Comentarii: Marius Peter - 17 Feb 2010, ora 22:53 Excelent. Foarte util pentru fotografiile trase in graba unde nu mai apuci sa reglezi profunzime de camp.
Alina Ioana - 18 Feb 2010, ora 10:38 Poate ca as fi fost intr-o oarecare masura de acord daca intensitatea blur-ului era mai mica. Mie mi se pare ca efectul final al unei prelucari de acest gen este impresia de fals, o incercare de a face dintr-o fotografie slaba una mai bunicica. Nu se compara cu adancimea de camp obtinuta prin reglarea manuala a aparatului (diafragma, timp de expunere, etc). Asa am face toti "pozne" pe auto, apoi le photoshopim si afirmam ca suntem fotografi :) Nu ma intelegeti gresit, e utila unealta prezentata, dar folosita cu ... moderatie, ca un retus foarte mic.
Calin-Stefan Ragalie - 18 Feb 2010, ora 11:28 Desigur, de folosit cu moderatie. In acest tutorial filtrul a fost aplicat o nuanta mai mare decat era nevoie, in scop didactic. Multumim pentru vizita si comentariu.
Ana Maria - 18 Feb 2010, ora 13:59 Prea newbie pare efectul.. nu se compara ku blooru de la camera
alex a. - 19 Feb 2010, ora 11:58 Ca intentie este interesant dar trebuie lucrat serios la integrarea personajului.
Blur-ul nu poate fi uniform pe toata supratafa cadrului. In mod firesc, boxa din fata subiectului trebuie sa fie ceva mai clara in comparatie cu fundalul (boxa este mai aproiata de subiect fata de personajul din background)
Planul de claritate nu este respectat. In viata reala planul se comporta ca un plan si nu ca un contur. Trebuie sa apara mai multe elemente clare, elemente adiacente personajului in acest plan, nu doar personajul in sine.
Fotografia este realizata de la un punct de statie aflat binisor mai jos in comparatie cu personajul, asta inseamna ca planul de claritate este oarecum oblic fata de acesta. Cu un focus pe figura, la un asemenea nivel de blur (o simulare a unei diafragme atat de dschise) personajul nu are cum sa fie clar pe toata lungimea lui.
Nu in ultimul rand, un teleobiectiv ce ofera un asemenea grad de neclaritate, in viata reala trebuie sa condensese destul de puternic spatialitatea cadrului. Distanta dintre diversele planuri, vizual vorbind, se reduce.
@Marius Peter: Efectul este complet inutil pentru "fotografiile trase in graba unde nu mai apuci sa reglezi profunzime de camp". Singurul lucru ce trebuie reglat in acest caz este utilizatorul. Nu Photoshop-ul ne transforma in fotografi.
Ion Sanduloiu - 22 Feb 2010, ora 08:53 Senzatia de adancime nu o poate oferi dacat lentila, prin blurul gradual oferit! Layerul prezentat este util, dar nu se va compara niciodata cu ceea ce ofera lentila. De altfel, mie mi se pare mult mai usor sa-ti reglezi aparatul pentru a obtine ceea ce doresti, decat sa stai in fata calculatorului pentru post procesare...
Ancuta T. - 23 Feb 2010, ora 17:56 Bine de stiut cum sa repari unele "erori" cand fotografiezi...
mihailo gf - 04 Mar 2010, ora 21:33 Cacoteli, carcoteli...Acum vazui.
Fratilor, daca v-ati nascut Aurel Mihailopol sau Imogen Cunningham, de ce mai folositi PhotoShopul?
mihailo gf - 04 Mar 2010, ora 21:35 *carcoteli, scuzati!
O eroare de greseala.
Cristi Niculescu - 04 Apr 2010, ora 21:48 Mi se pare mult mai simplu sa "crop-uiesti" capatana cheala din stanga imaginii ca efectul bo-keh sa fie mai placut...de ce sa mai lucrezi atat de mult in photoshop cand un crop ar rezolva mai rapid lucrurile?
Nata S. - 12 Apr 2010, ora 11:06 Este adevarat ca nu se compara cu "blur"-ul dat de obiectiv dar autorul a scris acest articol referindu-se la aparatele compacte.
Ignat Dinu - 14 Jun 2010, ora 13:30 Este vorba de o lectie. Daca vrei sa o apici, bine, daca nu, nu.Dar sa critici fara noima, mi se pare absurd. Cred ca orice mare fotograf din trecut, si-ar fi dorit sa aiba la indemana ceea ce avem noi azi. Cine a lucrat odata poze A/N stie ce artificii se faceau cu developarea, cu lumina sau cu haria, cand vroiai sa obtii anume imagini. Nu mai vorbesc de pozele color, unde se folodeau o multime de filtre.
Pentru o parte din carcotasi, pot spune, de exemplu, ca blurul se poate face diferentiat, pe anumite parti ale imaginii.
Stau si ma gandesc: daca cineva este total impotriva folosirii unor programe de prelucrare, dece mai citesc aceasta revista?Fotografiile facute se pot trece diret la tiparire asa cum sunt si gata cu discutiile.
Robert Cristian - 22 Dec 2010, ora 08:33 nu reusesc sa sterg cu guma ce dimensiuni trebuie ........?
delia timis - 14 Jan 2011, ora 15:18 foarte folositor pt cei care nu au un aparat profesional...dar nu reusesc sa sterg ..da ma puteti ajuta lasati un comm..multumesc
Calin-Stefan Ragalie - 14 Jan 2011, ora 16:47 Dimensiunile gumei trebuie adaptate dimensiunilor imaginii; dupa selectarea instrumentului, click-dreapta duce la afisarea unei ferestre de unde putem modifica dimensiunile gumei.
Dieliric . - 13 Sep 2011, ora 21:12 God job domu' Stefan. Sunt fan al tutorialelor dumneavoastra doar ca am intampinat anumite inconveniente.
Filtrul, in aceasta imagine, este foarte prost aplicat. Daca se uita cineva la picioare o sa observe faptul ca a fost prelucrata imaginea. Acest filtru (ca si celelalte din cateoria blur) au o problema, blur-eraza toata imaginea si cand se aplica masca se observa dungi (in functie de culoarea subiectului) pe marginile subiectului. Este un tutorial foarte bun doar ca trebuie folosit cu multa grija deoarece poti strica o imagine buna folosindu-l. Se mai poate folosi si pensula pentru a selecta zona de interes si nu neaparat erase tool.
Catalin George - 09 May 2012, ora 17:59 Mi-a fost super folositor acest tutorial in modificarea unor poze unde trebuia sa adaug un blur. Merci fain !
Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON. |