Tips & Tricks

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

» Photoshop » Fotografie digitala » Fotografie clasica
» Fotografie de studio » Fotografie de exterior » Compozitie
» Genuri fotografice » Alte categorii » Foto-aforisme
Adauga un truc sau o smecherie
Genuri fotografice
Fotografia de nunta
Chiar daca nu ati fost ales "fotograful oficial" pentru nunta unor prieteni, puteti realiza fotografii deosebite, daca aveti grija sa:
- utilizati un timp de expunere scurt, mai mic decat inversul focalei pe care o folositi;
- folositi o valoare ISO max. 1.000; ideal ar fi intre 200 si 400, in functie de formatul senzorului;
- cautati si fotografiati din unghiuri neobisnuite; fotograful "oficial" trebuie sa fie aproape de "locul faptei", dvs. puteti merge si fotografia din orice loc;
- evitati incadrarea centrata; focalizati si reincadrati sau selectati un punct AF excentric;
- daca folositi mai multe corpuri de camere, sincronizati la secunda ceasurile lor;
- fotografiati in format RAW;
- imbracati-va conform etichetei; nu consumati alcool; fiti sociabil. - Florin Angelescu
Aspecte nefotografice ale fotografiei de calatorie
1. Cereti voie sa fotografiati, chiar daca locul este public si aveti dreptul sa fotografiati.
2. Intrebati localnicii despre subiectul pe care doriti sa-l fotografiati; astfel il veti cunoaste mai bine si veti putea gasi o abordare mai buna.
3. Lasati aparatul in geanta pana cand incepeti sa fotografiati; astfel localnicii vor constata ca li se acosta atentie si importanta.
4. Purtati un album cu fotografii si arati-le localnicilor.
5. Oferiti informatii complete despre dvs.: nume, adresa, pagina personala de web, etc.
6. Trimiteti-le prin email fotografii persoanelor pe care le-ati surprins in cadru. - Avram Tudor
Table top photography
1. Puteti folosi o masa sau o masuta aflata langa o fereastra mare, de preferat spre nord, pentru a nu avea lumina solara directa.
2. Fundalul poate fi realizat de o fata de masa bine calcata, fara cute, sau o foaie mare de hartie. Oricare dintre acestea poate fi ridicata in spate si poate realiza atat baza cat si planul din spate.
3. Incercati sa realizati o compozitie interesanta, un cadru in care obiectele sa interactioneze, sa spuna o poveste.
4. Expunerea se realizeaza doar la lumina naturala. Stingeti toate sursele de lumina artificiala din camera. Pentru a reduce contrastele excesive puteti utiliza un panou reflectorizant.
5. Balansul de alb - puteti folosi setarea "Umbre", puteti determina manual balansul de alb sau puteti fotografia RAW.
6. In functie de subiect si de scopul urmarit, folositi diafragme deschise (profunzime mica de camp) sau inchise (profunzime de camp mai mare).
7. Fotografierea de pe trepied este obligatorie. Astfel evitati neclaritatea de miscare si puteti compune cadrul pe indelete.
7. Delcansati folosind o telecomanda sau, cel putin, utilizati autodeclansarea temporizata. - Petru Ionescu
Trei ponturi pentru fotografia copiilor
Incercati urmatoarele metode cand fotografiati copii:
1. Incadrati de la nivelul (sau chiar mai jos) al ochilor copilului.
2. Folositi modul focalizare continua (marcat in general AF-C).
3. Folositi fotografia in rafala (Burst). - Emanuel Barbu
Peisaj de iarna
De multe ori, fotografiile cu peisaje de iarna sunt dezamagitoare, deoarece zapada apare gri! De vina este atat exponometrul automat, care stie ca totul trebuie sa fie gri-mijlociu, dar si fotograful, prea grabit sa fotografieze. Solutia? Faceti o fotografie dupa cum va recomanda exponometrul automat al camerei dvs. digitale si analizati apoi histograma. Veti observa ca majoritatea pixelilor sunt reprezentati la mijlocul graficului. Compensati expunerea cu - 2 I.E. (marea majoritate a camerelor foto digitale moderne dispun de aceasta functie) si analizati din nou histograma. Majoritatea pixelilor trebuie sa fie acum in treimea dreapta a histogramei. Reglati suplimentar +/- 1/2 (sau 1/3) indici de expunere pentru a avea o imagine perfecta (sa recuperati majoritatea detaliilor din lumini). - Mihaela Andrei
Cateva ponturi pentru fotografii la petreceri
Petrecerile intre prieteni reprezinta unul dintre cele mai fotografiate evenimente. Incercati sa imbunatatiti fotografiile dvs. prin:
1. Sositi devreme si fotografiati decoratiunile, mancarea, tortul, etc, in forma lor cea mai buna.
2. Tineti aparatul dvs. pornit, pe cat posibil anulati functia Power Off, pentru a fi gata de pozat in orice moment.
3. Evitati fotografiile aranjate; instantaneele sunt mult mai naturale, surprind mai bine emotiile invitatilor.
4. Evitati aparitia ochilor rosii oprind blitzul de pe camera sau nu declansati cand prietenii dvs. se uita direct in camera.
5. Incercati perspective deosebite, de exemplu urcati-va pe un scaun sau pe scara interioara si fotografiati de sus. - Marian Gadea
Cateva ponturi pentru initierea in macrofotografie
Daca vreti sa incercati sa fotografiati macro, o sugestie buna ar fi sa incepeti cu flori, care va permit o abordare meticuloasa, fara sa "plece" nicaieri.
1. Cautati un exemplar cat mai frumos, cat mai perfect dezvoltat.
2. Incercati sa iluminati subiectul cu o lumina blanda, de exemplu lumina filtrata prin perdeaua ferestrei; daca fotografiati in exterior, utilizati un ecran de difuzie, eventual o blenda sau mergeti la fotografiat cand cerul este variabil.
3. Plasati-va in asa fel incat lumina sa vina din spate, dar aveti grija sa nu umbriti subiectul.
4. Utilizati un trepied.
5. Folositi un obiectiv macro, inele macro sau functia macro a camerei digitale.
6. Experimentati la diferite valori ale diafragmei; o diafragma mare va asigura un camp mic de profunzime, o diafragma inchisa, un camp mai larg de profunzime.
7. Incercati sa fotografiati de la nivelul subiectului, respectiv al florii.
8. Experimentati pulverizind apa pe floare, pentru a spori impresia de prospetime. - Marian Gadea
Cinci ponturi pentru fotografia sportiva cu o camera fotografica uzuala
1. Mergeti cat mai aproape va permite regulamentul competitiei.
2. Utilizati un timp de expunere cat mai scurt (in modul T, TV sau similar).
3. Anticipati fazele importante, puneti-va la punct regulamentul jocului.
4. Incercati sa focalizati manual (eventual prefocalizati) si memorati expunere (fotlositi eventual expunerea manuala determinata prin teste).
5. Perseverati, perseverati, perseverati! - Stefan D.
Trei sugestii pentru fotografia de peisaj
Daca vreti sa fotografiati peisaj, ganditi-va la trei prioritati, in ordine: calitatea luminii, modul de abordare al subiectului si compozitia cadrului. - Cristian Marin
Portret in exterior cu blitz
Una dintre cele mai bune si mai simple cai de a obtine portrete in exterior este de a folosi si blitzul. Lumina blitzului va deschide zonele umbrite de pe fata personajului. Daca blitzul nu declanseaza (din cauza luminii puternice a Soarelui), treceti-l in modul "Force on", iar aparatul pe orice alt program decat "Auto".
Ramane doar sa reduceti putin din puterea blitzului (-1 sau - 2, de la caz la caz). - CSR
Cum sa fotografiem un peisaj
Pentru a fotografia cu succes peisajele, incercati urmatoarea metoda: pregatiti-va minutios -> mergeti in locuri deosebite -> acomodati-va -> priviti -> identificati trasaturile definitorii ale locatiei -> alegeti-o pe cea care vi se pare cea mai semnificativa -> gasiti modalitatea de a o transpune intr-o imagine -> declansati! - CSR
Portretul in exterior
Una dintre cele mai frecvente greseli la fotografia de portret in exterior este neglijarea fundalului. Exemplul deja intrat in legenda este cel cu florile care "cresc din capul subiectului". Pentru a evita aceasta eroare, examinati cu atentie prin vizor, rapoartele ce se stabilesc intre portret si obiectele din fundal. Solutii: modificati punctul de statie al persoanei sau chiar al fotografului; utilizati o diafragma cat mai deschisa; folositi un obiectiv cu distanta focala cat mai lunga. - Dragos Bora
Panorame
Daca doriti sa obtineti panorame cat mai corecte, stabiliti parametrii de expunere si apoi pastrati valorile determinate pentru intreaga serie. Utilizarea autoexpunerii determina obtinerea de fotografii ale caror margini sunt expuse diferit si deci dificil de suprapus. - Calin-Stefan Ragalie
Efectele de lumina in macrofotografierea florilor
A fotografia flori a devenit banal. Pentru ca imaginea ta "despre o
floare", totusi, sa sara in ochii privitorului, e bine sa utilizezi
diferite efecte de lumina (poate chiar o lanterna cu bec halogen). Secretul unei macrofotografii reusite este o iluminare perfecta si o profunzine de camp cat mai mare.
Lumina care poate oferi cele mai multe satisfactii este contralumina
(naturala sau artificiala nu conteaza), care, uneori, poate fi partial
compensata cu lumina dirijata de pe o oglinda (ovala sau 10 x 10 cm) sau de pe o suprafata de reflexie (foaie alba de hartie sau altceva) spre centrul de interes vizual al imaginii. Ganditi-va cat de bine arata cromatic nervurile unei petale de floare in contralumina, la care se observa atat structura sa interna dar si suprafata externa.
Din punct de vedere compozitional e bine daca lumina nu aplatizeaza imaginea ci o incheaga pe mai multe planuri de iluminare.
- Vasile Gheorghe
Stropi de apa cu zahar
La fotografierea florilor sau a diferitelor obiecte arata mai bine daca sunt stropiti cu apa. Daca amestecam putin zahar in apa, avem doua avantaje:
1. Stropii stau mai bine, nu curg, lichidul fiind mai vascos.
2. Insectele "par" mai interesate de floare. - Ufo
Peisaj
Cele mai bune momente de fotografiat sunt dimineata si seara atunci cand lumina cade lateral fata de subiect si lasa umbre lungi. Toamna tarziu, iarna si primavara se poate totusi fotografia si in timpul zilei. Pentru o fotografie nocturna de oras cel mai bun moment este seara dupa ce soarele a apus si incep sa se aprinda luminile. Atunci cerul inca este luminat iar lumina strazii compenseaza lumina cerului. - Lucian Brandus
Fotografierea Lunii
Luna plina 11
Pentru o expunere corecta a unei luni pline, seteaza diafragma pe 11 si timpul de expunere cat mai aproape de viteza ISO a filmului.
Luna in patrar 8
Foloseste regula de mai sus cu o diafragma de 8.
Sfert de luna 5.6
Foloseste regula de mai sus cu o diafragma de 5.6 - Emanuel
Apus de soare
Masoara zona de cer imediat deasupra soarelui pentru o expunere corecta. - Emanuel
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 15 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 17 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 18 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 18 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 20 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate