Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Despre obturator

Cuprins:
1. Introducere
2. Obturatorul central
3. Obturatorul focal


Obturatorul este un subansamblu mecano-electronic care controleaza trecerea luminii de la obiectiv spre suportul fotosensibil, pentru o perioada bine determinata. Perioada de timp cat obturatorul este deschis poarta numele de timp de expunere si poate fi ajustat de fotograf (sau de camera fotografica in modurile automate).


La primele aparate de fotografiat, obturatorul era un capac ce se punea pe obiectiv. Fotograful il scotea cu mana, numara secundele: "…o-mie-unu…o-mie-doi…o-mie-trei…" in timp ce trasa cercuri prin aer, dupa care il punea la loc pe obiectiv.
Cresterea sensibilitatii negativelor a impus realizarea de obturatoare capabile de timpi de expunere scurti, de ordinul fractiunilor de secunda si foarte bine determinati. S-a realizat un obturator inclus in obiectiv, localizat in apropierea centrului optic al obiectivului (de aceea numit si obturator central), constituit din mai multe lamele pivotante care, in repaus, se acopera partial una pe alta si inchid complet orificiul de trecere. In momentul declansarii lamelele pivoteaza si se indeparteaza rapid si complet de axa optica, raman in aceasta pozitie un timp determinat dupa care efectueaza cursa inversa, de inchidere.


Aparitia aparatelor fotografice cu obiective interschimbabile aducea in fata proiectantilor doua dificultati: a) fiecare obiectiv trebuia dotat cu obturator, ceea ce le facea scumpe si b) filmul neexpus trebuia protejat de lumina ce patrundea in timpul schimbarii obiectivelor, adica inca un obturator! Asa s-a ajuns la mutarea obturatorului din obiectiv in corpul camerei, imediat inaintea planului focal (a filmului) si de aceea denumit obturator focal.


Obturatorul focal este constituit din doua perdele care se deplaseaza pe rand in fata cadrului, descoperind si apoi acoperind cadrul filmului.


Se afla in studii de laborator un obturator electronic, constituit dintr-o lama de cristale lichide. In repaus, cristalele sunt dispuse aleator si blocheaza complet trecerea luminii. Sub actiunea unui curent electric, cristalele se aliniaza instantaneu pe directia axei optice iar lumina patrunde pana la suportul fotosensibil. Intreruperea curentului electric readuce cristalele in "dezordine" iar obturatorul devine opac.


Fiecare dintre cele doua tipuri de obturatoare aflate in prezent in uz, au avantaje si dezavantaje care vor fi discutate in continuare.
Aparatele mai recente cupleaza printr-o singura parghie transportul filmului si armarea obturatorului.


In literatura anglo-saxona circula termenul "shutter speed" si care a fost preluat si de fotografii incepatori din Romania, localizindu-l cu sintagma "viteza de expunere". Dupa cum vom arata in continuare, lamelele si respectiv perdelele obturatoarelor au aceeasi viteza de miscare indiferent de timpul de expunere utilizat, asa incat expresia "viteza [mica sau mare] de expunere" nu are nici o legatura cu timpul [scurt sau lung] de expunere, este gresita si ar trebui abandonata.Pagina urmatoare - >Calin-Stefan Ragalie
aprilie, 2007
© Fotomagazin.ro


Pentru comentarii va rugam sa accesati aceasta pagina.

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   ieri, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 2 zile, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 4 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 6 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 11 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate