Fotolocatii

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Trovantii

Despre trovanti, sau "pietrele care cresc", s-a mai scris pe ici, pe colo, imagini cu ei au aparut in cateva albume despre Romania.


Ce sunt Trovantii?
Din cate stiu eu, sunt niste pietre, gresii, formate in timp in solul nisipos a doua locatii din judetul Valcea.


Prima locatie este o cariera de nisip care se afla pe partea stanga a soselei ce leaga localitatile Ramnicu Valcea de Horezu, inainte de intrarea in satul Costesti.trovanti03.jpg


Dealtfel prin zona se afla (daca o mai fi la vremea asta) un indicator cu "Muzeul Trovantilor". Intr-un spatiu de 100 mp se afla mai multi trovanti, de diferite forme, grei de cateva tone, asa cum au iesit ei din malul abrupt al carierei la exploatarea nisipului. Din pacate, de la an la an ei se degradeaza datorita intemperiilor si a vizitatorilor dornici sa-si lase ca amintire numele scrijelit pe ciudatele pietroaie.


A doua locatie, si cea mai spectaculoasa, este de-a lungul paraului Gresarea, firisor de apa care se varsa intr-un rau de langa satul Otesani. Aici se ajunge din Horezu, dupa vreo 16 km, tinand drumul spre Craiova (intersectia din centrul localitatii, facand la stanga cum vii dinspre Rm. Valcea). Pentru a fi sigur ca nimeresti locatia buna trebuie sa intrebi de cineva din localitate si vei fi indrumat cum sa ajungi cu masina la aproximativ 500 de metri de valea respectiva (aproximativ 1,5 km de drum pietruit, practicabil). Aici, luand-o in sus de-a lungul firisorului de apa al Gresarii, vei gasi, scoase din malul nisipos de suvoaiele formate la ploi, Trovanti de diferite forme, de la cei mici, de cateva sute de grame, pana la cei mai mari de zeci sau sute de kilograme.trovanti19.jpg


Ramane doar imaginatia noastra, de a vedea diferite forme si asocieri, pentru a face niste fotografii deosebite. Daca vreti sa si luati suvenir vreun Trovant care va place trebuie sa aveti, pe langa aparatul de fotografiat, si un rucsac la indemana.
Tot din Otesani, luand-o pe jos prin spatele bisericii si trecand puntea din scanduri, faceti la dreapta, de-a lungul raului, aproximativ 500 de metri, pana dati de urma unui torent secat. Mergand pe albia lui, spre deal, veti descoperi alti trovanti cu forme interesante care va asteapta sa-i fotografiati.trovanti16.jpg


In ambele locatii din Otesani, datorita faptului ca malurile sunt obturate de frunzisul copacilor, aveti nevoie de un trepied.trovanti07.jpg


Pentru cei care doresc sa intarzie mai mult timp in aceste locatii exista posibilitate de cazare la Muzeul I.G.Duca din Maldarasti (localitate situata intre Horezu si Otesani), unde puteti vizita si fotografia Culele Greceanu si o biserica cu pictura interesanta de pe vremea lui Constantin Brancoveanu.Galeria de imagini - >


Ozolin Dusa

noiembrie, 2006
© fotomagazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

zak Stoianovici - 07 Nov 2006, ora 03:06
superb reportaj, felicitari.., foarte interesat....

Crenguta Turn e Sol - 07 Nov 2006, ora 19:43
Interesanta locatie.Multumesc pentru informatii.

Dragos Mat - 10 Nov 2006, ora 10:41
Daca vreti sa luati un trovant ca amintire, ganditi-va bine cati mai sunt, cati oameni au trecut inantea vostra pe acolo, si cati vor mai trece... Din cate stiu eu, locatiile sunt arii protejate si este interzisa colectarea trovantilor. Mergeti sa-i vedeti si fotografiati..

Crenguta Turn e Sol - 10 Nov 2006, ora 15:11
Pai a zis cineva ceva ,ca vrea sa ia vreun trovant in rucksack ?!?!Eu nici de la mare...departare, nu iau nici scoici nici pietricele ,nici corali pietrificati.Si nici nu cumpar,asha ceva din principiu.Aminitirile raman in memorie sau pe pelicula filmului...;)

vali bondoc - 18 Nov 2006, ora 11:02
supeeer reportaj,felicitarile mele!Dar eu nu sunt de acord cu amintiri de acest gen ''in rucsac ''

ozolin dusa - 18 Nov 2006, ora 15:14
Cele două locații sunt "protejate" la fel cum sunt Delta Dunării, Vulcanii noroioși sau Tabăra de sculptură de la Măgura. Ce se vede în fotografia de de-asupra acestor rânduri sunt Trovanți scoși la vânzare de un "intreprinzător", gard în gard cu muzeul I.G. Duca de la Măldărăști. Știu în țară persoane care au o colecție impresionantă de Trovanți de care se bucură oricine vrea să-i vadă și nu poate să ajungă la Oteșani, sau, pur și simplu n-are habar că în Romănia există așa ceva. Dar nu am știință de vreun muzeu care să aibă o colecție de genul acesta. Din arealul de la Oteșani s-au cărat de-a lungul timpului (și se vor mai căra) mii de tone de Trovanți. Și în fiecare an șuvoaiele rup din mal tone de pământ, scoțând la iveală alte și alte pietre cu forme una mai ciudată ca alta. Problema este doar să fim acolo și să ne punem imaginația la încercare fotografiindu-i. Fie că ne "îndrăgostim de ei, fie nu" Restul sunt doar motive de discuții. Așa, de-amorul artei!

Badulescu Camil - 21 Nov 2006, ora 13:32
Trovantii sunt, intr'adevar, un soi de gresii.. de fapt, sunt niste comglomerate, pentru ca in liantul respectiv sunt prinse (rar, ce'i drept) roci de dimensiuni mai mari si de alta origine decat a trovantilor. se formeaza prin diagenizarea sedimentelor in contidii de presiune diferite fata de cele ale stratelor din jur, din cauza asta cimentarea facandu'se mai repede. astfel, in urma eroziunii si transportului sedimentelor din jor raman aceste forme, (pietrele care cresc), ele neputand fi erodate in acelasi ritm cu sedimentele din jur.

addict boy - 25 Dec 2006, ora 23:28
LOCÁȚIE, locații, s.f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. ♢ Taxă de locație = taxă care se plătește drept sancțiune în caz de depășire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor de cale ferată sau a autovehiculelor. 2. (Jur.) Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. [Var.: locațiúne s.f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis

Mishu Pop - 06 Feb 2007, ora 16:17
Trovanti se mai gasesc pe Dealul Feleac (langa Cluj Napoca). Le zice "concretiuni de Feleac". Despre geneza lor: "Formarea concretiunilor este un rezultat al proceselor de difuzie si precipitare care se manifesta in toate etapele diagenezei. Procesul este controlat de tendinta de concentrare a fazelor minerale disperse in jurul unor centre (granule de nisip, fragmente de scoici etc.) [...] Concretiunile cresc spontan- din centru catre periferie- cu o rata de depunere care poate atinge 4-5 cm in 1200 ani."(N. Anastasiu, D. Jipa-"Texturi si Structuri Sedimentare")

narcisa - 29 May 2007, ora 09:37
Cand i-am vazut prima oara pe cei de la Costesti, am intrebat ce sunt, uimita.Mi s-a raspuns :urmele extraterestilor ! Si nici pana astazi n-am stiut adevarul. Multumesc de lamuriri. Acum am o dilema in minus.

mandica beleca - 03 Jun 2007, ora 17:18
Am aflat despre trovanti de curand studiind geomorfologia.Nici o clipa nu mi-am imaginat ca am sa-i pot vedea atat de curand dupa asta.Facand documentatia despre excursia pe care am facut-o cu copiii la Horezu, am aflat ca EI exista acolo.Aveam sa-i vad si sa raman impietrita ca si ei.Era altceva decat imaginile foto.Ma trezisem dintr-o data in alta lume -lumea majestatii sale TROVANTUL.Desi nu foarte mari ca dimensiuni ,impuneau maretia, respectul si transferul in lumea lor .In acelasi timp am auzit stigatul lor de durere,o durere mare:ajutati-ne protejandu-ne!I-as fi luat acasa pe toti sa pot avea grija de ei! Ar trebui sa fie auziti de cei in masura sa faca ceva.Trebuie facut ceva sa nu-i pierdem.

mandica beleca - 09 Jun 2007, ora 11:07
Privind aceste pietre am avut revelatia existentei vietii, miscarii dincolo de ceea ce pentru mine insemna "statul pe loc", adica nemiscarea in aceasta lume.Vazandu-i de aproape , atingandu-i am simtit viata din interior.Framantarile interioare , zbuciumul interior s-a materializat in aceste forme contorsionate ce se autoimbratiseaza spre a nu se pierde.In acelasi timp ,emana in jur un fel de liniste ciudata ,graitoare, metafizica.E placut sa stai in preajma lor.

mandica beleca - 16 Jun 2008, ora 17:12
Pacat.Asa de putine comentarii.....Romanii nu mai iubesc natura,nu se mai bucura de ceea ce ,cu generozitate, Dumnezeu ne-a daruit spre a avea.....sau nu mai avem timp si de astfel de lucruri? Intre timp am primit si eu un mic trovant in dar si ....sunt enorm de fericita...Colectia mea de roci e acum mai bogata cu o piesa ,ce pare a fi mezinul familiei....asa vad eu micul meu trovant.Stiu ca el ar trebui sa stea la locul lui,dar,daca tot l-am primit ....am sa ma bucur de el .Multumesc colegei mele care mi l-a daruit.Cu siguranta e pe maini bune.

Tudor Ionescu - 18 Jun 2008, ora 20:07
Articolul ar fi sa fie interesant, chiar este, dar mie imi pare usor superficial, adica nu sufieicent de documentat. Cred ca ar trebui contactati niste geologi priceputi in ale trovantilor. Subiectul ori merita tot interesul, ori este doar "dragutz", "simpatic" ;i ... rotund!

serghie raluca - 11 Jul 2008, ora 09:47
am fost in practica acolo si sunt absolut minunati.Imi doresc sa mai ajung acolo pentru a studia mai mult.

Grigore Rotaru - 12 Oct 2008, ora 23:25
Daca-i vedea Brancusi ... realitatea intrece inchipuirea . Am vazut asa opera de circa 10 tone.

Mandica Beleca - 25 Oct 2008, ora 22:19
Este un mesaj de dincolo de noi si se repeta in fiecare trovant, in fiecare noua nastere-un strigat surd ce pare ca se inghite si ramane captiv. e un strigat din maruntaiele pamantului ,lacrimi de durere impietrita. Priveste cu atentie si ai sa vezi durerea cu care pamantul parca-i naste. Au nevoie dar de atentie ,mangaiere si suferinta dispare.Asta simt eu privindu-i! Cat de minunata poate fi natura!

Laurentiu Cernat - 09 Jul 2009, ora 20:08
Vedeti linkul atasat, acolo o sa gasiti zeci de locati din lume. Sunt frumoase, merita vazute, fotografiate si filmate dar nu le faceti rau!

violeta stika - 09 Oct 2009, ora 22:28
Sigur i-a vazut Brancusi. eu de cativa ani buni trec prin Costesti si-mi mangai sufletul pasind cu sfiala printre ei. legendele locului spun multe despre ei

Mandica Beleca - 20 Oct 2009, ora 22:22
Trecatorule grabit, nu intra in Costesti fara sa faci un mic popas inainte ,pe langa sosea, acolo unde pamantul pare ca naste ,naste copii impietriti . Opreste-te si privestei cateva minute...sigur iti vor spune ceva,iti vor transmite ceva ...cineva ,poate va prinde mesajul de dincolo de noi...

Mandica Beleca - 20 Oct 2009, ora 22:47
Tot privind imagini pe acesta tema si citind comentariile celorlalti, mi-a venit ideea ca as putea crea o legenda a trovantilor...legenda mea pe scurt: odata, in vremuri demult ,demult apuse, omul ,neavand alti prieteni ,si-a facut din pietre cioplite de el muuuuulti, multi prieteni care-l inconjurau cu credinta. A pus atata dragoste in fiecare dintre ei incat au luat chipuri stranii care emana insa iubire ,imbratisare,dor. Cand si-a simtit sfarsitul ,omul i-a ascuns adanc sub pamant ,sa devina copii ai acestuia si sa-i aiba in grija. Nu s-a gandit insa ca si pamantul are viata sa si....de cate ori acesta stranuta si scutura trupul sau batran, din nisipurile sale,iese la iveala cate unul si s-arata lumii. Ma gandesc ca omul nu e altul decat Brancusi al Trovantilor.

Grigore Rotaru - 24 Sep 2010, ora 19:40
Despre trovanti cititi si aici http://strasihastrii.blogspot.com/

Bouaru Vasile - 14 Dec 2011, ora 11:18
Despre trovantii din judetul Buzau si nu numai cititi si la http://romania-natura.ro/node/696

constantin geaman - 28 Aug 2012, ora 23:05
asemenea formatiuni(pietre) sunt si pe marginea unui lac de acumulare de pe cursul siretului ,in amonte de ADJUD, mai precis pe malul stang al lacului in dreptul satului cornii de sus.Malul stang fiind un lant deluros ,din loc in loc apa a facut ca malurile sa se surpe si sa scoata la iveala astfel de forme geologice de marimi diferite si cu forme nefiresc de rafinate.

Maria Derevenco - 22 May 2013, ora 01:01
Multumesc ca ati publicat aceste fotografii, cred ca nu sint singura care n-are habar ce minuni avem la mica distanta! Si e mare pacat! Ar tb. sa dati un avertisment ca aceste formatiuni, cit ar fi de mici, nu sint de luat acasa, caci apartin naturii si tuturor oamenilor care ajung sa le vada. Dupa cum a comentat cineva mai sus, regula ar tb sa fie ca la scufundari (scuba): "Nu luati decit fotografii, nu lasati nimic decit bulele de aer". Se poate face ceva pt. a proteja aceste minuni, si de a le face loc turistic protejat, cunoscut in toata lumea?!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 12 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 13 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 13 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate