal provenind de la punctul invecinat si aberatiile se anuleaza. Tamron 18 - 250 are aberatii cromatice 0,13 pixeli la focala scurta si 0,12 la focala lunga. Urmati link-ul de la Imatest si vedeti ce inseamna aceste valori. Si, ca sa inchei, este absurd sa compari un obiectiv de 4000 euro cu unul de 10 ori mai ieftin! Va las totusi placerea de a va speti, carind in vacanta, in rucsak, un Nikon de 3 kile.

liviu toma - 03 Aug 2007, ora 16:53
ptiuuuu !!! ce de stiinta adinca sa strins pe pagina asta !!! concluzia : un obiectiv slabut, greu de minuit, lent dar... ieftin. made in rpc. iar vizavi de obectivul de .. 3 kg . pardon !!! il care altcineva. si nu il iau in concediu ci il tin incuiat cu 7 lacate la firma. liviu.

Ancuta T. - 04 Aug 2007, ora 09:30
Din ciclul "Amintiri feerice din copilarie", dl. Liviu Toma ne arata ca plivesti mai cu spor buruienile din gradina cu excavatorul, decat cu harletzul, doar si pentru ca pe el scrie "Nikon", chit ca sta bine incuiat! (Imi cer scuze, tastatura mea nu are tasta rapida care face cate trei semne de exclamare...) Si, apropos de "excavator", nu cumva este vorba de Nikkor? Ca n-am gasit pe nicaieri "Nikon 200 f:2"... sau e o comanda speciala?

liviu toma - 04 Aug 2007, ora 19:25
tanti ancuta ce mult ma iubesti mata pe mine !!! normal ca e nikkor !!! eu ma refeream la aparatul pe care se monteaza ! cred ca toata lumea a inteles exact asta !!! si pt ca a fost cumparat ca sa faca bani acest 200 este folosit (si scos din dulap) doar cind e cazul. ar fi aiurea sa il car in concediu ( aaaa !! nici nu mai stiu de cind am ultima oara in concediu fie vorba !!) un prieten. fan nikon - nikkor - etc adica fan al calitatii si lucrurile serioase. ancuta nu cumva ne vazuram zilele trecute !!! erai cu ochelari , in blugi - himm cam strimti, slabuta si agitata ? la pantene - beauty awards ? aaaa? liviu.

liviu cj - 07 Aug 2007, ora 09:57
Mister liviu toma, desi esti tizul meu, ma enervezi. Nu toti cei care citesc chestiile astea sunt doxa si full de bani. Daca vrei sa faci impresie cu sculele pe care le detii, poarta-le nu le tine in dulap. Stii, cei carora le plac chestiile mari, au alte cele mici! Asadar, nu contra un om care incearca sa lamureasca oameni normali si care-si consuma timpul liber pt. asta. FA TU ASTA ! Dovedeste-ti asa barbatia, n-o tine ascunsa!

Renato Aranghelovici - 07 Aug 2007, ora 20:00
"tunuletul asta din poze e bun de pus pe nikon d80, d40x, etc liviu." Ma indoiesc ca tunuletul are motorizare interna ca sa poata fi utilizat pe un D40x...

liviu toma - 08 Aug 2007, ora 09:47
hi hi mersi cj !!! nenea ragalie nu isi consuma "timpul liber" ci cu asta se ocupa. si by the way !!! vrei sa iti trimit o poza cu "barbatia" pt edificare ? liviu.

Vladimir Ionut - 09 Aug 2007, ora 03:33
Domnule liviu toma, nu stiu dk ati urcat vreodata pe munte, dar cand ai un rucsac de peste 30 d kg in spate si urci sute d metri pe stanci nu cred ca este prea comod sa mai cari si un tun d 3 kg cu care sa mori d gat. Dar poate sunteti "frate cu betonul si asfaltul" din orase si nu cunoasteti aceste aspecte. Fiecare om care foloseste un aparat foto o face cu un anumit scop, nu neaaparat de fitze. Multumesc!

liviu toma - 09 Aug 2007, ora 09:16
vai dragule !!! cind tu erai pe olita eu eram membru fondator al unuia dintre primele cluburi alpine de la noi pt tineri . si sa fiu eu sanatos cite caramizi am carat in spate pt toate cabanelor din creieri de munti - ca deee, asa era pe vremea lui ceausescu - sa "punem umarul" cu totii. prosti am fost doamne !! ne-am rupst cocoasa pt toti politruci si nenorocitii !! ca esti fotograf incepator sa vede da nui bai. 200 se mai poate folosi si la altceva daca sa tragi in poze valea gaura . am poze superbe - de exemplu album picturile din nordul moldovei. e adevarat facute in scop comercial - cu tot tacimul.pt germania. tripod greu parasolar mare etc. iar acest tunulet e slabut . cumpara-l si o ai sa vezi. o sa vii sa imi plingi pe umar. liviu.

Ancuta T. - 11 Aug 2007, ora 09:59
Sa inteleg din postul dvs., d-le Liviu Toma ca va cunoasteti cu dl. Ragalie? Ce nu inteleg insa, este animozitatea dintre domniile voastre...

Renato Aranghelovici - 12 Aug 2007, ora 08:43
Culmea ea ca nu se cunosc, he, he... personal vreau sa zic...

Dan Andreescu - 13 Aug 2007, ora 18:34
Ce faina ar fi fost lumea fara "oameni" de tipul liviu toma...si fara alte cateva tipuri !

marcel paveliuc - 15 Aug 2007, ora 10:32
da, da, ... e plina lumea de "specialisti" care stau pe margine si rontzaie seminte si la urma vin si scuipa pe lucrarea omului. si daca tot isi dau cu parerea, pot macar sa se foloseasca de ceva bun simt ... si ceva gramatica ...

Calin-Stefan Ragalie - 16 Aug 2007, ora 10:49
EISA (European Imaging and Sound Association) a dat publicitatii in 15 august nominalizarile pentru cele mai bune produse audio-foto-video 2007 - 2008 si premiul EUROPEAN CONSUMER LENS a fost acordat pentru Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF).

liviu toma - 20 Aug 2007, ora 15:38
consumer lens deci !!! si nu profesional !! oricum nu stiu de ce imi racesc eu gura !! luatil fratilor si puneti-l direct pe canon 40 d sau pe ce credeti de cuviinta !!! ca merge !!! si by the way. eu nu maninc semnte. si daca nu va convin cometariile stergeti-le !! sau si mai bine blocati-mi IP-ul ca sa nu va mai pot scrie deloc asa cum facu mister pandele exasperat ca l-am facut de ris !!! acu asa crede dinsu ca nu pot sa ii mai scriu. dar de fapt mie sila sa il mai bag in seama. e adevarat ca acest pandele e un "fost" !! si asta spune tot. liviu.

Calin-Stefan Ragalie - 21 Aug 2007, ora 07:15
@Liviu Toma: e bine ca pana intr-un final v-ati lamurit ca acest obiectiv nu este totusi un "L". Unele dintre comentariile dvs. au fost sterse deoarece utilizau un vocabular obscen. Va informam ca nu sunt permise atacuri la persoane. In speranta ca va veti putea avea un comportament civilizat, comentariul dvs actual nu a fost sters.

Catalin Tudor - 18 Sep 2007, ora 03:04
Dle Liviu Toma comentariile dumitale sunt de prost gust. Cu fiecare rand postat demonstrati lipsa celor 7 ani .... Toate cele bune!

Dan Lazarescu - 24 Oct 2007, ora 16:56
Excelent review, felicitari. Fotografiile sunt foarte bune...se pare ca este un obiectiv care isi merita banii. Mult succes in continuare. PS sa nu stergeti comentariile suburbane...sunt amuzante. Nici un om normal nu trebuie sa acorde atentie unor asemenea declasati.

Andrei Chiriac - 07 Nov 2007, ora 06:41
liviu toma .... :)) incredibil ..... nu pot citi un review fara sa dau de neciopliti ... cumparati.`va d`neavoastra obiective "nikon" 200 f 0.5 la 40000 de "euroi" si las ca ne descurcam noi cu astea de duzina. Pan la urma pun pariu ca in mainile cuiva care se pricepe o sa faca lucruri mai frumoase ca d`neavoasta cu ala de 4000 si 3 "kile" . Oameni ca voi deosebesc RO de alte tari civilizate . ...

Coste Mircea - 08 Nov 2007, ora 12:26
Frumos review, frumoase poze. Oameni plini de sine (liviu toma). Dar ma bucura ca exista si astfel de oameni, ca sa putem si noi, cei de rand sa ne bucuram de extra atentie :) Mircea

yangzi s - 28 Dec 2007, ora 22:10
Sunt un fotograf amator, fac aprox 3000 poze (majoritatea in concediu) pe an, momentan cu un Panasonic FZ50, de care sunt foarte multumit, dar citind niste review-uri despre Canon 40D, imi place mult de acest aparat. Am posibilitatea sa-l cumpar fara obiectiv si sa cumpar acest tip de Tamron pentru el. Daca puteti sa-mi dati niste sfaturi va rog. Stiu ca obiectivul nu are stabilizator de imagine, cum ies pozele la zoom maxim? Care este viteza de expunere recomandat pentru zoom maxim? Ies pozele cu zoom maxim fara trepied pe un Canon 40D? Multumesc! La multi ani!

Dan Georgescu - 13 Jan 2008, ora 16:36
foarte frumos review! foarte cinstit! dar ... domnule liviu toma .... nu imi permit sa ma leg de continutul stiintific al comment-urilor dumneavoastra dar ... cu gramatica ce facem, dom'le? asa ... ca idee.

Dan Puzdreac - 22 Jan 2008, ora 10:23
@yangzi s - la zoom maxim - 400mm pe Canon 40D, fara trepied, este recomandat un timp de expunere de 1/400sec. adica 1/focala obiectivului, dar, din experienta proprie, as zice ca este necesar cel putin 1/600sec. pentru imagini clare

George M. - 13 Feb 2008, ora 22:21
Cred ca de la oameni ca d-l Calin-Stefan Ragalie ai intodeauna de invatat.Am citit multe comentarii facute de dansul este la obiect si are dreptate cu e.i.s.a.Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF).chiar a ccastigat acel premiu.Cred ca mergs pe 30D

yangzi s - 24 Feb 2008, ora 12:38
Multumesc Dan, am cumparat 40D pana la urma, dar cu obiectivul 28-135 IS USM, fiindca am gasit o oferta foarte buna. Asa ca pica obiectivul Tamron 18-250, poate o sa cumpar un 70-300, probabil tot Tamron.

ioanbz sb - 14 Apr 2008, ora 02:18
vreau sa-mi cumpar un aparat foto Canon 40Ddar fara obiectiv si sa cumpar acest tip de Tamron pentru el. Daca puteti sa-mi dati niste sfaturi va rog. Stiu ca obiectivul nu are stabilizator de imagine, cum ies pozele la zoom maxim? Care este viteza de expunere recomandat pentru zoom maxim? Ies pozele cu zoom maxim fara trepied pe un Canon 40D? Multumesc!

Mihaly B. - 22 May 2008, ora 19:16
Multumiri pentru informatii - pertinente si utile. Am vazut fotografii facute cu acest tip de obiectiv si fata de ce plaja mare de zoom are distorsiunile sunt rezonabile si rezolutia acceptabila. La acest pret i-si merita banii. Nu va uitati la ce scrie Mr. Toma - obiectivele profesionale sunt destinate altor scopuri. Ca sa acoperiti aceasta plaja cu obiective Canon aveti nevoie de un rucsac plin cu obiective - 4 la numar care fac cam 2.5 kilograme in total, sa nu spun ca ele mai tre si schimbate si care costa cam 2800 dolari in SUA minim. Si la printuri mai mici diferenta nu este chiar asa de mare, dupa putina migaleala in Photoshop. Daca nu va permiteti un serpas sa va care toate cele cu magarul dupa voi, acest obiectiv este o varianta atractiva. Bate Nikon 18-200VR la calitatea imaginii si nivel de distorsiuni. Pentru o mai buna exemplificare propun autorului sa introduca cropuri de 100% din imaginile de test, altfel la aceasta dimensiune nu prea se vad detaliile relevante. Si ar fi utila reprezentarea in grafic de bare a rezolutiei la diferite lungimi focale.

Calin-Stefan Ragalie - 22 May 2008, ora 20:52
@ioanbz sb: acest obiectiv este unul care satisface nevoile fotografului amator aflat in concediu: ofera un interval focal foarte mare, la o rezolutie decenta. Daca intentionati sa faceti doar astfel de fotografii, un corp Canon 400D este perfect acoperitor. @ Mihaly B. - multumim pentru vizita si pentru sugestii. Vom posta graficul propus si voi cauta in arhiva decupajele sugerate.

Ciprian B - 10 Dec 2008, ora 01:08
Buna ziua! Sunt un rookie in ceea ce priveste fotografia si as vrea sa stiu daca acest obiectiv tamron 19-250 se potriveste pe Sony Alpha 350 care il am eu si cat de compatibil este cu acesta. Va multumesc!

Calin-Stefan Ragalie - 10 Dec 2008, ora 22:02
@ Ciprian B.: Da, puteti vedea la: http://www.f64studio.ro/det.php?id=416&pid=4601

uranium by radium - 14 Dec 2008, ora 03:49
treaba cu aparatele astea foto e urmatoarea: daca produc bani merita sa investesti si sa cari daca nu am vazut destui care carau dslr-uri dupa dansi si ajunsi acasa se uitau la poza mea cu apusul facuta cu o sapuniera de sony dsc h7 care era cam subexpusa pe limbaj da mult mai frumoasa decat a lor am observat ca in general astia cu dslr-uri devin cam teoretici cam stau dupa parametri si pana la urma scot poze mai zlabe decat unul cu o sapuniera cu tot cu aberatiile ei cromatice

uranium by radium - 14 Dec 2008, ora 03:52
mai exista si probleme la care multi vad putini pricep ca nu sta nimeni in fata cu dealul pe care l-ai pozat sa vada ca parca a iesit mai ondulat

Calin-Stefan Ragalie - 14 Dec 2008, ora 11:32
@ uranium by radium: Poate ca mai multa atentie la ortografie ar face comentariile dvs. mai inteligibile...

Larry Patran - 31 Dec 2008, ora 17:25
Eu sunt un "fotograf cu bani" cum ii numea cineva mai devreme si cu "scule" dar va spun ca am probat acest obiectiv pe body canon30D si este ok in mai toate situatiile comune inclusiv la nunti ...merge bine... chiar si la portrete. Daca vrem sa filozofam si sa vada lumea ce de termeni cunoastem noi hai sa gasim alt loc ...

octav g - 11 May 2010, ora 23:34
f frumoase pozele, iar descrierea...adevarata poezie. eu sunt amator, am un alfa 350 si cautam un astfel de obiectiv "ideal". cred ca f curand o sa trec pe la f 64 sa-l achizitionez. am o intrebare, pe langa cele care probabil o sa le mai pun la magazin: ai folosit vreun filtru la pozele postate? si cu ce body au fost facute?

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Rumoare la Samsung »
   de Ancuta
   azi, la ora 08:40
Rumoare la Canon 2 »
   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 19:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Leica pregateste
ceva »

   de Luck
   acum 6 zile, la ora 01:14
Unde sa invatam? »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 09:28

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127292 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate