Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Berlinul, la picior

Desi dimineata in centrul Berlinului e greu de gasit loc de parcare. Gelu parcheaza pe trotuar cu nonsalanta data de masina cu numar CD. Peste tot semnul cu parcarea interzisa si... ma simt ca acasa... pe trotuar, masini parcate pe spatiul interzis. Ma ciupesc de obraz; oare sunt in Germania ?:)

Un prieten care stie ce sa-ti arate locuri interesante intr-o capitala ca Berlinul e aur curat. Nu tu cercetare pe net, nu tu harti studiate pe dusumea in living ca sa nu mai zic de descurcatul in trafic... si weissbier-ul dunken... reeceee.

Prima oprire: Hackesche Hofe, pe strada Rosenthaler. Un ansamblu de 8 curti interioare legate intre ele printr-o retea de bolti si pasaje adaposteste spatii de lucru si locuit. Complexul de cladiri care delimiteaza aceste curti a fost construit la inceputul sec. XX ca un concept de sine statator care sa adaposteasca birouri, teatru, magazine, mici firme, magazine de lux, cafenele si restaurante. In perioada comunista curtile si spatiile aferente s-au degradat iar dupa unificarea din 1990, Hackesche Hofe a avut nevoie de serioase reparatii si restaurari. In afara complexului mai exista doua curti care au fost lasate la stadiul din perioada comunista si curand au devenit un spatiu al etalarii artistice nonconformiste. Evident loc de pelerinaj turistic cu viata de zi si mai ales de noapte, specifica unui spatiu boem asa cum de altfel e vazuta partea estica a Berlinului. (...si ceva mai murdara as adauga; metehne vechi si larg raspandite si prin alte locuri...)

Orice turist constiincios va merge sa viziteze Zidul Berlinului. Noroc cu Gelu care ne-a calmat: "n-aveti ce vedea... a fost daramat aproape complet pana la sfarsitul lui '90". Asa ca am luat directia Potsdamer Platz. La picior. Dar n-am ajuns acolo. Istoria ne-a luat din nou de pe urma si ne-am oprit la Memorialul Holocaustului la cateva sute de metri de poarta Brandenburg.
Nu mergeti la fotografiat cu prieteni care nu fac fotografii. Doar Gelu ce m-a rabdat. Ceilalti s-au risipit pe la magazine. Ne-am dat intalnire dupa doua ore. Dar subiectul merita chiar mult mai multe.
2711 blocuri de granit paralelipipedice, acoperind o suprafata cat doua terenuri de fotbal, cu inaltimi intre 50 cm si 5-6 metri amplasate pe o suprafata ondulata, cu "aleii" ce se "scufunda" printre "morminte" dau un aspect cel putin ciudat monumentului.Berlin-14.jpg


Parlamentul german a votat cu 325 la 218 si 8 abtineri ca monumentul sa fie inchinat doar celor 6 milioane de evrei victime ai regimului nazist, desi alte 5 milioane de victime au fost tiganii, homosexualii, martorii lui Iehova, preotii catolici, comunistii, social-democratii, partizanii si toti lupatorii antinazisti.
A fost inaugurat acum un an, in 12 mai 2005, pe locul in care se intandea in perioada comunista "fasia mortii", de-a lungul zidului; tragice coincidente.
In chiar ziua inaugurarii adolescentii au invadat monumentul dar nu pentru a omagia semnificatia sa, ci ca un loc de agrement. Tinerii de peste tot vor sa uite. Pentru ei viitorul e important. Chiar de sunt germani, romani, sau mai stiu eu ce. Sigur ca o istorie neasumata se poate repeta dar probabil asumarea ei vine odata cu varsta. Dar tinerii nu sunt singurii care vad in momorial mai curand un loc de agrement. Stand vreo doua ore am vazut zeci de vizitatori-turisti tentati de mersul pe blocurile de granit, pentru ca, de nicaieri, sa apara oamenii de ordine care atrag atentia asupra semnificatiei locului. Dar cum un unghi bun trebuia speculat n-am scapat nici eu de admonestarea cuvenita. E drept ca instinctul l-am avut asemenea celorlalti: din prima.

La origine Potsdam Platz a fost o intersectie de strazi care, o data cu constuirea garii in apropiere, a devenit, la inceputul secolului trecut, centrul de afaceri si nodul de legatura al Berlinului cu restul Europei. Piata a fost complet distrusa in timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Aflata la intersectia sectoarelor de securitate ale americanilor, britanicilor si rusilor iar mai apoi pe acolo trecand faimosul zid, Potsdam Platz a devenit, timp de 40 de ani, un "no man's land" in mijlocul capitalei germane. Dupa unificare aici s-a infiintat cel mai mare santier de constructii din Europa. Totul s-a finalizat intr-un complex de cladiri moderne cu birouri, magazine, hoteluri, restaurante, teatre si muzee. La trecerea peste mileniu s-a inaugurat Sony Center, un complex de 7 cladiri care formeaza un forum inundat de o lumina uniforma filtrata de acoperisul tip cort. La una din intrari, vechiul salon Imperial al hotelului Esplanada a fost integrat in arhitectura futuristica a forumului.
Pe o alta latura, muzeul filmului vizavi de reclama IMAX - cinematografului mileniului 3. Lume multa, cafenele, fotografii, relaxare.

Pe la 7 seara am ajuns la masina parcata pe trotuar. Nici o amenda sub stergatorul de parbriz. Cu banii salvati am mai baut o bere la restaurantul din colt.

Galeria de imagini - >

Mihai Moiceanu
august, 2006
©Fotomagazin.ro
CAMERA mm
contact@cameramm.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

motanelu curios - 25 Aug 2006, ora 13:51
frumoase... dar nu-s cam multe, totusi?

gelu micusca - 26 Aug 2006, ora 13:36
Fotografie excelenta.Poate un element de viata pe un bloc de beton, era mai de efect.

zak stoianovici - 28 Aug 2006, ora 05:47
fotografii superbe, excelent reportaj, felicitari

Gion Beton - 28 Aug 2006, ora 17:41
Se putea, miticii nu se dezmint,deloc...Asha,introduceti mitocania si nesimtzirea si aici, ca ce mama ei de viatza avem si numar de CD(ce dobitoc?) Si asta spusa din primele rinduri. In rest, sunt citeva imagini interesante,dar ce folos,cind prima fraza darima totul.... La mai mare....

mihai moiceanu - 28 Aug 2006, ora 20:57
Cred ca d-l Beton (o fi predestinat pseudonimul :-) ?) n-a inteles prima fraza. Va rog sa o cititi cu atentie. Are o cu totul alta semnificatie.

Matei Ionescu - 31 Aug 2006, ora 14:38
Domnule Moiceanu, daca veti avea curiozitatea de a compara "stilul" pamfletarului Beton cu "stilul " unui autor de bloguri de pe acest site , veti putea eventual descoperi ca betonul nu-i este chiar atit de strain lui...Gion.

motanelu curios - 01 Sep 2006, ora 12:18
Exista o cutuma diplomatica conform careia masinile CD pot parca neregulamentar, fara a lua amenda. Aceasta cutuma este recunoscuta de practic toate tarile. Sigur, se poate comenta daca respectivul obicei este bun sau rau, dar atat timp cat este recunoscut, e legal si nu reprezinta un motiv de revolta per se.

Gion BetonGion - 03 Sep 2006, ora 09:01
Domnule Moiceanu , raman la cele spuse mai jos

motanelu curios - 03 Sep 2006, ora 11:53
La institutul diplomatic , precum si la orice ambasada se poate intreba daca ceea ce am spus eu este real. Exista si nenumarate carti de drept diplomatic si consular, unde se aminteste de cutuma aia. Nu sunt acum la mine in birou, ca as da si referinte bibliografice. In general e bine sa nu judeci fara sa stii. Mirarea autorului e de inteles totusi-mai ales ca erau si alte masini acolo- nonCD. Dar il rog totusi pe dl Gion sa se informeze (am zis la inceputul postului cum) si apoi sa emita judecati de valaore atit de categorice. Nu de alta, dar mai sunt si oameni care stiu despre ce-i vorba in povestea asta cu CD-ul. Eu promit sa nu mai revin pe tema asta -am spus deja destul si daca nici referintele bibilografice nu ajuta la nimic, atunci discutia nu are platforma reala. Plus ca, totusi, vorbim de poze aici: spre exemplu eu nu sunt de acord cu un element de viata pe blocurile de beton -cred ca tocmai ariditatea lor s-a dorit un mesaj. Pe aceasta idee sunt bucuros sa discut- ca ma intereseaza fotografia si mai ales compozitia foto.

Catalin G. - 19 Feb 2007, ora 17:27
Foarte interesante blocurile, intradevar. Eu cand am ajuns acolo nu am avut parte de o lumina prea buna ... Si nici nu am vazut oameni care sa urce pe blocuri, de altfel era un paznic care avea grija sa nu se intample asta.

paraschiv adrian - 23 Sep 2007, ora 09:15
ceva interesant...neamtu parca nu e neamt "geaba"nu?multa stima pt domnul moiceanu!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate