Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Codurile de eroare Canon si Nikon

Camerele foto digitale moderne contin numeroase componente electronice, inclsiv procesoare, care, similar cu un calculator personal, functioneaza in baza unor programe si, ca si ultimele, uneori se pot bloca in timpul functionarii.


Multe camere, in special D-SLR-urile, afiseaza pe ecranul LCD principal sau pe cel de stare, un cod de eroare care permite identificarea conflictului si eventual solutionarea rapida a problemei.


Coduri de eroare la Canon D-SLR:
La modelele realizate inainte de anul 2007, Canon afisa urmatoarele mesaje de eroare:
- Err 01 apare in cazul unor erori de comunicare intre corp si obiectiv; defectiunile pot apare in obiectiv, in corpul camerei sau, cel mai frecvent, prin murdarirea contactelor dintre obiectiv zi corp;


Canon_err_01.jpg

Codul de eroare 01


- Err 02 - eroare de comunicare intre corp si cardul de memorie; similar cu precedenta, problemele pot apare in corpul camerei, la nivelul cardului de memorie sau la nivelul contactelor dintre cele doua;


Canon_err_02.jpg

Codul de eroare 02


- Err 04 - card de memorie plin; nu mai exista spatiu pe cardul de memorie pentru a salva imagini, deoarece cardul s-a umplut cu informatii, ori, datorita unor erori de comunicare, cardul este vazut ca avind o capacitate mai mica decat in realitate;
- Err 05 - blitzul incorporat nu ajunge in pozitia de lucru, datorita unor obstacole mecanice; blitzul trebuie ridicat manual in pozitia de lucru sau inchis;


Canon_err_05.jpg

Codul de eroare 05


- Err 06 - eroare in secventa de autocuratare a senzorului;
- Err 99 - eroare nespecifica, alta decat cele de mai sus.


Dupa 2007, Canon a implementat un sistem de afisare si gestionare a erorilor mai detaliat, afisind pe ecranul LCD principal nu doar mai multe coduri de eroare, dar si o scurta explicatie a codului respectiv.
- Err 10 - File malfunction - au fost detectate erori de scriere a unor fisiere pe cardul de memorie;
- Err 20 - eroare mecanica la nivelul miscarii oglinzii, a obturatorului sau a diafragmei;
- Err 30 - eroare la nivelul obturatorului, ce poate fi mecanica, electronica sau de control a obturatorului;
- Err 40 - eroare de alimentare; problema poate fi la nivelul acumulatorului, a contactelor acestua cu corpul camerei sau unele circuite ale camerei nu sunt alimentate;
- Err 50 - eroare la nivelul componentelor electronice;
- Err 70 - eroare de imagine, fie prin erori de captura a imaginii, fie prin probleme de scriere pe cardul de memorie;
- Err 80 - eroare in controlul electronic al camerei sau al imaginii;
- Err 99 - eroare de sistem


Ce facem?
Ca si in cazul calculatoarelor personale, restartarea camerei poate rezolva problema. Se inchide alimentarea, se scoate bateria de acumulatori, se asteapta cateva minute, se reinstaleaza bateria si se reporneste camera. De multe ori aceasta operatie simpla re-aduce totul la normal.


Daca, dupa realimentare, codul de eroare persista, incercati sa identificati problema.
De exemplu, Err 01, care semnifica o eroare de comunicare intre obiectiv si corpul camerei, desfaceti obiectivul si observati contactele dintre cele doua parti. Incercati sa curatiti contactele cu o carpa curata, uscata sau umezita cu alcool izopropilic. Nu folositi obiecte abrazive, deoarece riscati sa deteriorati stratul foarte subtire de aur de pe contacte! Daca problema persista, schimbati obiectivul cu un altul, de preferat Canon. Exista cazuri in care pot apare probleme de comunicare intre corpurile EOS si obiectivele produse de terti.


Erorile ce apar la nivelul scrierii datelor pe cardul de memorie pot fi corectate daca:
- extrageti si reinserati cardul de memorie in corpul aparatului;
- extrageti si curatati setul de contacte ale cardului, daca acesta este un card SD;
- observati (eventual cu ajutorul unei mici lanterne) daca pinii pentru cardurile CF din camera sunt corect aliniati; introducerea neglijenta si fortata a unui card CF poate duce la strambarea unui pin care, astfel, nu mai face contact cu cardul; indreptarea pinului strambat este o operatiune delicata, se poate solda cu ruperea acestuia si este mai bine sa fie facuta de personalul de la service;
- daca aparatul recunoaste cardul dar nu-l poate folosi, incercati sa formatati cardul in camera, daca acesta din urma nu contine imagini ne-salvate; faceti apoi cateva declansari de proba si vizionati imaginile pe ecranul LCD.
- folositi un alt card de memorie.


Alteori camera inceteaza sa functioneze cand, pe corpul camerei se monteaza diverse dispozitive: cablu USB pentru controlul din computer, un blitz extern, un cablu de sincronizare, etc. Indepartati dispozitivul si verificati daca mesajul de eroare dispare. Daca problema se rezolva inseamna ca defectiunea este determinata de acel dispozitiv si ar fi bine sa nu-l mai folositi.


Daca nu puteti repune camera in functiune sau daca, dupa o perioada, eroarea reapare, trimiteti camera la un service autorizat. Este bine sa trimiteti corpul camerei impreuna cu obiectivul si cardul de memorie din momentul aparitiei erorii, eventual si cu blitzul, sau alt accesoriu montat in momentul aparitiei erorii, deoarece oricare dintre acestea poate fi cauza defectiunii.


Coduri de eroare la Nikon D-SLR:
- Err, afisat clipitor pe ecranul LCD principal sau pe LCD-ul de stare, semnaleaza o eroare in functionarea camerei; demontati obiectivul, curatati contactele electrice cu o carpa moale uscata, eventual inmuiata in alcool izopropilic, atat pe obiectiv cat si pe corpul camerei si remontati obiectivul. Daca problema persista, scoateti bateria de acumulatori, curatati contactele si repuneti bateria in compartimentul sau. Daca problema persista, utilizati un alt obiectiv. Daca problema persista, trimiteti camera la service.


Nikon_fee_err.jpg

Diafragma minima marcata portocaliu


- f EE afisat clipitor - daca aparatul afiseaza aceasta eroare cand folositi obiective cu inel de diafragma, rotiti inelul de diafragme la minim (cea mai mare valoare f, de exemplu 22, marcata in portocaliu) si blocati-l cu ajutorului pinului;


Nikon_fee.jpg

Codul de eroare fEE


- FEE - diafragma nu a fost blocata cu pinul de siguranta.
- f -- - cod de eroare care semnalizeaza lipsa de comunicare intre obiectiv si corpul camerei; daca obiectivul este unul mai vechi, fara procesor si fara contacte electrice, un astfel de cod este logic; daca insa obiectivul este de tip CPU, scoateti obiectivul si apoi montati-l la loc, asigurindu-va ca este complet rotit in montura camerei;
- un triunghi in care este marcata litera F arata ca procesorul camerei nu a detectat prezenta obiectivului; daca obiectivul este montat, scoateti-l si montati-l din nou, asigurindu-va ca este rotit complet in montura si pinul de siguranta este complet angajat.
- un triungi in care este marcata litera F si o cifra semnaleaza ca nu se poate ajunge la diafragma maxima (de exemplu F4 arata ca mai sunt patru trepte pana la valoarea maxima); aparitia acestui mesaj cand se folosesc obiective G (fara inel de diafragme) arata ca nu efectueaza corect contactele electrice intre obiectiv si camera; demontati obiectivul si curatati contactele; asigurati-va ca toti pinii de pe obiectiv se misca usor.


Nikon_pin.jpg

Pini de contact pe obiectivele Nikkor


- F0 - marcheaza faptul ca obiectivul nu este complet montat in flansa camerei; cand se monteaza un obiectiv Nikon G, mesajul F0 va fi afisat pana cand obiectivul este complet montat; cand se monteaza obiective mai vechi, cu inel de diafragma, mesajul F va fi insotit de o cifra crescatoare pana cand instalarea obiectivului este completa.
- E - arata lipsa cardului de memorie in camera; daca, totusi, in camera se afla un card de memorie, formatati cardul de memorie in camera, daca fotografiile au fost salvate in computer; daca problema persista, scoateti si montati din nou cardul in slotul sau; daca problema persista, scoateti cardul si curatati contactele cu o carpa moale, daca folositi SD-uri; observati (eventual cu ajutorul unei mici lanterne) daca pinii pentru cardurile CF sunt corect aliniati; introducerea neglijenta si fortata a unui card CF poate duce la strambarea unui pin care, astfel, nu mai face contact cu cardul; indreptarea pinului strambat este o operatiune delicata, se poate solda cu ruperea acestuia si este mai bine sa fie facuta de personalul de la service; daca problema persista, contactati un service autorizat.
- CHA/CHR - mesaj de eroare similar cu "E"; acest mesaj apare, cel mai frecvent, daca aveti obiceiul sa stergeti frecvent imaginile nereusite, folosind butonul "Delete" sau sa formatati cardul de memorie in computer.

 Florin Angelescu
martie, 2012,
© Foto-Magazin.ro

 

Bookmark and Share

Comentarii:

Bogdan C - 11 Mar 2012, ora 17:19
La Nikon, "...obiective de tip G (cu inel de diafragma)". Alea sunt tip D.

Calin-Stefan Ragalie - 11 Mar 2012, ora 21:43
Multumim de atentionare, am corectat.

Todoran Daniel - 10 Aug 2014, ora 19:12
Buna ziua! Aparat Canon 70d, obiectiv Canon 17-55mm f2.8. Err01. Mentionez ca la f 2.8 functioneaza pe toata plaja focala sau la focala de 17mm (minim) functioneaza la toate valorile diafragmei. Insa nu functioneaza la focale intermediare cu diafragma peste 2.8. Apare err01. Ati mai intalnit asa ceva? Multumesc!

Marian Marin - 13 Feb 2018, ora 08:23
Buna ziua. Am cumparat un card SDHC de 4 GB, l-am introdus in aparatul foto Nikon D50, si imi da eroarea CHR. L-am formatat in aparat si la fel primesc codul de eroare. Cardul este Lexar Multi-USE 4. Nu l-am introdus in calculator sa incerc sa scriu pe el ceva si nici nu l-am formatat in calculator. Ce pot face sa poata recunoaste aparatul acest card? (cardul este normal nu este micro). Aceasta eroare mi-o dadea cand introduceam card cu micro SD. Ce ma sfatuiti sa fac sau ce Marca de card, si la ce viteza de scriere sa iau. Aparatul meu este Nikon D50 DSLR.

Calin-Stefan Ragalie - 13 Feb 2018, ora 10:18
Nikon D50 utilizeaza sistemul FAT32 si se pare ca nu suporta carduri mai mari de 2 GB.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   ieri, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 4 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 6 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 7 zile, la ora 10:04
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 11 zile, la ora 17:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127313 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate