Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

"To pan" or not, "to pan"

O buna metoda de redare a miscarii in fotografie este urmarirea subiectului cu aparatul, cunoscuta in limba engleza sub numele de "panning".


Fig. 1

In cazul unui panning reusit, subiectul iese cat de cat clar iar fundalul miscat:


Fig. 2

Daca subiectul iese si el putin miscat nu e o tragedie, chiar poate fi benefica imaginii accentuarea dinamismului, cum e cazul "cupidonului" de mai jos. Trebuie insa avut grija sa ramana totusi reconoscibil.


Fig. 3

Viteza panningului depinde de viteza subiectului, de unghiul format cu aparatul si de distanta dintre subiect si aparat. Urmarirea unui om care se plimba nu ne provoaca mari dureri de cap, pe cand cea a unei masini de curse necesita experienta mai mare.


Fig. 4

Daca lucram cu timp de expunere mai lung, fundalul va fi mai miscat, imaginea va sugera o viteza mai mare; daca expunem mai scurt, fundalul se blureaza mai slab, privitorul are impresia ca subiectul se misca mai incet.


Fig. 5

La miscari mai lungi conteaza foarte mult pozitia corpului in timpul panningului. Este recomandat ca inainte sa ne rasucim din sold spre directia din care vine subiectul si in timpul expunerii sa revenim din pozitia rasucita in pozitia comoda. Daca facem invers, din pozitia normala in pozitia rasucita, miscarea nu va fi atat de lineara.


Fig. 6-8

Imaginile realizate prin panning sunt mult mai frumoase daca in fundal sunt mai multe puncte luminoase care se transforma in dungi:


Fig. 9

Deasemenea lumina laterala sau putin din contre-jour arata bine.


Fig. 10

E si mai interesant daca subiectul are suprafata reflectorizanta in care se oglindesc luminile:


Fig. 11

Miscarea redata nu trebuie sa fie neaparat orizontala, poate fi si pe diagonala, dar in acest caz nu ajunge o simpla rasucire din sold.


Fig. 12

Imagini interesante pot fi obtinute si daca anumite parti ale subiectului nu se misca sincron sau fac miscari verticale in timpul panningului orizontal:


Fig. 13

Desigur, cel mai important lucru e sa ne alegem tema potrivita. Din fericire putem folosi panningul mai la toate genurile fotografice, incepand de la un reportaj despre puterea de cumparare a populatiei:


Fig. 14

continuand cu nudul:


Fig. 15

si pana la fotografia de nunti:


Fig. 16

Panningul este o tehnica foarte raspandita si la fotografia de natura unde este folosita mai ales la imortalizarea animalelor in miscare. Intr-un curs de fotografie de pasari am citit ca primul pas este perfectionarea panningului.

Ca sa faceti panning nu va mai trebuie altceva decat timp lung de expunere, asa ca inchideti diafragma, setati sensibilitatea la o valoare ISO joasa, cumparati filtre gri, trageti-va perdelele sau pur si simplu asteptati sa vina seara si sa iasa stafiile.


Fig. 17

Daca aveti aparat reflex, sa nu va speriati daca va dispare imaginea in timp ce incercati sa urmariti miscarea subiectului. Traiasca sapunierele digitale!

 

2004, Egyed Ufó Zoltán
http://foto.riport.ro

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate