Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Fotocompozitia - introducere

Multi incepatori in fotografie au impresia ca, daca isi cumpara un aparat fotografic mai scump si cu mai multe obiective, este suficient pentru a face fotografii bune si care sa fie apreciate de privitori. Incepatorii in fotografie se intereseaza pe forumui, cauta pe Internet si isi aleg aparatul cu performantele cele mai ridicate. Aleg apoi unu - doua obiective scumpe, de calitate ridicata. Citesc in viteza manualul de utilizare al noii lor camere si trec la fotografiat. Dezamagire! Desigur, capacitatea de a putea regla aparatul in functie de conditiile particulare de fotografie este necesara, dar nu suficienta!


Aparatul fotografic nu vede la fel ca noi. Acesta vede doar o sectiune din realitate, un cadru din lumea inconjuratoare, careia ii reda toate detaliile, anuleaza tridimensionalitatea mediului si culege doar o farama de timp. Noi vedem intreg mediul care ne inconjoara, inconstient selectam doar aspectele care ne intereseaza si ignoram pe majoritatea, observam lumea in trei dimensiuni si percepem evolutia ei in timp.


Fotografiile apreciate sunt cele care atrag atentia privitorilor prin ceea ce comunica acestora. Insusirea unor elemente de design visual permite alegerea modului in care acestea sunt evidentiate in cadru. Cunoasterea modului general in care privitorii reactioneaza la diverse simboluri de design vizual si la modul in care aceste simboluri sunt dispuse si interactioneaza in cadrul fotografic este o cale sigura de a obtine fotografii mai bune. Receptarea mesajelor de catre privitori depinde insa si de educatia vizuala a acestora; de aceea, deseori, aceeasi fotografie primeste critici dintre cele mai variate.


Modul in care sunt alese, plasate in cadru si felul in care acestea interactioneaza poarta numele de compozitie sau, pentru ca aici vorbim de fotografie - fotocompozitie. Fotocompozitia este un set de recomandari care ne ajuta sa selectam doar anumite elemente in cadru, sa le organizam si sa le combinam intre ele, pentru ca aceasta se se coreleze intr-un mod armonios.


Fotocompozitia s-a inspirat din regulile de compozitie utilizate de pictori. Pictorii insa, au totdeauna posibilitatea sa nu picteze un anumit element din cadru, sa introduca altul sau sa modifice rapoartele dintre ele. Fotograful, insa, nu are acest avantaj ; el trebuie sa decida ce elemente intra in cadru, sa vada unghiul de abordare cel mai corect, lumina cea mai favorabila si sa aleaga cea mai buna expunere. Printr-o folosire mestesugita, regulile fotocompozitiei ne ajuta sa recreem scena originiala, adaugandu-i sau accentuind formele, profunzimea, spatiul, miscarea, viata, etc. si realizind fotografii cu impact asupra privitorilor.duminica_la_biserica.jpg


Duminica la biserica © Calin-Stefan RagalieFotocompozitia nu poate fi definita precis. Nu exista legi simple care, urmate, sa asigure un succes garantat. Exista doar unele recomandari care, aplicate cu talent, realizeaza o fotografie placuta.
Cateva dintre aceste principii sunt insirate mai jos :
- centrul de interes,
- plasarea subiectului,
- simplificarea imaginii,
- punctul de vedere asupra subiectului,
- echilibrul,
- linii si forme,
- modele si repetitii,
- volume,
- lumina,
- texturi,
- contrastul,
- primul plan,
- fundalul,
- perspectiva, etc.


Cum deprindem si aplicam aceste principii?
- privind: fotografiile unor fotografi reputati, lucrari de pictura in muzee, albume de arta, filme alte lucrari de arta;
- studiind tehnica fotografica si cartea tehnica a aparatului si a accesoriilor, pentru ca in momentul fotografiei, aspectele tehnice sa nu ne deturneze atentia de la compozitia cadrului;
- practicind, practicind, practicind!


Principiile fotocompozitiei nu sunt obligatorii. Aplicarea lor in mod mecanic nu va imbunatati fotografiile pe care le realizati, din contra, fiind previzibile, le va face plictisitoare. Puteti oricand incalca regulile fotocompozitiei. Dar, pentru a le incalca, trebuie mai intai sa le cunoasteti.Continuare - >Marian Gadea
aprilie 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

avram varlam - 23 Apr 2008, ora 19:11
D-l Ragalie are avantajul de a nu cunoaste regulile de care vorbeati, nu-i trece prin cap sa le aplice, si oricum nu are nevoie sa le aplice. Asta pentru ca centrul de interes e afara din cadru, imaginea nu are de ce sa fie simplificata pt ca nu e subiect, punctul de vedere asupra subiectului e in alta parte.Asta e valabil doar in cazul in care nu cumva a vrut sa faca o parodie la titlul de mai sus si sa bage capul unei cuvioase enoriase direct in subiect...

Gelu Lupas - 24 Apr 2008, ora 07:39
Regulile acelea sunt oricum niste indicatii in linii mari dupa care sa te ghidezi la inceput, nimic de urmat cu strictete. E plin pe forumuri de oameni care comenteaza chestii de genul "fotografia nu respecta regula treimilor". Ok, si? Poate ca nici n-am vrut sa respect vreo regula. Sau, dupa cum comenteaza antevorbitorul meu, "centrul de interes e afara din cadru". Ok, care o fi acest centru de interes ma rog? Aaah, va referati probabil de centrul dvs. de interes, nu al meu. Centrul meu de interes e acolo in cadru. Centrul meu de interes este situatia in sine: cele doua femei care se inchina la preotii care stau cu spatele (ca sa nu zic fundul) la ele, iar sus pe perete o icoana hilara cu o reprezentare a unui Isus culturist impreuna cu Fecioara Maria (hmm tare bine le mergea crestinilor pe vremea aceea; probabil mergeau la sala cand nu erau persecutati si rastigniti). Nu conteaza de fapt la ce se roaga femeile in realitate, ci doar situatia in sine si modul in care a vrut s-o evidentize fotograful. Fotografia mi se pare reusita, pacat ca nu e intreaga - e un decupaj. Ar fi bine sa invatati cititorii interesati sa compuna pe _intreg_ cadrul pe care il au la dispozitie, nu prin decupaje.

Lenutza Afulminantei - 26 Apr 2008, ora 19:28
ati facut cumva scoala la Baneasa ? la Secu ?... de stergeti ce nu va convine ? Deci sa revenim: Titlul pozei se poate numi si privind pe geam Nu ?

Calin-Stefan Ragalie - 26 Apr 2008, ora 20:31
@ Lenuta Afluminantei - precedentul dvs. comentariu a fost sters deoarece continea multe greseli de ortografie (mai multe decat cel din 26 aprilie).

Lenutza Afulminantei - 29 Apr 2008, ora 07:39
De acord cu Avram Varlam.

Dan Drafta - 29 Apr 2008, ora 09:53
Comentariul din 26.04.2007 a fost de fapt scris pe data de 27 Aprilie ,dupa care la raspunsul meu cu – Sanchi – la - @ Lenuta Afluminantei - precedentul dvs. comentariu a fost sters deoarece continea multe greseli de ortografie (mai multe decat cel din 26 aprilie)….au fost sterse mesajele mele ,pina azi dimineatza cind am pus mesajul cu Sunt de acord cu Avram Varlam. Se vede clar scoala de la Baneasa , baieti. Nu va mai chinuiti atit…. DD+LA P.S: si de fapt ma numesc Dan Drafta , via Lenuta Afulminantei si nu Afluminantei .Iar poza pentru tema data este oricum slaba....

Vlad Stanescu - 29 Apr 2008, ora 11:01
Stiti cea spus Elliott Erwitt : singurul manual pe care l-am citit au fost instructiunile de pe cutia aparatului foto.

Marian Gadea - 29 Apr 2008, ora 13:02
Stimate domnule Dan Drafta, va multumesc pentru vizite, dar ar fi de preferat sa postati comentarii referitoare la articol. Cat despre Scoala de la Baneasa, puteti sa vizitati www.cnsas.ro

Dan Drafta - 29 Apr 2008, ora 14:09
Marian Gadea: Sincer acum , daca ati fi dat un raspuns prompt , Domnului Varlam , nu scriam ca poza se poate intitula si privind pa fereastra(in primul mesaj) . Probabil ca inca sunteti convins ca exemplul din articol este cel mai bun pe care-l aveti la indemina. Restul mesajelor s-au schimbat pe o alta traiectorie care-mi aduce aminte de perioada de pina la inceputul anilor 80 ,cind i-am simtzit pe baietzii veseli si cu ochi albastrii direct pe cocoasha mea ,asha ca nu am de ce sa le vizitez pagina din internet Deci articolul daca nu este si bine exemplificat se pierde .. Ca idée la una dintre universitatile unde se preda si Fotografia se pot vedea citeva imagini(cele din centru) care exemplifica bine compozitia: http://www.fh-dortmund.de/de/fb/2/studium/studiengaenge/fotografie_ba/index.php http://www.fh-dortmund.de/de/fb/2/studium/studiengaenge/fotografie_ba/werkstudlab.php http://www.fh-dortmund.de/de/fb/2/studium/studiengaenge/fotografie_ba/internationalitaet.php Mai cautati si poate gasiti o imagine buna cu tema compozitie.

Gelu Lupas - 29 Apr 2008, ora 17:02
Dane, puteai sa spui de la inceput aia, fara ocolisuri si apropouri cu secu. Acum despre articol, nu stiu in ce masura exemplifica imaginile la care ai pus tu legaturi compozitia. Multe sunt aglomerate si ambigue, in special cele de la legaturile nr. 2 si 3. Eu credeam ca pentru a exemplifica ceva e bine sa ne folosim de imagini cat mai simple ca sa reiasa clar fiecare principiu (ar trebui exemplificat fiecare in parte, sau daca nu macar cele mai importante). Pe de alta parte sunt de parere ca imaginea din articol exemplifica destul de ok o parte dintre aceste principii. Pana la urma e doar un exemplu. Poate doar pe asta l-au avut. De ce trebuie orice discutie de la un articol sa se transforme intr-o disputa?! De ce majoritatea autorilor comentariilor de la articole sunt lipsiti de bun simt? De ce nu stiti aduce argumente fara sa jigniti pe altii?

Dan Drafta - 29 Apr 2008, ora 18:23
Gelu: chestia cu Secu a fost spusa in momentul cind am vazut ca se sterg mesaje. Asa ca e normal sa spun asta, cind vad manipulari …. Imaginea din centru scrie clar : http://www.fh-dortmund.de/de/fb/2/studium/studiengaenge/fotografie_ba/index.php care e o compozitie.Si daca nu-ti place asta, sunt cu miile si sutele de mii prin NET. Iar in momentul cind spui destul de OK inseamna ca nu e. Imaginea te trimite in Nirvana pe geam afara……. Am terminat ce aveam de spus.

Ancuta T - 02 May 2008, ora 07:27
Manipulare? Adica asa: demoazela Fulmicoton pune un comentariu suficient de prost scris ca sa fie sigur (a) ca va fi respins de redactori; dupa prima faza, trece la a doua faza: securistilor! Domnule Dan Drafta, nu cumva ati fost coleg de redactie cu "securistii" astia? Ca asa scrie in pagina de Contact. Sau atunci nu erau? Am vazut activitatea dvs. recenta de pe WEB-ul romanesc si ma-ntreb daca actuala "tragere de urechi" a redactorilor Foto-Magazin este din proprie initiativa sau e la comanda...

Dan Drafta - 02 May 2008, ora 16:12
Ancuta: Imi place ca esti creativa. Bravo. Scrie si un scenariu scurt pe tema comenzi ,etc. Raman la cele zise mai jos , in ce priveste manipularea care aminteste de o perioada dinaninte de 89. Punct.

Ancuta T - 03 May 2008, ora 11:34
Tot nu m-ati lamurit cat de "securisti" erau redactorii cand si dvs. faceati parte din colectivul fotomagazinului...

Calin-Stefan Ragalie - 03 May 2008, ora 12:01
AVERTISMENT: Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului. Reamintim doritorilor ca acest articol este despre fotocompozitie, nu despre securitate. Comentariile care nu respecta regula sus amintita vor fi sterse!

Gelu Lupas - 06 May 2008, ora 09:57
Exista aici u narticol despre fotografie stradala care a generat o discutie legata de compozitie. Multora dintre voi le-ar prinde bine sa citeasca putin discutia (comentariile) nu atat pentru continutul lor si problema pe care o dezbat ci si pentru modul in care participantii se adreseaza altor participanti (ex: nimeni nu acuza pe editor ca ar fi securist). http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2008/05/an-approach-to.html

Petre I. - 27 Dec 2012, ora 19:47
Vazind evolutia acestei sectiuni, reactiile si indignarile unor "puristi" par acum ridicole. Uneori (deseori) moderatia este, cred, preferabila.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   azi, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   ieri, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 4 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 6 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 7 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate