Stiri din domeniul fotografiei

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

« inapoi la stiri | anunta o stire

Bookmark and Share

Sase fotografi romani, finalisti la Sony World Photography Awards 2017

- 2017-02-28, Dragos Lazarescu

Adi Bulboaca a fost nominalizat ca finalist în categoria "Arhitectura" din cadrul competitiei Professional, iar Ioana Moldovan în categoria "Viata cotidiana" din cadrul aceleiasi competitii, ambii înscriind în concurs un portofoliu de lucrari alcatuit din 5-10 imagini. Lista finalistilor competitiei "Open" îi include pe Alex Andriesi, la categoria "Enhanced", Radu Dumitrescu-Elian, la categoria "Cultura" si Sorin Rechitan, la categoria "Natura". Juriul urmareste premierea celei mai bune imagini din cele zece categorii din competitia Open. Taciu Rares a fost nominalizat ca finalist cu o singura fotografie, care a raspuns temei impuse, "Beauty", din cadrul competitiei "Youth".

Peste 227.000 de fotografii din 183 de tari au fost înscrise în competitia Sony World Photography Awards 2017, iar finalistii din cadrul competitiilor Professional, Open, Youth si Student Focus sunt anuntati astazi.

Fotografi romani finalisti

Adi Bulboaca, categoria "Arhitectura", competitia "Professional". Adrian Bulboaca a fost nominalizat pentru seria de fotografii intitulata "Silver Beach Hotel" ("Hotelul Silver Beach"), care reflecta arhitectura distinctiva a hotelului Silver Beach, cu vedere la Lacul Balaton din Ungaria. Adrian Bulboaca descrie seria de imagini nominalizate: "Am avut ocazia sa fiu cazat pentru 4 zile la hotelul Silver Beach, în luna noiembrie 2016. Fiind o statiune de vara, ca fotograf care lucram pentru un film, eram în extra sezon. Hotelul a fost construit între 1978-1983. Toate camerele erau libere, astfel ca am putut sa explorez întreaga statiune pe cont propriu. Locul are un stil retro si o patina pe care sper ca am fost în stare sa o capturez. Am fost fascinat de cat de dezolant, dar în acelasi timp primitor vizual, putea fi acest hotel «anacronic»."

Ioana Moldovan, categoria "Viata cotidiana", competitia "Professional".Ioana Moldovan a fost nominalizata pentru seria de fotografii intitulata "A country doctor and her calling" ("Vocatia unui medic de tara"). Este povestea doctoritei Floarea Ciupitu, care profeseaza în satul Gangiova, din sud-vestul Romaniei, de peste trei decenii. Într-o tara în care sistemul de sanatate este problematic, iar lipsa doctorilor la tara semnificativa, determinarea si devotamentul doctoritei Ciupitu ofera un exemplu extraordinar. Ioana Moldovan este un fotojurnalist liber profesionist, fotograf documentarist si scriitoare, care locuieste în Bucuresti. Lucrarile ei au fost publicate în New York Times, Al Jazeera, The Huffington Post, LensCulture, Radio France Internationale si Vice. În 2016 a participat la workshop-ul Eddie Adams si a fost distinsa cu premiul Bill Eppridge Memorial pentru Excelenta si Adevar în jurnalism foto. De asemenea, Ambasada SUA la Bucuresti i-a recunoscut contributia remarcabila la evidentierea adevarului prin intermediul fotojurnalismului. Ioana Moldovan a comentat nominalizarea pe lista finalistilor competitiei de fotografie Sony: "Sunt profund onorata si coplesita de faptul ca am fost inclusa pe lista finalistilor. Însa nu e vorba despre mine, ci despre aceasta femeie incredibila, un medic de tara, care într-un sistem sanitar romanesc profund viciat gaseste cumva mijloacele de a se devota pacientilor ei si de a-si realiza vocatia."

Alex Andriesi, categoria "Enhanced", competitia "Open". Fotografia cu care Alex Andriesi a fost inclus pe lista finalistilor se intituleaza "Far from gravity" ("Departe de gravitatie") si a fost facuta în Grenoble, Franta. Imaginea reflecta blandetea, inocenta si fragilitatea copilului. Nascut în Romania, Alex Andriesi s-a mutat în Franta la o varsta foarte frageda. Și-a descoperit pasiunea pentru cinema si improvizatie, care l-a influentat sa creeze propriile imagini si lumi vizuale. La varsta de 16 ani s-a mutat la Paris, cu scopul de a gasi inspiratie în arhitectura. Lucrarile sale au fost expuse în Montpellier, Franta. Alex Andriesi a vorbit despre includerea sa pe lista finalistilor competitiei de fotografie Sony: "Sa fiu selectat ca finalist e ca si cum as avea o cheie mica, dar care deschide o usa mare. Vreau sa le multumesc organizatorilor competitiei, pentru ca au creat astfel de oportunitati pentru întreaga lume."

Radu Dumitrescu-Elian, categoria "Cultura", competitia "Open". Imaginea cu care Radu Dumitrescu-Elian a fost inclus pe lista finalistilor competitiei de fotografie Sony din acest an se intituleaza "The Prayer" ("Rugaciunea"), a fost obtinuta în Bucovina si descrie viata frumoasa si simpla a Paraschivei, o femeie în varsta de 76 de ani, care locuieste într-o casa fara electricitate si care îsi citeste rugaciunile la lumina lumanarilor. Radu Dumitrescu-Elian este originar din Timisoara si este fascinat de povestile incredibile pe care le dezvaluie fotografiile. Este pasionat de aventura si fotografie, iar telul sau este de a crea opere care inspira, motiveaza si cresc gradul de sensibilizare culturala si de mediu. Vorbind despre clasarea pe lista finalistilor competitiei de fotografie, Radu Dumitrescu-Elian a comentat: "Am fost extrem de bucuros cand am citit e-mail-ul si a trebuit sa-l parcurg de cateva ori pentru a ma asigura ca e adevarat. Îti multumesc, World Photography Organisation, pentru aceasta recunoastere, consider ca este cea mai importanta realizare a mea ca fotograf de pana acum."

Sorin Rechitan, categoria "Natura", competitia "Open". Sorin Rechitan a fost nominalizat pentru imaginea intitulata "Altai Wanderer" ("Calatorul din Altai"), o fotografie spectaculoasa alb-negru, a unui alpinist care escaladeaza Muntele Belukha, Republica Altai, din Rusia. Contrastul mare al imaginii vine în completarea unui peisaj impresionant si a maretiei muntelui Belukha, cel mai înalt varf al muntilor Altai.

Taciu Rares, competitia "Youth". Competitia Youth le-a cerut tinerilor fotografi, cu varste cuprinse între 12-19 ani, sa înscrie o singura imagine care sa raspunda unor cerinte impuse si temei "Beauty" ("Frumusete"). Fotografia cu care Rares a fost inclus pe lista finalistilor se intituleaza "Remember" ("Aducere aminte") si este un frumos portret al prietenei fotografului, Mara, realizat cu lumina naturala.

Fotografii vor concura pentru castigarea categoriilor competitiei Sony World Photography Awards si a prestigiosului premiu de "Fotograful anului". Castigatorii categoriei Open vor fi anuntati pe 28 martie, iar cei ai competitiilor Professional si Youth în cadrul ceremoniei de premiere care va avea loc la Londra, pe 20 aprilie. Premiile constau în echipament foto Sony de ultima generatie, o excursie la ceremonia de premiere de la Londra si premii în bani în valoare de 30.000 de dolari.

Lucrarile tuturor finalistilor vor fi expuse alaturi de fotografiile castigatoare în cadrul expozitiei Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 de la Londra, între 21 aprilie - 7 mai.

Juriul competitiei Sony World Photography Awards a apreciat alti sase fotografi romani, cu lucrari înscrise în categoria Open. Fotografii romani s-au clasat în top 50 în lume cu fotografiile realizate:
Alex Axon, categoria Natura
Cristian Ioan, categoria Portret
Felicia Hodoroaba-Simion, categoriile Enhanced si Natura moarta
Ionela Hamz, categoria Street Photography
Mara Tanase, categoria Natura
Vlad Eftenie, categoria Street Photography

Sony World Photography Awards
Organizata de World Photography Organisation, competitia Sony World Photography Awards aniverseaza în 2017 cea de-a zecea editie si un parteneriat de un deceniu cu principalul sau sponsor, Sony. In fiecare an, premiile recunosc si recompenseaza cele mai bune fotografii contemporane realizate anul trecut si înscrise în cele patru competitii - Professional, Open, Youth si Student Focus. Cu 49 de nationalitati reprezentate, lista finalistilor din 2017 reprezinta o confirmare a interesului de care se bucura aceasta competitie la nivel mondial si a oportunitatii unice pe care o ofera de a prezenta întregii lumi imagini realizate de fotografi din toate colturile lumii.

Cele patru competitii sunt jurizate anonim de catre profesionisti recunoscuti în industria fotografica, atent selectionati de catre World Photography Organisation. Lista completa a membrilor juriului din 2017 poate fi accesata aici:


Dragos Lazarescu
PR Consultant at SmartPoint
Tel.: +4 0723.420.170
Email: dragos.lazarescu@smartpoint.ro
Web: www.smartpoint.ro


https://www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards ...

 

 

Comentarii:

Rosu Ioan Daniel - 02 Mar 2017, ora 15:38
Imagini deosebite au fost alese de juriul competitiei. Felicitari tuturor fotografilor romani . Le tin pumnii. Trebuie insa specificat in articol ca Alex Axon a inscris o fotografie (exlelenta) , dar facuta 2006. Regulamentul specifica in mod expres ca fotografiile trebuiau sa fie facute doar in anul 2016.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite

 

 

« inapoi la stiri
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 5 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 6 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 10 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 15 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127312 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate