Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Extinderea profunzimii de camp in Photoshop

Uneori fotograful doreste sa atraga atentia asupra unui element din cadru prin utilizarea unui camp ingust de profunzime. Alteori, mai ales in fotografia de peisaj, autorul doreste ca toate elementele din cadru, atat cele foarte apropiate, cat si cele indepartate, sa fie redate clar. Pentru a obtine un camp mare / maxim de profunzime, singura metoda ce se poate folosi in locatie este inchiderea diafragmei la cea mai mica deschidere. Inchiderea diafragmei, desi realizeaza un camp de profunzime maxim, are insa si un dezavantaj: difractia.


Difractia este un fenomen optic care transforma un flux de raze paralele, in raze divergente, la trecerea printr-o orificiu. Cu cat orificiul este mai mic, cu atat difractia este mai pronuntata. In fotografie, difractia altereaza acutanta si contrastul imaginii, facind inutilizabile diafragmele inchise la camerele foto digitale cu senzori de mici dimensiuni. Pata de difuzie realizata prin difractie are un diametru aproximativ egal (in microni) cu indicele de diafragma; de exemplu, pentru f:8, pata de difuzie are diametrul de circa 8 microni si poate acoperi 2 x 2 = 4 fotosituri cu latura de 4 microni, sau chiar mai multe, pentru fotosituri de dimensiuni mai mici. Astfel rezolutia efectiva scade la 25% din valoarea teoretica sau chiar mai mult.


panfocus_initial.gif

Elementele apropiate si indepartate nu pot fi redate simultan clar


Ce-i de facut?
Adobe Photoshop ne pune la dispozitie un instrument prin care se pot combina mai multe imagini, cu planuri diferite de focalizare, prin mascari selective, in asa fel incat in fotografia finala sa fi afisate doar acele zone care sunt redate clar. Instrumentul, Auto Blend Layers - Stack, presupune insa realizarea a mai multor fotografii asupra subiectului.


Cum se procedeaza?
1. Se instaleaza camera pe trepied, cu obiectivul dorit, cu distanta focala adecvata cadrului si cu incadrarea necesara subiectului de fotografiat.


2. Se seteaza modul de functionare al camerei in modul Manual. Se alege o valoare cat mai mica pentru ISO si o diafragma mai deschisa, care sa asigure o rezolutie cat mai buna (in general, inchiderea diafragmei cu 1 - 2 trepte fata de valoarea maxima a luminozitatii obiectivului asigura atat o rezoluie foarte buna, cat si corectarea optima a aberatiilor optice).


3. Apasarea pe jumatate a butonului declansator duce la activarea sistemului de masurare a autoexpunerii si autofocalizarii, iar in vizor sunt afisate informatii despre corectitudinea expunerii si a punctului de autofocalizare. Se ajusteaza timpul de expunere (diafragma si valoare ISO fiind ajustate in pasul precedent), in asa fel incat imaginea sa fie inregistrata conform dorintei fotografului. Pentru comparatie, acum se poate obtine o prima fotografie.


4. Se comuta obiectivul in modul "focalizare manuala" sau se selecteaza din meniul camerei foto compacte, modul de focalizare manuala. In functie de producator, se roteste inelul de focalizare pana cand se ajunge la distanta minima de focalizare; de exemplu, pentru Canon, inelul de focalizare trebuie rotit in sens orar, cum privim obiectivul montat pe camera, dinspre camera spre subiect. Alte modele, trebuie rotite invers. Aceasta asertiune este valabila in cazul in care secventa de fotografii se realizeaza de la "apropiat la indepartat". In cazul in care se doreste realizarea secventei de la "indepartat la apropiat", desigur, obiectivul va trebui ajustat la distanta maxima de focalizare (infinit).


5. Obiectivele interschimbabile din clasa superioara dispun de o scala de focalizare, cu marcaje corespunzatoare pentru distanta de la camera pana la planul de punere la punct a claritatii. In functie de subiectul fotografiat, pentru inceput se recomanda setarea distantei de focalizare pe fiecare dintre marcajele de pe obiectiv si obtinerea unei imagini. De exemplu, obiectivul Canon EF 50 mm f:1,4 are marcate sapte repere pe scala de focalizare manuala, sau obiectivul Tokina SD 12 - 24 mm f:4 IF DX are opt repere.


Astfel, ajustind de fiecare data distanta de punere la punct, obtinem un set de imagini, fiecare dintre ele cu alt plan de punere la punct, de la apropiat la indepartat, sau invers, dupa preferintele fotografului. In cazul camerelor foto compacte, in care planul de focalizare manuala este realizat "by wire", vom urmari pe ecranul LCD informatiile furnizate de acesta pentru a realiza secventa necesara de imagini.


6. Realizam astfel un set de 5, 6 sau mai multe cadre, fiecare cu un alt plan de punere la punct, de la aproape spre infinit sau invers. Montarea camerei pe trepied, eventual (recomandabil!) declansarea temporizata sau prin telecomanda permite obtinerea de imagini perfect clare si identice ca incadrare.


Pentru ilustrarea acestui tutorial am folosit un obiectiv Tokina 12 - 24 mm f:4 IF DX, setat pe distanta focala 24 mm si montat pe un corp Canon EOS 50D, un trepied Manfrotto 190CX Pro3, un cap de trepied Manfrotto 324 RC2 si am inceput seria de imagini cu distanta minima de punere la punct. Gardul din imagine se afla o distanta de circa 0,4 m de lentila frontala a obiectivului, iar cladirea din spate la circa 10 m, practic imposibil de redat complet clar intr-o singura imagine si la o diafragma acceptabila privind evitarea fenomenului de difractie.


Am realizat un set de patru imagini, cu planul de punere la punct de 0,4, 0,5, 0,7, si infinit, deoarece intre subiectul apropiat (gard) si cel indepartat (cladire) nu exista elemente intermediare. In fotografia de peisaj, in care diferite subiecte se afla la diferite distante de aparatul fotografic, este nevoie de un numar mai mare de cadre.


7. Se deschide Adobe Photoshop (pentru acest tutorial am folosit Adobe Photoshop CS5) si, pe calea File -> Script ->Load files in to Stack... se navigheaza in directorul in care sunt salvate imaginile.


panfocus_2.jpg


Cu ajutorul tastei Shift se marcheaza si se selecteaza imaginile care vor fi folosite.


panfocus_3.jpg


8. Dupa ce se confirma cu OK, imaginile sunt deschise si gata de lucru sub forma unei stive de straturi.


panfocus_4.jpg


Implicit, stratul activ este cel superior. Cu ajutorul tastei "Shift" se selecteaza toate straturile.


panfocus_5.jpg


9. In continuare, pe calea Edit-> Auto Blend Layers...


panfocus_6.jpg


avem grija sa fie selectata optiunea "Stack Images" si (eventual) "Seamless Tones and Colors" si alegem OK.


panfocus_7.jpg


Programul va realiza automat masti pentru fiecare strat, relevind doar acele zone care sunt clar redate.


panfocus_9.jpg


10. Pe calea Layers -> Flatten image obtinem un singur strat din imaginile partial mascate din etapa perecedenta.


panfocus_10.jpg


In continuare, imaginea astfel obtinuta, poate suferi prelucrari ulterioare, privind contrastul, culorile, etc.


panfocus_final.jpg

Rezultatul final al prelucrarii

 


Alte tutoriale Adobe Photoshop - >

 


 


© Calin-Stefan Ragalie
ianuarie 2013
Foto-Magazin.ro

 


Bookmark and Share

Comentarii:

Andrei Vasilescu - 30 Mar 2013, ora 06:35
Ce simplu!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate