Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Conversia imaginilor in modul alb-negru in Photoshop

Intr-o lume foarte colorata, prezentarea de imagini alb-negru poate parea demodata. Imaginea alb-negru are insa o eleganta aproape clasica si permite privitorului sa se concentreze asupra formelor si asupra subiectului, ceea ce constituie si intentia fotografului.


Conversia se poate face asupra fisierelor de imagine in format RAW, din convertorul Adobe Camera RAW. Daca am fotografiat in format JPEG, putem face conversia direct in Photoshop, pe calea "Image -> Adjustments -> Black &White" disponibil incepand cu versiunea 3-a CS.conversiean_00.jpg


1. Apelam comanda Black & White...conversiean_01.jpg


Si se deschide o noua fereastra, cu numeroase controale.
In partea superioara a ferestrei se afla o caseta - lista derulanta cu "filtre" presetate, dar interesul nostru se va concentra pe cele sase cursoare pentru culori: rosu, galben, verde, cian, albastru si magenta, cu ajutorul carora putem aplica filtrele in modul adecvat imaginii pe care dorim sa o prelucram. Bifam butonul Preview si imaginea se va transforma in alb-negru, cu setarile implicite.conversiean_02.jpg


2. Ajustarea conversiei
Putem apoi ajusta ponderea cu care contribuie la intensitatea de gri, fiecare culoare, prin ajustarea cursorului corespunzator. Ca si in cazul filtrelor colorate plasate in fata obiectivului inainte de fotografie, si aici un filtru aplicat cu intensitate mai mare, va conduce la redarea mai luminoasa a subiectelor de aceeasi culoare.conversiean_03.jpg


Daca aducem mouseul in cadrul fotografiei, cursorul se transforma in pipeta. Clic pe mouse duce la transformarea pipetei intr-un mic cursor cu care puteti aplica modificari pe culoarea dominanta din punctul selectat. Totdata, culoarea dominanta va fi evidentiata in fereastra de conversie alb-negru.
Daca nu ne convine aspectul conversiei, dupa un numar de ajustari, apasarea tastei ALT transforma butonul CANCEL in Reset si puteti reveni la setarile implicite.conversiean_04.jpg


In imaginea aleasa pentru ilustrarea acestui articol observam doua probleme: fundalul cam agitat si fetele umane sunt iluminate insuficient.
Pentru a reduce luminozitatea am scazut ponderea pe verde, cian, albastru si magenta. Cresterea luminozitatii fetelor umane am realizat-o prin cresterea contibuitiei rosului la imaginea finala.


3. Nuante de gri sau colorate.conversiean_05.jpg


Cu ajutorul butonului Tint din partea de jos a casetei "Black & White" putem "vira" fotografia noastra, din nuante de gri intr-o alta culoare, la alegere. In mod implicit, programul ne propune o nuanta de sepia.conversiean_06.jpg


Am virat spre sepia pentru a accenuta aerul vetust al acestui grup de batranei, iesiti duminica in parc, la o partida de sah.

 Alte tutoriale Adobe Photoshop - >

 Calin-Stefan Ragalie
© Foto-Magazin.ro
septembrie, 2008

Bookmark and Share

Comentarii:

Mustea Mihai Dan - 16 Apr 2009, ora 16:15
O alta metoda care-mi place mult si am descoperit-o din greseala; bineinteles ca a fost folosit-a inaintea mea, este aceea de-a schimba din RGB in Lab iar pe urma sterg canalele de culoare. Lasa un alb-negru impresionant, fara pic de culoare, un alb-negru in pura sa definitie. Posterior se va converti in scara gri iar pe urma din nou in RGB. Impreuna cu emulatoarele de negative alb-negru a plug-inului alienskin obtin imagini impresionante. Alta ar fi folosirea dcraw cu interfata grafica MEGUI, selectarea optiunii "Raw Color" la "Color Space" si "Gray Scale - no interpolation". Fisierul revelat va avea o curba liniara de gama 1.0, ce va trebui convertita in 2.2 Este necesara crearea unui spatiu de culoare manual in Photoshop pentru a citi fisierele in gama 1.0. Insa rezultatul e impresionant: detalii atat in lumini cat si in umbre. Imaginea e pastoasa, insa avem informatie multa, exact ca un negativ alb-negru care are multa informatie: totul e gri. Numai Bine!

PSD Dude - 06 Jan 2010, ora 11:03
Arata bine poza voastra dar eu cred ca nu toate pozele arata bine alb negru, trebuie umblat si la contrast, luminozitate. Iar sepia mi se pare un ton foarte romantic care la fel se potriveste numai anumitor tipuri de poze. Salutari!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate