Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

MONGOLIA - tara ospitalitatii

Dupa sapte zile continue de mers cu trenul, parcurgând 9000 de km, puteti ajunge într-un alt capat de lume - MONGOLIA.


De ce Mongolia?

In primul rand, este o tara fascinanta. Pentru un fotograf, se constituie într-o multitudine de subiecte, deosebite si extrem de interesante. Primeaza natura si modul de viata al oamenilor. Sa vedem despre ce este vorba.


Natura - o diversitate de forme si culori

Mongolia este un loc ideal pentru fotografia de peisaj.
Stepele întinse întrerupte de dealuri, muntii vulcanici cu forma lor specifica, zonele desertice, meandrele râurilor si întinsele lacuri, constituie oferta zonei.
Este o tara "înalta". Altitudinea medie este de 1580m, data de numeroasele lanturi montane ce o brazdeaza. Spre vest, în muntii Altaiul Mongol, sunt câteva vârfuri ce depasesc 4000m. Altitudinea maxima o puteti întâlni pe vârful Monkh Khayrkhan, de 4362m.
Între Altaiul Mongol si muntii Hangai, situati în nordul tarii, se afla Depresiunea Marilor Lacuri. De fapt, aceasta este o combinatie de stepa si pustiu, presarat cu o puzderie de lacuri.
Dar cea mai cunoscuta, ca nume, este zona desertului Gobi. În realitate, nisipurile ocupa doar câteva procente din suprafata acestuia. Restul este un sol argilo-nisipos acoperit cu ierburi specifice, chiar daca cursurile de apa si precipitatiile sunt ca si inexistente. Formatiuni vulcanice, cu forme deosebite, puncteaza pe alocuri suprafata pustie.
Pe lânga lacuri, cu apa sarata sau dulce, pe teritoriul Mongoliei exista o serie de ape curgatoare. Debitele sunt modeste (în comparatie cu râurile noastre), fiind alimentate cu precadere din topirea zapezilor. În munti, pâraiele sunt rare. Densitatea lor este departe de cea cu care suntem obisnuiti pe la noi. Toate apele sunt limpezi. Preventiv însa, pentru consum, apa ar fi bine sa o dezinfectati (prin fierbere, filtrare, chimicale), din cauza puzderiei de animale ce se adapa, etc. din aceleasi surse pe care le-ati folosi si voi.


Mongolezii si modul lor de viata - subiecte pentru instantanee interesante

Sunt doar 2,5 milioane de locuitori într-o tara de sase ori cât România.
Viata acestora este modesta. Din cauza conditiilor fizico-geografice si a slabei dezvoltari industriale, ocupatia de baza este cresterea animalelor. Astfel, cel putin mâncarea - carnea, alimentul lor de baza - este asigurata.
La început de mai, majoritatea familiilor parasesc localitatile, împânzind cu albul iurtelor - locuinta lor traditionala - zonele bune de pasunat.
Urmarind migratia acestor nomazi, continuând cu constructia iurtelor, munca zilnica pe lânga animale, ocupatiile casnice si nu în ultimul rând joaca celor mici, va va face sa consumati multa pelicula.
Dorind, cu siguranta, ca imaginile dvs. sa exprime naturalete, veti întâmpina o problema. Mongolezii va vor privi cu curiozitate. Veti fi urmarit cu privirea în permanenta, mai ales ca datorita fizionomiei si îmbracamintii diferite, sunteti usor de reperat. Pentru a lua adevarate instantanee, va trebui sa va integrati realmente în cadrul familiilor.
Eu am cautat familii reprezentative, în mijlocul carora am stat chiar si pâna la zece zile (la o singura familie!). Ajunsesem sa lucrez cot la cot cu ceilalti: curatam staulul oilor, caram gunoiul, mulgeam animalele (inclusiv iepe), tundeam oi, calarind mânam celelalte animale la pascut, preparam airag - lapte fermentat de iapa - etc. Astfel, eram ca si de-al lor si nu mai reprezentam o curiozitate. Puteam sa-mi folosesc aparatul foto fara probleme.
Apropo, nu lasati sculele foto si alte lucruri de valoare la îndemâna, nesupravegheate. Nu le fura nimeni, dar curiozitatea copiilor v-ar putea provoca neplaceri.
Ceea ce nu veti putea reda pe pelicula, este ospitalitatea acestor oameni.
Este cel mai impresionant aspect al unei calatorii în Mongolia. Pentru mongolezi, ospitalitatea este o trasatura generala. Se manifesta si între ei, nu doar fata de straini.
Doar ma apropiam de vreo iurta ca, în calea mea, veneau cei "de-ai casei", cu bolul aburind cu suutei tsai - ceai cu sare si cu lapte - si farfuria cu aaruul - brânza uscata. Eram poftit apoi înauntru si eram servit cu alte preparate. De obicei, insistau sa ramân ceva mai mult la ei. Nu puteam însa sa o fac de fiecare data. Aveam un traseu si un program de realizat si îi paraseam uneori în graba. La plecare mi se dadeau bucati de brânza sau carne uscata.
Si toate acestea le fac complet dezinteresati. Noi i-am stiut ca vajnici razboinici ce au pustiit totul în calea lor. Acum sunt în extrema cealalta. Pâna mi se termina stocul, le lasam si eu câte ceva: bomboane si baloane pentru copii, tigari, zahar, orez, pixuri, caiete, etc. În ultima instanta le faceam câteva fotografii, ceea ce le facea mare placere.
Sper ca într-o zi sa revad acesti oameni cu totul deosebiti, sa le dau fotografiile. Vreau sa simt din nou permanenta vântului ce matura stepele întinse, sa revad cerul de clestar si, în primul rând, sa retraiesc sentimentul de deplina libertate întâlnit acolo.

"MONGOLIA 2003" a fost prima expeditie româneasca solitara în aceasta tara. Timp de doua luni si jumatate, am parcurs pe jos aproximativ 550km, din zona centrala - vulcanul Khorgo - pâna în muntii Ikh Bogd, din desertul Gov-Altay.
Fotografiatul l-am combinat cu observatiile antropologice.
În urma informatiilor culese, la întoarcere am participat cu referate la o serie de sesiuni si simpozioane stiintifice. Cele opt articole scrise si aparute în diverse publicatii, expozitiile foto si proiectiile dia, emisiunile radio si TV au completat seria manifestarilor ocazionate de "MONGOLIA 2003".

Am lucrat pe pelicula Ektachrome E100VS si E100SW, cu aparatura si optica PENTAX.
Sponsori principali au fost KODAK MTIL ROM2000 si revista TERRA MAGAZIN.

Cei ce doresc alte amanunte sau informatii practice despre ceea ce înseamna o calatorie în Mongolia, ma pot contacta la e-mail: totorean@yahoo.com .

În noiembrie a.c. urmeaza INDIA 2004.

Toate cele bune,
Alin Totorean

Alin Totorean 2004

Bookmark and Share

Comentarii:

andrei - 14 May 2005, ora 22:30
oricum nu ai altceva de vazut acolo decat un platou si cai, totusi le-ai vazut in alt fel

mary si deny din franta - 11 Jun 2005, ora 22:39
Am fost foarte impresionati! Este o mare placere sa vezi asa peisage frumoas . Ai avut ce sa vezi ! Caii sunt foarte frumosi si e super ca ai putut sa-i vezi de aproape.

shailendra - 04 Jul 2005, ora 21:21
Hi totorean alin How are you? I am fine. I think u did not forget me. I was meet u in Bombay at (The Salvation Army) I name is Shailendra Singh. I am from Delhi. ok bye

Neculai Terteleac - 28 Aug 2005, ora 06:14
O tara imteresanta. Ai reusit sa "punctezi" esenta zonei. Felicitari.

Marius Necula - 14 Sep 2005, ora 21:48
Tot respectul... am ramas fara cuvinte... esti foarte norocos ca ai ajuns acolo... abia astept fotografii din urmatoarea locatie...

monica rizea - 03 Nov 2005, ora 14:19
fara cuvinte! cu totul si cu totul DEOSEBITE :)

Stelian Pavalache - 21 Dec 2005, ora 02:32
Frumos

Alin Totorean - 28 Dec 2005, ora 15:19
Va multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase... Cat de curand va aparea si INDIA, la fotolocatii. Pana atunci, toate cele bune si un An Nou Fericit!

Carmen Cosma - 11 Jan 2006, ora 12:32
Astept cu nerabdare India...Mongolia a fost extraordinara...M-a deranjat cometariu "oricum nu-i alceva de vazut acolo decat un platou co cai"...ahhh, ingnorantza ne mananca. La mai mare!

Tila C - 17 Jan 2006, ora 13:43
Niste poze chiar frumoase

duduia lizuca - 20 Jun 2006, ora 13:42
foarte frumos.bravo!

chirila octavian - 19 Feb 2007, ora 17:39
mongolia cred ca este o tara minunata cu oameni si cu peisaje minunate

Nicoleta Grigore - 13 Mar 2007, ora 12:48
Fotografiile sunt grozave. Sper sa ajung si eu candva acolo deoarece este tara stramosilor mei. Felicitari!

Tatarman -Romania - 20 Apr 2007, ora 12:38
Libertate,ospitalitate,modestie,puritate,natura,aer...Sper sa-mi indeplinesc si eu dorinta de a ajunge in locurile de unde au pornit stramosii mei sa cucereasca lumea acum aproape 1000 de ani...

cristti g - 10 Sep 2007, ora 13:23
sunt multumit k am gasit ceva despre mongolia. dar nu sunt multumit ca folosesti ? in locul unei litere. maderuteaza la citit. nu fi stresat ca nua ai diacritice. ar fi bine sa nu mai folosesti ?. altfel o nota mare.

Antropolog de Serviciu - 23 Sep 2007, ora 18:29
Super imagini. Splendida tara. Am vizitat-o anul acesta. Easiest way - de la Shanghai cu trenul de Moscova (da, da Moscova). Inca ceva, stimati prieteni, faceti o confuzie totusi inteleasa din pricina numelui tarii. Stramosii vostri nu au pornit de acolo ci din inima Asiei (Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan)....by the way, ar trebui sa vizitati Samarkand-ul. La anul plec in Kamciatka, e cineva interesat?

Mihai Livint - 03 Oct 2007, ora 08:28
Ma intereseaza Kamciatka

vlad tanase - 24 Nov 2007, ora 21:12
felicitari!mongolia este superba.sper sa ajung curand acolo

Dragos Bora - 10 May 2008, ora 12:04
Salutari! Te-am ascultat azi la Radio Romania Cultural, la "Calator pe mapamond". Felicitari! Jos palaria! Toate cele bune!

erduan agi murat - 17 May 2008, ora 18:57
va rog sami trimiteti imagini din aceasta fascinanta tara care esta mongolia

Timujin daniel - 17 Jul 2008, ora 14:43
Daca vine careva in Mongolia lasa-ti un mesaj pls. As fi bucus sa va introduc in acesta tara

Ghimbasan Nicolae - 09 Aug 2008, ora 13:46
Salut, eu scriu o carte despre ei si vreau sa ma duc acolo....de ce ai mers cu trenul, este mai ieftin? trebuie visa? cam cit bani iti trebuie sa traiesti doua saptamini?

luminita r - 29 Aug 2008, ora 18:51
Exista o ipoteza conform careia Mongolia este locul unde au trait primii oameni de pe pamant si de aici ar fi pornit apoi arborele genealogic al tuturor raselor umane. Pack si Go va invita sa descoperim impreuna, experiential, direct sau virtual, cine sunt acesti oameni si de unde ne tragem noi…! http://justpackandgo.wordpress.com

vasile ciontea - 30 Jan 2009, ora 16:54
Salut, ma bucur ca am gasit aceste fotoreportaj despre mongolia facut de un roman , si chiar daca nu credeam romanii sunt peste tot,ma refer la Timujin Daniel , chiar as dori sa contactez cu tine pt. ca imi doresc nespus sa vizitez acest "rai pustiu"... iar daca mai este cineva interesat va rog sa lasati propuneri aici pe blog!!!

Bayar Tseren - 31 Mar 2009, ora 13:28
Salut, Alin. Nu stiu daca ma mai tii minte, ne-am intilnit o data aici in Bucuresti la o intilnire cu Dna Rodica (consulul nostru onorific). Dupa ce am vazut pozele facute de tine, mi s-a facut dor de tara..:) Intr-adevar, nu e o tara dezvoltata d.p.d.v economic precum Japonia sau Korea, dar este "rai pustiu" (Vasile Ciontea) pentru cei care doresc "Libertate,ospitalitate,modestie,puritate,natura,aer..." ( Tatarman) .

MARIAN ROTARU - 24 Jul 2009, ora 21:41
Este timpul ca domnul Alin Totorean , sa adune memoriile sale de calatorie , intr - una s - au mai multe carti .Publicarea acestora ar fi un frumos cadou pentru cititori .

Malina Malina - 23 Aug 2009, ora 01:55
Minunata descriere ! M-a lasat fara cuvinte ! Mi-am adaugat aceasta pagina la Favorites , sus. M-a impresionat foarte placut mai ales faptul ca , in sfarsit, am mai vazut pe cineva interesat de valorile Asiei .Am colegi (mai ales colege) care nu s-ar duce nici macar la o expozitie de arta asiatica organizata la noi in tara, cu atat mai putin in Asia. Vorba doamnei Carmen Cosma : ignoranta ne mananca!

Malina Malina - 23 Aug 2009, ora 02:02
De-abia acum am citit si comentariul in care cineva spune "oricum nu ai de vazut altceva acolo decat un platou si cai". Insa continuarea ("dar tu le-ai vazut altfel") arata ca nu e vorba de ignoranta :) Andrei a aratat , deci, ca un lucru, oricat de simplu, poate fi vazut si altfel. De ignoranta, insa, tot nu scapam, cat e lumea lume, cum am aratat in comentariul anterior.

amelia maria dragan - 08 Apr 2010, ora 12:23
Da un platou cu cai, este minunat sa vezi asa ceva, sunt trairi unice, sa vezi verdele acela si pe el albul iurtelor, este ceva fantastic, si la noi daca mergi in zona Ijarului ai sansa sa vezi UN PLATOU CU CAI, eu am fost anul trecut caii sunt animale fantastice stiau ca ii admiram si se jucau pentru a ne oferii un spectacol unic, sa-i vezi in libertate e ceva care nu poate fii descris in cuvinte.

claudiu zamfirache - 21 May 2011, ora 17:05
foarte interesant mi-a placut relatarea ta.Cat te-a costat calatoria in Mongolia.E o tara pura curata in care natura face isi urmeaza cursul firesc.Mi-a placut si-mi imaginez datorita tie cat a fost de inedit...dar in ardeal ai fost ?in maramures?si acolo e fain...

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate