Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Ce inseamna sa fii artist

Daca ma-ati intrebati ce am de gand sa fac in aceasta lume, eu, un artist as raspunde: sa traiesc din plin! Emile Zola

Cuprinsul articolului:
1. Prima parte
2. A doua parte
3. A treia parte

- - - - - - - - - - -
Estetica in fotografie (cuprins general)

1. Introducere
Acesta se pare ca este cel mai dificil eseu pe care l-am scris pana acum. Nu vreau sa spun ca precedentele au fost mai usoare. Adevarul este ca seria aceasta de eseuri au devenit din ce in ce mai dificl de scris, pe masura ce avansam catre sfarsitul seriei „Fotografie si estetica” si treceam de la consideratiile tehnice, cum ar fi expunere, alegerea filmului sau chiar „a vedea fotografic”, catre concepte mai abstracte si spre aspecte bazate pe optiuni personale, cum ar fi selectarea fotografiilor meritorii, crearea unui portofoliu si, mai recent, dezvoltarea unui stil personal.

Pe masura ce avansam in aceasta serie, am incercat sa realizez o prezentrare echilibrata a acestor informatii, provenite din experienta personala, in asa fel incat sugestiile sa fie utile chiar si celor care nu au avut experienta in acest domeniu. Cred ca am reusit aceasta chiar si cand discutam aspecte atat de personale, cum ar fi crearea unui stil propriu. Dar cand am inceput sa scriu acest eseu, lucrurile parca s-au complicat de zeci de ori. La inceput, am crezut ca voi avea de facut fata acelorasi dificultati ca in precedentele eseuri; apoi am descoperit ca voi trata un subiect despre care s-a scris foarte putin si ca va trebui sa creez un material complet nou. Pe masura ce avansam, am constatat ca descrierea a ceea ce inseamna sa fi artist este o problema foarte complexa. De ce? Din cel putin trei motive.

Intai pentru ca a defini ce inseamna „a fi artist” este o întreprindere dificila. Prin definitie, artistul este complicat de catalogat si de multe ori nici nu poate fi! De aceea, orice incercare de a defini ce inseamna sa fi artist este problematica. Putem constata ca se pot da atatea definitii cati artisti exista. In timp ce vom putea fi de acord asupra unor caracteristici, importanta mai mare a unei trasaturi in raport cu alta si ce consideram caracteristici principale si caracterisici secundare, depinde in buna parte, de fiecare dintre noi.

In al doilea rand, a fi artist nu este o activitate, ci un stil de viata si o profesie. In timp ce, intr-o anumita masura, fiecare poate invata cum sa vada fotografic, cum sa selectioneze cele mai bune fotografii sau cum sa creeze un portofoliu (ca sa numim doar cateva aspecte ale realizarii fotografiei ca forma artistica), a fi artist este o alegere pe care nimeni nu poate sa o faca intr-un mod simplu. A fi, sau a deveni artist este o decizie care implica foarta multa hotarare.

In al treilea rand, cand am inceput acest eseu, nu mi-am dat seama cat este de dificil sa descriu ceea ce eu fac zi de zi. Am aflat ca a face ceva in mod intuitiv si apoi a descrie aceasta, sunt doua lucruri complet diferite. De asemenea, am aflat ca o persoana poate sa fie artist fara insa sa poata descrie precis ce inseamna sa fie artist.

Aceste trei dificultati, care mi s-au ivit in minte deabia cand am inceput sa lucrez la acest eseu, m-au tulburat! M-au tulburat deoarece toata aceasta serie a pornit de la ideea ca cititorul sa poata realiza ce este descris in fiecare articol. Seria a fost construita pe principiul ghidurilor si cititorul sa poata aplica toate conceptele prezentate, dupa un pic de efort si de exercitii. Totusi trebuie sa termin aceasta serie de eseuri si sa spun ce am de spus. Cu toate acestea, trebuie sa arat aici ca acest eseu reprezinta opinia mea despre ce inseamna sa fi artist. Opinia dvs. poate fi diferita si poate fi la fel de corecta.

briot10_01.jpg

Antelope Canyon Panorama
Fuji 617, Fujinon 90mm, Provia 100F

Trebuie insa sa arat ca acest eseu se bazeaza doar pe experienta personala. Am o experienta vasta, am meditat mult asupra acestui subiect si am luat in considerare multe aspecte ale fiecarei trasaturi implicate. Am petrecut mult timp, uneori chiar ani de zile, cantarind argumentele pro si contra unei anumite atitudini legate de un aspect sau de altul.

Va rog sa aveti in vedere ca acest eseu este scris de un artist. Poate mai important decat ceea ce am scris in text este sa condierati ca aceste declaratii reprezinta un ansamblu de concepte pe care le consider caracteristice pentru un creator de arta. Ceea ce urmeaza este deci punctul meu de vedere despre ce inseamna a fi artist. Aceste declaratii se bazeaza pe experienta personala si pe discutiile pe care le-am purtat cu prietenii mei si cu alti artisti. Desi este un subiect unic, el va fi tratat in doua parti: ce insemana sa fii artist si ce inseamna sa faci afaceri ca artist.

2. Libertatea de expresie - sa fim artisti!
Nu exista „trebuie” in arta, deoarece arta e libera. Wassily Kandinsky

In eseul precedent, Stilul Personal, am vazut ca stilul personal este in legatura cu personalitatea. In acest eseu vom vedea de ce a fi artist este in stransa legatura cu personalitatea, deoarece a fi artist inseamna a-ti exprima personalitatea. Intr-o forma concisa:
Stilul personal este despre personalitate... si:
A fi artist inseamna sa fii liber sa-ti exprimi personalitatea prin arta.

A te simti liber sa exprimi ceea ce vrei este insasi esenta a ceea ce inseamna sa fie artist si vom vedea in continuare ce inseamna aceasta.

A fi artist inseamna sa fii liber sa exprimi personalitatea prin arta. Evident, fiecare se poate exprima pe sine in numeroase moduri, dar pentru a fi considerat artist, modalitatea de exprimare trebuie sa apartina unei forme de arta. In acest moment, evident ca va veti intreba: „ce este arta?” Raspunsul al aceasta intrebare este o cu totul alta chesiune si nu o voi aborda in acest eseu. Sa spunem, pentru moment, ca fotografia este o forma de arta si ca vom lua in considerare in acest eseu, fotografia ca metoda de expresie artisitca. Deisgur, artistii se pot exprima in variate modalitati dar vom considera fotografia ca punct de plecare pentru calatoria noastra.

In opinia mea, a fi artist, inseamna sa te expiri liber, iar apoi sa iti exprimi personalitatea. De ce este dificil? Pentru ca exista o serie de piedici! Multi imi spun ca vor sa devina artisti. Totusi, urmatorul lucru pe care il spun apoi este o lista cu ce n-ar vrea sa faca. Declaratia lor suna cam asa: „as vrea sa fiu artist; dar desigur, nu as vrea sa fac asta, nici aia si, in mod cert, nu voi merge pe cutrare drum”. Problema unora este de atitudine, acestia incearca sa devina artisti dar isi limiteaza drumurile pe care le vor aborda. Ei incep cariera artistica prin limitarea libertatii artistice.

Arta este despre libertate si exprimare creativa. A fi artist este, in primul rand, a te simti liber sa creezi. Este despre exprimarea a ceea ce simti, a ceva ce altii, inainte, nu au spus, sau au spus intr-o maniera diferita. Este despre a exprima ceva ce stimti nevoia sa arati. Daca, la incepeut de drum, vei face o lista cu ceea ce nu vrei sa faci, inseamna sa-ti reduci libertatea de creatie, iar, in timp, va trebui sa o amplificati.

briot10_02.jpg

Antelope Glow
Canon 300D, 17-40 F4 L
Eu cred ca Antelope Canyon este una dintre locatiile care ma pot inspira cel mai mult. De fiecare data cand ma aflu aici, realizez fotografii noi. Aceasta, de mai sus, nu este o exceptie si nu am vazut-o nicaieri pana acum in aceasta forma de compozitie si de lumina.

Cu siguranta ca exista subiecte fotografice pe care nu vreti sa le abordati. Exista si pentru mine. De exemplu, acum cativa ani am hotarat sa nu abordez aspectele negative in fotografiile mele. Aceasta decizie nu imi limiteaza libertatea. De fapt, imi defineste personalitatea. Cand vad asemenea subiecte, nu spun „nu pot sa fotografiez acest subiect” ci: „prefer sa nu fotografiez acest subiect”. Cu alte cuvinte, as putea sa fotografiez si subiecte negative dar am decis sa nu acoper astfel de aspecte. Poate ca in viitor voi decide sa abordez si asemenea subiecte si as putea realiza fotografii bune. Altfel spus, subiectul abordat reprezinta o decizie morala si personala. Ca artist, veti avea de facut mai multe decizii de acest fel, in legatura cu subiectele pe care le veti aborda, stilul in care veti lucra sau cu imaginile pe care le veti realiza. O astfel de abordare este normala si deriva din caracterul dvs.

In schimb, nu este normal ca, in fata unor anumite subiecte sa spuneti "doar maestrii pot fotografia acest subiect" sau "nu sunt suficient de bun pentru a aborda aceasta tema", ori "nu am stilul adecvat pentru asta". Cu alte cuvinte, inainte de a va impune limite in ceea ce faceti, intrebati-va cum apar aceste limitari. Fie ca:
a) limitele apar din justificari morale, sau
b) va simtiti insuficient de experimentat sau nu aveti incredere ca veti obine rezultate bune.
Din punctul meu de vedere, primul motiv este perfect motivat. Al doilea insa necesita o analiza mai atenta, pornind de la ideea "creativitatea depaseste obstacolele".

3. A fi artist este un stil de viata, nu o situatie temporara.
La momente diferite, vedem cu ochi diferiti. Vedem diferit dimineata, fata de seara. De asemenea, modul in care vedem depinde de starea emotionala. Din aceasta cauza, un subiect poate fi vazut in multe feluri si asta face arta atat de interesanta.Edvard Munch

Arta este un stil de viata, nu doar o activitate. Arta si viata artistului sunt inseparabile. A fi artist inseamna sa ai un stil de viata in care creativitatea este o parte a cotidianului. Nimeni nu poate fi creativ opt ore pe zi, de exemplu de la 9 la 5 si nimeni nu-si poate planifica in agenda sa fie creativ intr-o anumita zi. Muzele ne viziteaza cand vor ele, fara sa tina cont de orele noastre de lucru. Creativitatea nu poate fi planificata, ca o intalnire de afaceri. Deisigur, putem planifica sa facem fotografii intr-o anumta data si ora, dar nu exista nici o garantie ca vom fi creativi in acel moment. Pentru a fi cat mai creativi, ar trebui sa devenim constienti de momentele si perioadele noastre cele mai creative si sa planificam sa lucram in acele perioade si nu invers. Nu va ajuta daca va planificati sa fiti creativi de la 3 la 4 iar, de la 4 la 5 sa desfasurati activitate de birou.

A fi artist inseamna, deci, sa adoptati un stil de viata care favorizeaza creativitatea si libertatea. Deoarece acest stil de viata poate intra in conflict cu alte activitati, a fi artist inseamna sa invatati cum sa va organizati viata in asa fel incat sa puteti rezolva aceste potentiale conflicte.

Astazi, in special in fotografia de peisaj, workshopurile si expeditiile fotografice sunt ocazii exclente de a va spori creativitatea. Un workshop reprezinta o perioada de timp in care faceti doar fotografie, de regula intr-un loc departe de casa, impreuna cu oameni care impartasesc idei similare si urmaresc scopuri comune. Un workshop este un timp dedicat creatiei, eliberat de restrictiile zilnice. Cel mai important scop al unui workshopt este de a oferi participantilor cat mai mult timp pentru creativitate.

briot10_03.jpg

Celestial Star Trails
Linhof Master Technica, Rodenstock 210mm, Provia 100F
Nu exista nici o limita in abordarea unui subiect anume. Eu nu am vazut aceasta compozitie niciodata pana acum si cred ca prin includerea liniilor stelelor mi-am exprimat creativitatea.

Pagina urmatoare - >

Pentru comentarii va rugam sa accesati aceasta pagina ...

Bookmark and Share


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate