Portofoliu

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

"Imaginile mele reprezinta starea de spirit a sexului frumos"

un interviu cu Vadim Bondar, de Simion Buia

 

Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti (Bd. Dacia nr. 12) a gazduit recent expozitia fotografica "Nuduri printre lumini si umbre" a domnului Vadim Bondar, un om tanar si fermecat de natura lucrurilor umane, la propriu si la figurat. I-am solcitat un inteviu pentru a afla care si cati au fost pasii care l-au condus la actuala "infatisare" fotografica.

- Domnule Vadim Bondar, imi sunteti necunoscut ca fotograf, v-as solicita un scurt curicculum vitae...

 • Domnule Simion Buia, din punct de vedere fotografic as incepe cu un NU! Nu am facut nici o scoala de fotografie la modul oficial. In schimb am beneficiat de experienta si invataturile unor mari fotografi, pe linga care am reusit sa stau si sa invat foarte multe taine profesionale. Cei mai importanti in formarea mea sunt Cristian Lascu si Marius Teodorescu. In decursul anilor am avut onoarea sa-l asist pe domnul Cristian Lascu, actualmente redactor sef al revistei National Geografic, la unele din nenumaratele ture de fotografie subterana realizate de dinsul. De altfel fotograful Cristian Lascu a obtinut la inceputul anilor '90, in Statele Unite, premiul pentru cel mai bun fotograf al lumii subterane. Cat despre artistul fotograf Marius Teodorescu, artist care inainte de Revolutia din 1989 a obtinut premii internationale pe tematica nudului alb-negru, pot sa spun ca a fost cel care m-a initiat in fotografia alb-negru si mi-a dezvaluit multe din secretele unui laborator foto. Din punct de vedere "uman", curicculumul meu arata astfel: sunt nascut la 10 aprilie 1974, am absolvit facultatea de Management Turistic la Bucuresti, ca formatie sunt speolog si activez in cadrul Clubului de speologie "Focul viu" din Bucuresti, inclusiv ca fotograf!

- Cum, cand va venit ideea de a fotografia nudul uman, feminin? Va plac asa mult femeile?...

 • Iubesc femeile foarte mult, insa prin nud simt ca reusesc sa ma exprim cel mai bine. De ce? Nu stiu. Probabil reusesc sa transmit un anume sentiment printr-un nud, asa cum altii creeaza diferite stari sufletesti fotografiind un apus de soare, violet.

- Ce va atrage la un nud: doamna femeie ori actul artistic de a o pune in lumina, in umbra?

 • In fotografiile mele nu se regaseste acel model de femeie care apare la Fashion TV, cu caracteristicile ei specifice. La mine e vorba de femeia asa cum este ea, pur si simplu, iar eu caut sa redau mai curind o stare de spirit decit numai corpul ei uman, chiar daca femeia goala a fascinat dintotdeauna. Nu fac, in fotografiile mele, o analiza critica asupra imperfectiunilor corpului feminin din punct de vedere anatomic.

- Cu ce "corp" lucrati si prelucrati corpurile dumneavoastra umane?

 • Cu corpul unui aparat foto format mediu, 6X6, Pentacon Six TL, pe film lat cu 12 pozitii. Am toate obiectivele construite pentru acest aparat. Filmele uzitate sunt Ilford si Azomures. Din pacate cele din urma nu se mai fabrica. Le developez personal, acasa, iar imaginile le maresc cu un KrocKus pana la 50X60 cm, sau mai nou, pentru aceasta expozitie am apelat si la „serviciile” unei imprimante profesionale (HP), intrucit laboratoarele din Romania sunt infiorator de proaste, calitatea serviciului este execrabila, negativele fiindu-ti mereu umplute cu scame, praf si amprente. Aceasta situatie e crunta! Daca cineva lucreaza pe film negativ si doreste sa-si predea materialele spre prelucrare intr-un laborator profesionist - va fi extrem de dezamagit. Ori le face singur, daca are stiinta si tehnica necesara, ori le trimite in strainatate. Civilizatie si corectitudine profesionala, cel putin din punct de vedere al laboratoarelor foto, nu exista in Romania!

- Povestiti-mi, va rog, despre imaginile expuse... Cum va "racolati" modelele?

 • Sunt indeobste prietene de-ale mele. Inainte de a realiza vreo fotografie stam mult de vorba, dezvoltand o anume stare. In functie de ceea ce-mi inspira modelul respectiv, corelat cu locatia in care se desfasura sedinta foto - realizez o imagine sau alta.

- Scuzati intrebarea, daca va incomodeaza, dar v-as intreba daca o fotografie a dumneavoastra, un nud - a iesit mai bine datorita unei eventuale relatii erotice cu modelul, inaintea sesiunii foto?... In sensul unei comunicari mai libere, mai artistice?

 • E o intrebare foarte buna. Ce sa spun? O relatie erotica intre fotograf si model desigur ar putea avantaja fotograful, facindu-l sa-si intre mai bine in „intimitatea spirituala" a modelului. In acest sens in citeva din fotografiile aflate aici se afla si prietena mea, singura cu care a existat o relatie erotica, cum spuneti dumneavoastra.

- Fotografiile dumneavoastra sunt facute in natura. Aveti si un studio?

 • Nu imi place sa lucrez intr-o locatie fixa. Locatia in sine ma inspira foarte mult. Sunt ocazii in care ajung intr-o locatie deosebita si simt brusc ce as putea fotografia acolo si cum, si caut sa ajung cu modelul, ulterior, in acel loc. Bine, daca as detine un studio foto mare, cu posibilitatea schimbarii decorurilor si a vestimentatiei conform fanteziilor mele de productie fotografica - as agrea ideea de studio. Dar nu am posibilitatea aceasta.

- Folositi numai lumina naturala la imginile dumneavoastra?

 • Pe cit posibil da. Uneori utilizez si spoturi halogen, usor transportabile. Ele vin din fotografia de pesteri, a lumii subterane.

- Folositi filtre?

 • Nu. Iar ceea ce vedeti in aceasta expozitie nu exista nici o modificare in vreun program foto. Sunt pure si "goale", din toate punctele de vedere.

- Intentionati sa va apropiati in viitorul apropiat si de tehnica digitala?

 • Desigur, sunt chiar obligat, intrucat costurile la materialul foto analog a devenit foarte mare in ultima vreme. Un film lat mai bun a devenit 350.000 lei rola cu 12 pozitii, iar la un shooting eu consum 3-4 filme. Sunt indragostit de film, dar in mod subiectiv, asa cum te indragostesti de o femeie la un moment dat. Numai ca in zilele noastre pentru a lucra rezonabil din punct de vedere calitativ trebuie sa ma apropii de sistemul digital deoarece laboratoarele sunt mai "prietenoase", iar intreg procedeul e mai rapid si exact. Imaginile se developeaza pe monitor, mult mai rapid si "curat" decit in laboratorul clasic. Pentru a mari imaginile mele a fost o intreaga poezie. Dar alta decit cea literara...

- Apropos de literatura, ce reviste de specialitate cititi in Romania?

 • Ohh, nici nu stiu daca in afara revistei lunare 'Photomagazine' mai exista pe piata vreo alta publicatie romaneasca?! Dar e interesanta, tiparita la parametri occidentali si e plina de prezentari exacte ale diferitelor aparate foto digitale din intreaga lume. Mi se pare foarte utila. Din punct de vedere al tehnicii fotografice este interesanta pentru cei care vor sa se initieze in manuirea unui aparat foto. Din punctul meu de vedere ar fi bine daca s-ar pune accent si pe problemele care apar de la un anumit nivel al calitatii fotografice.

- Care sa fie legatura intre Muzeul Literaturii Romane si nudurile Domniei Voastre?

 • Imaginile mele reprezinta starea de spirit a sexului frumos. Femeia prin definitie este poezie, ceea ce ma face sa cred ca si arta mea pentru fiecare privitor inseamna o asociatie cu literatura. Aceasta este ars-poetica mea.

 

© Simion Buia,
mai 2005.

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Lia - 07 Jul 2005, ora 10:41
Sunt fotografii extrem de convingatoare pentru a mai "racola" modele...frumoasa poezie!

dimi - 11 Jul 2005, ora 19:04
frumos e o dimensiune rustic naturala a femeii pe care o credeam pierduta sau imposibil de surprin felicitari frumos

andreea - 13 Aug 2005, ora 03:34
frumoase nuduri, se intelege ideea, sunt expresive si mai ales sunt poze alb negru. Felicitari

Miana - 20 Aug 2005, ora 23:17
Foarte frumoase fotografii. Marius Teodorescu m-a incurajat si pe mine in primii ani de fotografie. Felicitari!

crys - 27 Aug 2005, ora 23:35
In sfarsit femeia redevine tema artistica...si nu doar pornografica. Mi-au placut acele nuduri prin care este reflectata personalitatea. Cea cu joben si femeia in tricou...de fapt toate prezinta un aspect din personalitatea feminina. Frumoasa perspectiva!

Alex - 30 Aug 2005, ora 04:00
Ca in fata oricarui proces de manifestare creatoare, reactia poate fi impartita. Mie unul fotografiiile dvs. - si aici ma refer strict la cele expuse odata cu interviul de mai sus, pentru ca pe celelalte nu le cunosc, nu reusesc sa-mi inspire in marea lor majoritate decat senzatia de imbacseala specific nationala: mizerie surprinsa ca atare, fara nici o vaga umbra de act artistic, mesaje, din punctul meu de vedere transmise doar partial sau deloc, planuri si linii intrerupte brusc sau inclinate nefiresc in context care reusesc sa darame echilibrul si-asa fragil si alte detalii in genul celor tocmai pomenite. Nu as vrea sa fiu inteles gresit, admir initiativa si munca depusa, dar nu pot spune ca "femeia asa cum este ea" mi se pare o poezie. Din punctul meu de vedere eu vad mai sus o idee inca nenascuta de poezie si mi se pare ca ar fi bine sa vedem in viitor virgula, punctul si alte semne, precum si rima, care de cele mai multe ori, face ca poezia sa fie mai placuta si mai usor de retinut. Succes pe viitor.

nervi - 02 Oct 2005, ora 16:33
destul de banale. multe din ele n-au nimic "poetic" oricat efort ai face. incercarea (ideea) e buna totusi.

chitch - 03 Oct 2005, ora 10:41
Nu e suficient sa folosesti tehnica alb negru pentru a obtine un produs artistic. Incearca la PLAYBOY (daca n-ai facut-o deja)

Sorinace - 03 Oct 2005, ora 15:37
Variatii pe aceeasi tema, mai degraba excitante decit incitante. Aici diferenta dintre arta si "playboy" e inexistenta ... cred ca aici prea se vede si prea putin se subintelege. In rest ... misto modele ...

Emiliana - 10 Oct 2005, ora 19:05
Foarte frumoase. Poze care nu se refera la femeie ca la un obiect sexual. Locatiile sun iesite din banal si reusesc sa scoata subiectul in evidenta sbliiniind erotismul naiv degajat de acesta. Succes in continuare.

zvac - 10 Oct 2005, ora 22:54
Pe mine fotografiile m-au convins.Este atat de greu sa opresti, inghetand, chiar si cea mai banala atitudine a unei femei si cu atat mai greu sa o faci in asa fel incat sa aiba si un plus de semnificatie, sa fie si veridice in acelasi timp (pentru ca, din cate am priceput eu, aici nu avem de-a face cu modele profesioniste).Ca sa vezi intr-adevar o astfel de fotografie nu e de-ajuns sa fii doar un bun tehnician-foto, ci e nevoie in primul rand de o deschidere sufleteasca si de imaginatie. Asa ca, din partea mea: succes!

bleumarin - 13 Nov 2005, ora 01:08
se simte aproape dureros ca sunt puse in scena... in rest, cam lipsite de substanta. cateva imi inspira o prospetime binevenita: ultima si cea cu sanii descoperiti de sub tricou.

cinicutzu c - 18 Nov 2005, ora 01:20
nu comentez asupra calitatii imaginilor, dar cred ca daca ar fi fost intitulate fiecare imagine in vreun fel ar fi produs alt efect

lavinia chimanciuc - 13 Dec 2005, ora 12:50
Pacat ca aici regasesc doar o mica parte din fotografiile expuse la expozitie. Este placut sa regasesti nudul prezentat ca arta si intradevar farmecul degajat de aceste imagini poate da nastere la frumoase poezii. Mult Succes

elena - 23 Dec 2005, ora 12:05
Sterse, palide, unele imagini pline de falsitate, de-a dreptul stangace.

akita - 02 Jan 2006, ora 11:31
Bravo. Imagini interesante si incitante. Fara probleme pot fi discutate (criticate) ca o creatie artistica, deci pot genera pareri multiple. Interesante sunt si comentariile de pana acum. Ma intreb, oare prin ce au generat aceste imagini pareri atat de contradictorii? Poate ar fi interesant ca la un moment dat sa luam cunostinta si de opinia autorului.

mariana nedelcu - 02 Jan 2006, ora 23:09
Frumoase, incarcatura erotica de bun gust, locatii inedite, compozitie reusita

carmen daniciu - 03 Jan 2006, ora 20:00
Grozav. E placut asa ceva. Felicitari

alexandra vinitiu - 03 Jan 2006, ora 22:23
Ochiul se lipeste de ele. Sunt convingatoare. Sunt alb-negru si pline de mister

oana binciu - 04 Jan 2006, ora 18:07
Frumoase creatii. Iata ca nudul femeii poate fi expus fara vulgaritate, dar plin de erotism si senzualitate. Bravo

teodor nic - 05 Jan 2006, ora 17:42
Felicitari pentru imagini dar mai ales pentru tenacitatea de a lucra intr-un "mediu tehnic ostil". Si eu am un Pentacon six TL si ma necajesc ca nu am toate cele necesare. Mai mult, de curand unuia dintre obiective i s-a blocat diafragma si nu gasesc nici un specialist. Norocul este ca mai am si un Exacta RTL 1000 cu care ma descurc onorabil. Inca o data felicitari.

cosmin bumbutea - 06 Jan 2006, ora 10:58
Si mie mi se par foarte reusite. Pt. teodor nic: in spatele spitalului Coltea este un atelier foto. Acolo mi-am reparat si eu obiectivele de la un Pentacon six

mirel popescu - 14 Jan 2006, ora 09:50
Foarte frumoase si expresive. Mie personal imi plac dar nu sunt foarte originale.Cea care mi-a atras atentia in mod deosebit este cea in care ni se pregateste o portie de 'cartofi prajiti'. Insistati pe aceasta idee.Mult succes.

Irina P - 11 Feb 2006, ora 19:15
Sunt frumoase si reusite... majoritatea."Imaginile mele reprezinta starea de spirit a sexului frumos." minunat dar ce stare de spirit are sexul frumos in cartofi2? Fotografiile sunt frumoase, lumina cade minunat, in majoritatea sunt prezentate femeile ca niste nimfe, sunt prezentate cat mai frumos si apare cartofi2 ce ma duce numai cu gandul la parerile unora dintre barbati ce afirma ca locul femeii este in bucatarie. Pe de alta parte J si Joben2 sunt minunate. Un contrast frumos, modelele pozitionate frumos, absolut frumoase (fotografiile).

Alex Vlad - 15 Nov 2006, ora 18:42
Sunt destul de reusite nudurile. Felicitari si tine-o tot asa.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   ieri, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 2 zile, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 4 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 6 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate