Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Interferenta

Cuprins:

A. Optica geometrica
1. Introducere
2. Legile fundamentale ale opticii geometrice
3. Stigmatismul riguros si aproximativ Gauss
4. Oglinzile plane
5. Oglinzile sferice
6. Prisma optica
7. Lentilele - introducere
8. Lentilele - focar, plan focal, distanta focala
9. Formulele lentilelor
10. Fotometria

B. Optica ondulatorie
11. Interferenta
12. Difractia luminii
13. Polarizarea luminii

C. Optica fotonica
14. Efectul fotoelectric, fotoelementul, fotorezistenta


Optica geometrica face abstractie de natura fizica a radiatiei luminoase. Incepind cu secolul al XVII-lea, cercetarile experimentale au condus la dezvoltarea a doua teorii aparent contradictorii: Newton a emis teoria corpusculara, iar Huygens teoria ondulatorie. Teoria ondulatorie se baza pe descoperirea interferentei si a difractiei. Teoria corpusculara este bazata pe demonstrarea transportului de energie.

Interferenta
Interferenta demonstreaza caracterul de unda al luminii si este explicata prin fenomenul de compunere a doua unde. Intensitatea de vibratie a luminii este proportionala cu cantitatea de energie, ceea ce se traduce prin amplitudinea vibratiei.
Doua raze luminoase ce cad asupra unui punct, vor determina o intensitate de vibratie ce poate fi, in linii mari, suma intensitatilor (de aceea denumit si maxim), daca undele sunt in aceeasi faza (sinfazate) sau diferenta intesitatilor (denumit si minim), daca undele se afla in antifaza.
In situatia in care cele doua izvoare luminoase emit unde cu aceeasi amplitudine (a1 = a2 = a), in cazul in care vor fi sinfazate, suma va fi egala cu 2*a iar in cazul in care vor fi in antifaza, reultatul va fi 0 (minim nul).
Cercetatorul Young a conceput in 1802 un model experimental care demonstra interferenta, utilizind o sursa punctuala de lumina So, ce trimitea radiatia luminoasa catre doua fante lungi, paralele si inguste (doua izvoare coerente de lumina), S1 si respectiv S2, iar rezultatul era observat pe un panou de proiectie, unde aparea sub forma unor benzi inguste luminoase alternind cu benzi intunecoase.

young-interferenta.gif

Schema dispozitivului Young

Benzile luminoase corespund interferentei a doua unde sinfazate, iar cele intunecoase interferentei a doua unde in antifaza.
Fenomenul interferentei apare si in lamele subtiri. O raza de lumina incidenta va fi partial reflectata pe suprafata anterioara a lamei si partial refractata. Raza refractata, va calatori pana la suprafata posterioara a lamei unde, din nou, va fi in parte reflectata spre suprafata anterioara, de unde (partial) va trece inapoi in mediul din care a venit. In acest mod apar doua raze coerente: prima, reprezentata in schema de mai jos in culoare rosie, rezultata in urma reflexiei si a doua, reprezentata in schema de mai jos in culoare verde, care a suferit doua refractii si o reflexie. Intre cele doua raze apare o diferenta de drum optic, capabil sa determine interferenta, cu aparitia de maxime si minime.

lame-subtiri.jpg

Interferenta in lame subtiri
(schema si rezultat)

Se poate calcula, in functie de lungimea de unda a radiatiei incidente, grosimea lamei pentru a obtine un minim. Acest fapt sta la baza utilizarii straturilor antireflex la obiectivele moderne: pe suprafatele lentilelor se depun lame subtiri de fluoruri, a caror grosime este calculata in asa fel incat diferenta de drum optic sa determine anularea undelor reflectate pentru o anumita lungime de unda. Producatorii depun mai multe straturi (in general patru) de grosimi calculate sa anuleze reflexii pe mai multe lungimi de unda (MultiCoated - MC), mergandu-se pana la 11 straturi (Fuji).

Inelele lui Newton

O alta aparitie nedorita a fenomenului de interferenta survine la aparatul de marit, mai precis la nivelul ramei port-negativ care are geamuri de presiune.

inele-newton.jpg

Inele Newton aparute in procesul de marire

Suprafata curba a negativului impreuna cu suprafata geamului de presiune determina formarea unei pene de aer cu o grosime suficient de mica sa produca franje de interferenta sub forma de inele deformate (inelele lui Newton) si care se pot observa pe masa de proiectie si implicit apar si pe copia pozitiva.


 


Pagina urmatoare ->

 


Calin-Stefan Ragalie
februarie 2006
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

elena frunza - 13 Sep 2006, ora 17:13
materia este utila, sper sa-mi fie de ajutor

calamaz claudiu - 26 Jan 2007, ora 00:09
bun

gabriel cobi - 10 Feb 2007, ora 21:43
O definitie exacta a interferentei nu puteati da?! Daca intreba profesorul la scoala ce e interverenta cu cred ca accepta raspuns de genul:"Interferenta demonstreaza caracterul de unda al luminii si este explicata prin fenomenul de compunere a doua unde." Ce este de fapt?

Talpes Lucian - 01 Mar 2007, ora 19:02
Interferenta este fenomenul de suprapunere intr-un punct din spatiu a 2 sau mai multe unde (mecanice/luminoase)care indeplinesc conditiile de coerenta.(undele sa aiba o diferenta de faza constanta in timp si sa aiba aceeasi pulsatie,perioada sau frecventa).

claudia bambucha - 23 Mar 2007, ora 13:25
sa fie facut materialul ppt

danila marius - 05 May 2007, ora 12:43
Ceva mai concret va rog! Materialu e varza!

Mihalache Valentin - 04 Jun 2007, ora 16:39
bun

cezara nitu - 10 Feb 2008, ora 14:34
alea chiar sunt inelele lui newton??

just me - 14 Apr 2008, ora 18:44
dar ce este interferenta nelocalizata? :D

sim preppie - 30 May 2008, ora 08:19
ar fi interesant daca ati fi rezolvat sistemul Young, cu lambda ,ss1, ss2 etc. atunci ar fi si folositor.

Calin-Stefan Ragalie - 30 May 2008, ora 09:03
Multumim vizitatorilor pentru sugestii, dar va rugam sa tineti cont ca acest material a fost realizat pentru uzul fotografilor.

tatanul robert - 29 Jun 2010, ora 15:25
interferenta= suprapunerea undelor coerente

bobi - 14 Oct 2010, ora 14:41
Material foarte bine explicat, pe intelesul fotografului practicant.In rest unele comentarii de carcoteala.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Rumoare la Samsung »
   de Ancuta
   ieri, la ora 08:40
Rumoare la Canon 2 »
   de Dorian
   acum 3 zile, la ora 19:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Nikon
   acum 3 zile, la ora 08:53
Leica pregateste
ceva »

   de Luck
   acum 7 zile, la ora 01:14
Unde sa invatam? »
   de Avram
   acum 9 zile, la ora 09:28

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127292 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate