Tutorial

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Corectarea dominantei de culoare in Photoshop

Uneori, datorita unei neglijente in setarea aparatului nostru digital sau datorita unor surse de lumina cu temperaturi de culoare diferite, in fotografiile noastre apar dominante de culoare, adica o anumita nuanta de culoare este redata mai intens decat ar trebui in realitate. In masura in care nu avem in vedere ca fotografia noastra sa redea acea dominanta de culoare, aceasta trebuie corectata.
In practica, cea mai frecvent intalnita situatie este in cazul in care camera noastra digitala este setata sa determine automat balansul de alb si fotografiem subiecte iarna, in plin soare, cu multa zapada, sau fotografii de interioare luminate de becuri cu incandescenta. In prima imprejurare, cerul senin genereaza o lumina foarte rece, care conduce la redarea zapezii in nuante albastrui, sau prea calda, in functie de pozitia soarelui pe cer cand se fotografiaza; in al doilea caz, apar dominante galben-roscate.


Sa exemplificam cu doua imagini: prima, preluata intr-un spectacol de circ, cu lumini cu halogen, cu temperatura mai mare decat cea "calculata" de camera foto. Imaginea apare cu o puternica dominanta albastra.


dominanta_de_culoare_1.jpg


Totul este inundat in albastru: covorul galben, pielea dansatoarei, pana si balonasele de sapun sunt albastre.


dominanta_de_culoare_2.jpg


In al doilea caz, o fotografie de iarna, cu multa zapada, fotografiata dimineata, la rasaritul soarelui, cand lumina este galben-roscata; la fel si zapada, apare intr-o nuanta galbuie, murdara.


Adobe Photoshop ne ofera si metoda de a evalua daca o imagine prezinta domionanta de culoare. Paleta Histograma are atasata o paleta INFO, in care sunt afisate valorile pe culori R, G si B pentru punctul in care stationam cu mouse-ul pe imagine.


De exemplu, in prima imagine, in zonele albe, stralucitoare ale baloanelor de sapun, predomina albstrul, in timp ce rosul si verdele sunt fiecare aproximativ la jumatate din ponderea albastrului (reamintim ca albul este un amestec egal de R, G si B si ca, in sistemul RGB, cu valori de la 0 la 255, albul pur atinge valori maxime si egale pe fiecare nuanta de culoare ).


dominanta_de_culoare_3.jpg


In a doua imagine, analiza zonei de zapada cea mai stralucitoare, de pe busteanul din stanga cadrului arata un procentaj al rosului mult mai mare decat albastrul, justificind astfel impresia vizuala de dominanta galbuie a cadrului.


dominanta_de_culoare_4.jpg


Cum putem corecta dominantele de culori in fotografiile noastre?
Desi la prima vedere am putea crede ca cele doua dominante, opuse ca nuante de culori, ar necesita masuri diferite, contrare, de exemplu la prima sa scadem ceva ce trebuie sa crestem la a doua, sau invers, ei bine, nu! Folosim acelasi instrument, pe care-l aplicam in aceeasi procedura, indiferent de dominanta de culoare din cadrul nostru.


1. Cel mai bine este sa facem modificarile dorite pe straturi noi. Asadar generam un nou strat, pe calea Layer -> New Layer -> Levels.


dominanta_de_culoare_5.jpg


2. In fereastra de ajustare a straturilor apare histograma imaginii, alaturi de care se afla trei pipete de esantionare. Prima din stanga (sau din dreapta, in functie de versiunea de Photoshop pe care o folositi) serveste pentru definirea negrului, cea de la mijloc pentru gri-mijlociu, iar cea de jos (dreapta) este pentru alb pur.


dominanta_de_culoare_6.jpg


3. Incepem cu pipeta de esantionare pentru alb (selectata in imaginea de mai sus). Facem click pe pipeta pentru alb si apoi alegem din imaginea de prelucrat aria care este ar trebui sa fie alba si facem din click pe aceasta zona. Imaginea se modifica substantial, dar inca nu am terminat prelucrarea. Trecem apoi la griul mijlociu. Facem clic pe pipeta din mijloc si apoi cautam o zona care ar trebui sa fie gri mijlociu, asa cum ne amintim din momentul in care am declansat cadrul. Facem iarasi click pe aceasta zona. Imaginea se modifica substantial, dar inca nu am terminat prelucrarea. Selectam, in final, pipeta pentru negru si apoi facem click pe zona din cadru care ar trebui sa fie neagra.


Iar imaginea este corectata!


dominanta_de_culoare_7.jpg


Procedura este identica si pentru corectarea dominantelor pe culori calde.


dominanta_de_culoare_8.jpg

 


Alte tutoriale Adobe Photoshop ->

 
Va urma...


© Calin-Stefan Ragalie
iunie, 2013
www.foto-magazin.ro


Bookmark and Share

Comentarii:

dragos popescu - 09 Jun 2013, ora 11:56
foarte interesant. se poate face chestia asta si din lightroom?

Marcel G - 14 Jan 2014, ora 14:52
Scurt si la obiect. Multumiri!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   azi, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   ieri, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 4 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 6 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 7 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate