Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum cream un portofoliu

Cuprins:

Prima parte: introducere, ce este un portofoliu, scopuri si intentii, audienta
A doua parte: continutul unui portofoliu, cateva intrebari si raspunsuri
A treia parte: exercitii, idei de creare a unui portofoliu, concluzii

- - - - -
Estetica in fotografie (cuprins general)


9. Exercitii de creare a portofoliilor
9.1. Selectarea fotografiilor care vor fi incluse in portofoliul dvs.
Una dintre cele mai dificile etape in crearea unui portofoliu este selectarea fotografiilor pe care le veti include in portofoliul dvs. Ca si in cazul selectiei imaginilor "de pastrat", cea mai usoara metoda este de a face selectii in mai multe etape. Daca in selectia imaginilor "de pastrat" se evalueaza imagine cu imagine, pentru portofoliu selectia se face pe intreaga serie. In functie de scopul portofoliului dvs., faceti selectia pe o serie de cateva zeci sau chiar sute de imagini, luate pe parcursul unei perioade mai lungi, poate chiar cativa ani.


Incepeti selectia prin adunarea fotografiilor: copii pozitive, diapozitive, negative, etc, pe care le plasati pe toate intr-un singur dosar. In selectarea imaginilor, eu incerc sa gasesc pe acelea care imi apar a fi cele mai reprezentative pentru tema portofoliului. De asemenea, analizez imaginile care se repeta, le asez una langa alta si o selectez pe cea mai buna. In procesul de selectie, este nevoie sa fiti foarte sever. Unele din imaginile dvs favorite vor fi selectionate, altele nu. Reamintesc, portofoliul are scopuri si intentii, stabilite inca de la inceput iar unele fotografii nu indeplinesc aceste criterii.


Pentru selectie, va recomand cateva idei:
1. Decideti cate imagini doriti sa includeti in portofoliul dvs. Un numar de 12 - 25 imagini va permite sa faceti o selectie riguroasa. Daca veti include, sa spunem, 100 fotografii, selectia va fi mai putin severa.
2. Daca folositi diferite formate de camere, decideti-va pentru un anumit format.
3. Faceri o selectie progresiva. Incepeti prin a alege circa o suta de imagini. Lasati o pauza de 1 - 2 zile si faceti o noua selectie, alegind acum circa 50 imagini. In fine, o a treia selectie va duce la pastrarea a 12 pana la 25 fotografii.
4. Efectuarea selectiei finale este cea mai dificila deoarece va trebui sa eliminati unele fotografii care vi se par foarte bune. Daca vi se pare dificil, este util sa scoateti fotografii pe hartie in format A4, de cea mai buna calitate, ca sa puteti evalua cum vor arata imaginile selectionate in cuprinsul portofoliului.
5. Aratati fotografiile selectionate de dvs. prietenilor, rudelor si fotografilor, pentru a observa reactia lor. Aratati-le atat selectia finala cat si cele mai bune 50 din care ati facut selectia finala.
6. Cand selectati fotografiile, amintit-va ca noi, fotografii, nu suntem neaparat si cei mai buni judecatori ai muncii noastre. Prin aceasta nu vreau sa descurajez pe nimeni, ci ma bazez pe propria experienta. Eu n-as fi imprimat niciodata doua dintre fotografiile mele care, intre timp, au devenit cele mai populare, alte doua imagini, de asemenea, foarte populare, le-am transpus pe hartie deabia dupa trei ani dupa ce le-am fotografiat iar o alta am renuntat, dupa un an de eforturi, sa o imprim, desi un prieten de-al meu spunea ca este o imagine emblematica pentru stilul meu fotografic. Toate acestea arata cat de dificil este sa facem o selectie din propriile noastre fotografii.


Mai demult credeam ca o fotografie este mai buna daca a fost dificil de realizat. De exemplu, daca imi trebuiau mai multe zile de mers pentru a ajunge in locatie, daca intampinam diverse probleme in functionarea echipamentului fotografic, daca nu puteam repeta imaginea decat dupa cativa ani, etc., si atunci acea fotografie ramanea in mintea mea ca unica! In schimb, audienta mea nu era la curent cu aceste dificultati decat daca explicam toate acestea si, chiar si asa, rareori isi schimba opinia.


De aceea va recomand nu numai sa incercati - oricat ar fi de dificil - sa deveniti cat mai obiectiv fata de lucrarile dvs, dar si sa aratati fotografiile dvs. favorite altora. Desigur, dvs. veti face selectia finala dar din experienta eu am invatat sa ascult foarte atent opiniile audentei mele.


9.2. Divesitate in portofoliu
Aplicati diverse modalitati de a obtine fotografii diferite in portofoliul dvs. Selectati imaginile care arata aspecte diferite referitoare la proiectul dvs. De exemplu, includeti imagini luate cu obiective cu diferite distante focale, cadre largi si cadre stranse, fotografii luate din unghiuri variate, etc. Intr-un portofoliu nu trebuie sa includeti doar cele mai bune fotografii, dar si pe cele care se completeaza reciproc, deoarece imaginile vor fi vazute ca un set. Asa incat nu uitati: fotografiile selectate trebuie sa fie bune fiecare in parte dar si sa se incadreze si sa se completeze in cadrul temei alese.


9.3. Imaginea de coperta
In final selectati o singura imagine, care sa se constituie in titlul sau imaginea de coperta. Aceasta selectie poate sa fie cea mai dificila dintre toate, dar este una dintre cele mai importante etape ale proiectului. Fotografia de coperta trebuie sa sintetizeze tema proiectului, sa fie o imagine puternica si reprezentativa pentru toate celelalte incluse in portofoliu.


10. Idei pentru portofoliu
Iata o lista cu portofolii posibile. Puteti crea un portofoliu pe baza unei idei de mai jos sau puteti aplica propria dvs. idee.
- portofoliu cu fotografii realizate cu un anumit format (de ex. 135, format mediu, etc);
- fotografii alb-negru sau fotografii sepia;
- fotografii radical difererite de stilul cu care v-ati obisnuit auditoriul;
- fotografii create intr-o perioada de timp, de exemplu un an; specificati anul in titlul portofoliului;
- fotografii realizate intr-o anumita regiune; de exemplu, eu am realizat portofoliul
Isle Royale National Park, in Michigan, cand eram artist rezident in 1996Exemplul 5: Museum Collection portfolio


Antelope-Light-Dance1.jpgNoul meu portofoliu, care va fi lansat mai tarziu in acest an (n.r. este vorba de anul 2004) se bazeaza pe un set de portofolii pe care l-am publicat luna de luna. Doar imaginile cele mai bune din portofoliile lunare vor intra in noul portofoliu. Este posibil sa includa si fotografii care nu au aparut in selectiile lunare. In opinia mea, o abordare neinchistata in prejudecati este esentiala in alcatuirea unui portofoliu.


11. Concluzii
Crearea unui portofoliu este un lucru esential pentru un fotograf dedicat fotografiei si devine o chestiune destul de simpla dupa ce ati indepartat tot felul de piedici artificiale. Crearea unui portofoliu va permite sa vedeti ce ati realizat pana in acel moment si cum ati evoluat. Va ajuta sa stabiliti incotro va indreptati. Intr-un anume fel, crearea unui portofoliu este o piatra de hotar, o marturie a ceea ce ati realizat pana in in acel moment. O data realizat, un portofoliu va faciliteaza stabilirea unei cai de urmat si a fotografiilor pe care le veti face in viitor.
Un portofoliu va permite ca, in viitor, sa observati mai usor directia in care ati evoluat, sa constatati progresele si schimbarile care au intervenit in modul dvs. de a fotografia.
Numeroase detalii si amanunte intervin in timpul crearii portofoliului. Acest articol nu are pretentia ca se ocupa de comentarea tuturor obtiunilor (asta mi-ar ocupa tot restul vietii); totusi, daca aveti idei originale si doriti sa le impartasiti si altora, va astept la unul dintre workshop-urile pe care le organizez. Alcatuirea unui portofoliu presupune multa ambitie din partea dvs. Unii fotografi prefera insa mai multe recomandari in aceasta actiune. Participarea la un workshop este una dintre cele mai bune ocazii de a aplica recomandarile de mai sus si de a discuta conceptele prezentate.


< - Pagina precedenta© 2003 Alain BriotBeaux Arts Photography
E-mail: alain@beautiful-landscape.com


Pentru informatii ulterioare si pentru a procura CD-uri cu materialele publicate de Alain Briot, va rugam sa urmati aceste linkuri:
CD-uri: http://beautiful-landscape.com/Articles-CD.html
Workshop-uri: http://beautiful-landscape.com/Workshop-home.html
Print-uri: http://beautiful-landscape.com/Print-of-the-month-list.html©2007 Foto-magazin.ro

Drepturile asupra acestei traduceri apartin in exclusivitate Foto-magazin.ro.
Nici o portiune din acest articol nu poate fi reprodusa
fara permisiunea expresa a redactiei - office@foto-magazin.ro.

Bookmark and Share

Comentarii:

alexandru marinescu - 04 Nov 2009, ora 16:10
Vreau sa devin fotograf autorizat (freelancer) iar pentru asta trebuie sa ma initiez in acest domeniu.Doresc sa aflu cat mai multe despre cum imi pot face un portofoliu .

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 37 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 39 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 40 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 40 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 42 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate