Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

O alta metoda de reducere a zgomotului la ISO inalt

Deseori, datorita luminii insuficiente din locatie, suntem obligati sa crestem sensibilitatea ISO a aparatului foto digital. In acest mod putem sa fotografiem cadrul dorit dar apare un dezavantaj major: cresterea zgomotului din imagine.

Cum apare zgomotul din imagine? Camerele foto digitale cresc sensibilitate ISO prin cresterea amplificarii semnalului furnizat de fiecare fotosit. Ca orice alta componenta electronica, si fotositurile sunt parcurse de curenti "de repaus" care induc semnale parazite, ne-aflate in legatura cu informatia luminoasa incidenta. De asemenea, datorita temperaturii ambientale (mult deasupra temperaturii 0 absolut), agitatia termica din materialele componente ale senzorului genereaza aparitia aleatorie de sarcini electrice nedorite. Din pacate, o data cu amplificarea semnalului util, transportat de radiatia luminoasa care cade pe senzor, sunt amplificate si semnalele parazite, amintite anterior.

zgomot2_01.jpg

O imagine care, aparent, nu are zgomot

Cu cat semnalul util este mai slab, cu atat zgomotul devine mai suparator, asa cum se poate vedea in zonele intunecate din fotografii.

zgomot2_02.jpg

Aceeasi imagine ca mai sus, dar marita la 100%

Cum putem remedia aceasta problema?

Putem folosi numeroasele programe, filtre sau plug-in-uri care diminua zgomotul dintr-o imagine, sau putem specula caracterul aleator al aparititei zgomotului din imagini. Aleator inseamna ca avem sanse mari ca, fotografiind de doua ori acelasi cadru, zgomotul sa apara in alta locatie.

Cum procedam? Fotografiem de doua sau de mai multe ori aceeasi scena si le combinam in PhotoShop!

1. Incarcarea imaginilor
Deschidem imaginile prin comanda File -> Open si selectam imaginile pe care dorim sa le prelucram.

zgomot2_03.jpg

2. Realizarea unui fisier cu mai multe straturi
Selectam imaginea din varful stivei de fotografii cu comanda rapida CTRL+A sau din meniu Select - > All. Imaginea va fi copiata in Clipboard. Inchidem fereastra selectata, intram in fereastra de la baza stivei si lipim imformatia anterior selectata cu comanda rapida CTRL+V sau din meniu: Edit - > Paste. Repetam procedura pentru toate fotografiile selectate in pasul 1.

3. Alinierea fotografiilor Chiar daca fotografiile au fost realizate pe trepied, este bine sa aliniem imaginile. In paleta Layers selectam toate straturile cu ajutorul comenzii rapide SHIFT+Click si apoi, din meniul Edit selectam Auto-Align Layer...

zgomot2_04.jpg

4. Conversia in Smart Object
Toate straturile din fotografia noastra sunt deja selectate in pasul 3. Din meniul Layer - > Smart Objects selectam comanda Convert to Smart Object.

zgomot2_05.jpg

5. Finalizarea imaginii
Utilizind comanda Layer -> Smart Objects -> Stack Mode -> Median si, in cateva momente, zgomotul este foarte mult redus. Salvam imaginea noastra, inainte de aplica prelucrari ulterioare, pentru a avea un punct intermediar de lucru.

animatie_zgomot.gif

Cum arata fotografia noastra, inainte si dupa prelucrare
(decupaj din 100%)

Avantajele metodei:
- reducerea zgomotului, cu atat mai eficienta, cu cat utilizam mai multe cadre,
- nu este nevoie de achizitionarea de programe suplimentare.
Dezavantajele metodei:
- nu poate fi aplicata pe subiecte in miscare,
- este recomandat un trepied, cu cat mai solid, cu atat mai bun, dar mai greu.

 

Alte tutoriale Photoshop - >

 

Calin-Stefan Ragalie
decembrie, 2008
© Foto-Magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Andrei Pandele - 24 Dec 2008, ora 08:39
Foarte interesant draga doctore, Dar daca facem poza pe un trepied foarte solid si subiectul e imobil, de ce nu o facem de la inceput la o sensibilitate Iso modesta, fara urma de zgomot electronic ? Oricum, Sarbatori fericite la toata lumea !

Andrei Pandele - 24 Dec 2008, ora 08:43
PS.Aceeasi metoda poate fi folosita cu succes pentru a fotografia monumente, eliminand personajele nedorite. Faci 2-3 poze pe trepied la interval de multe secunde si poti elimina intrusii.

Calin-Stefan Ragalie - 24 Dec 2008, ora 09:35
Metoda poate fi folosita si daca fotografiem din mana. In aceasta situatie ISO mare este aproape obligatoriu, ca si utilizarea functiei AutoAlign. Rezultatele sunt ceva mai slabe, dar am obtinut fotografii utilizabile.

Ovidiu Perta - 28 Dec 2008, ora 05:45
Nu cunosc (inca) Photoshop si detin un amarat de Olympus SP-510UZ. ISO porneste de la 50, iar cand am observat cat de vizibil e zgomotul de la 200 in sus, am incercat tot posibilul sa merg pe ISO 50, maxim 100 in absolut orice conditii, mai putin fotografiile de familie/instantanee. Chiar daca e lumina slaba si pozez persoane stand, gasesc un loc sa-mi asez aparatul (daca nu am trepiedul la indemana) si setez la ISO 50. Prefer o poza cat mai 'reala' chiar daca poate e uneori putin mai intuneca. Sigur, cand voi avea DSLR si Photoshop mancat pe paine, mai negociez si cu ISO.

Adi Coco - 31 Dec 2008, ora 13:06
Asa sau se poate aplica un filtru (Ninja sau noisware) si reducem si mai mult zgomotul de culoare. Evident prin aceste filtre pierdem din sharpul imaginii

Mustea Mihai Dan - 16 Apr 2009, ora 12:43
Folosirea modului nativ RAW si a revelatorilor digitali care folosesc dcraw (revelator digital "open source"), precum interfatele MEGUI sau RawTherapee reduc drastic aberatiile cromatice, zgomotul cromatic iar motorul de interpolare e mult mai bun decat cel de la Adobe, ceea ce rezulta in imagini cu o mai mare definitie fara o focalizare care pot distruge pixelii. De ce sa modifici un JPG, cand poti imbunatati cu mult imaginea direct din negativul digital. Articolul e bun... doar aduc completari. Numai Bine!

Calin-Stefan Ragalie - 26 Jun 2009, ora 12:22
Timpii lungi de expunere, impusi de folosirea unei sensibilitati mici, duc la incalzirea senzorului si apartia asa numitului "dark noise". Incercarea de a reduce zgomotul dintr-o singura imagine se face prin ponderarea valorilor pixelilor inconjuratori celui analizat. Metoda propusa mai sus pondereaza acelasi pixel dar redat in mai multe imagini. Procedeul este mult mai precis.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate