Flash

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

(R)evolutii?

Supra Expuneri 09-24 iunie, Intalnirile Fotografice de la Timisoara.

Prin 1980, faceam parte dintr-un club simpatic, pentru acea vreme. Se chema Asociatia Artistilor Fotografi, pe scurt “AAF”. Arhitect la 34 ani, ma preocupa fotografia dinamica si imagini cu lumini dramatice. Acele preocupari mi-au permis sa devin mai rapid, uneori si mai discret, in maniera de a fotografia. Aveam relatii bune si cu marii fotografi romani. Atunci, pe locul 1 era considerat Aurel Mihailopol. Il preferam pe al doilea, Edmund Hoffer.

Multi dintre noi aflasem de planurile criminale ale Marelui Conducator.

Vroia sa demoleze kilometri patrati in capitala tarii. Cam toti prietenii nostri s’au gandit cum sa faca fotografii cat mai interesante, care sa pastreze marturii privind casele, din cartierele care urmau sa dispara. Dar fiecare avea o alta vedere.

Prietenul meu Dan Dinescu incerca sa pozeze detalii frumoase de la aceste case.

2-3 angajati la Proiect Bucuresti doreau sa fotografieze toate casele din Bucuresti.

Daca acest proiect s-ar facut organizat, cu mijloace asigurate, ar fi fost desigur o idee foarte buna. Dar sa il faci cu bani proprii, pe ascuns, era o metoda aproape sigura sa faci uneori cateva mii de declansari, fara ca vre-una dintre ele sa fie interesanta.

Ideea mea initiala a fost de a incerca sa realizez imagini sugestive, mai graitoare si spectaculoase, facute avand ca fundal zone si cladiri care urmau sa dispara.

Ca o marturie a Orasului Meu. Pe masura ce am inceput sa pun ideea in practica, lucrurile mi-au devenit mai clare. Cu trecerea anilor, cliseele facute au generat idei noi.

Am putut anticipa si chiar programa fotografii: capitolul cu Transportul in Comun /ism, sau cu imaginile de cosmar de la cozile interminabile. Aceste imagini erau evitate cu grija de altii, pentru a nu avea neplaceri cu autoritatile comuniste.

Din cate stiu eu, numai Edmund Hoffer mai avea cateva astfel de imagini.

Una-doua, poate are si Nicolae Lascu, arhitect care a fotografiat etapele demolarilor. Dar prea putine sunt suficient de elocvente. N-au viata, majoritatea fiind declarative, pancarte cu lozinci gaunoase, maldare de moloz, ruine, gunoaie, etc. Acest tip de imagini, cu prea multe detalii, pe filme proaste de 35mm, duc deseori la poze plate si dezamagitoare.

La inceput, am fost oprit de cateva ori, de militieni.

Doar o pozitie ferma, decisa si cunosterea exacta a legii ii descuraja. Aveam si o legitimatie reala de ziarist sportiv. Spuneam ca am facut decalansari ca sa pot developa filmul, ca sunt asteptat la redactie. Poate ca am avut si noroc. Am progresat, devenind mai greu de observat. M-am obisnuit sa declansez, prefacandu-ma ca fac altceva.

Revolutia din decembrie 1989 a venit aparent neanuntata aici. Dar dupa ce comunismul cazuse in Ungaria, RDG si Cehoslovacia. La Bucuresti, a durat foarte putin, din punct de vedere fotografic. Pe 21 decembrie, putini au indraznit sa declanseze, iar cei care au facut-o nu au reusit mare lucru. Pe 22 dupa amiaza a fost un entuziasm general, nebunie generalizata. Pana la lasarea intunericului cand a inceput un foc armat dement.

Pe 23, nu am reusit sa ajung in zona reala de conflict. In 2 randuri, rafale de gloante au spart geamuri la 1-2 metri de mine. A trebuit sa ma multumesc cu imaginile indirecte.

Pe 24 totul se terminase. Ramasesera doar urmele carnagiului.

Soldati neinstruiti si speriati au tras zeci de proiectile de tanc in Muzeul National de Arta. Pentru diversiune, s-a dat foc si la Biblioteca Nationala. Piata era pavata de gloante.

Anul 1990 a insemnat pentru unii speranta libertatii, cu manifestatii spre democratie. Iar pentru altii a inceput cursa spre inavutire. Mai ales prin deturnarea fondurilor, la inceput.

„In timp ce noi, ca niste caraghiosi, ne inchipuiam ca sfidam orice frica, personaje din Securitate isi pregateau accesul in politica. Puneau bazele unor averi fulgeratoare. Pentru a prelua, alaturi de cei deveniti politicieni si colaboratori, democratia de pe malurile Dambovitei, folosindu-se de libertate chiar mai bine decat se folosisera de teroare. „ Cotidianul 02/ 06

Democratia Originala incepe sa-si arate fata schimonosita. Care va culmina cu conflicte etnice organizate la Targu Mures si mai ales la Marea Manipulare – Mineriada 13-15 iun.

Progresele societatii romanesti sunt lente, desi evidente. Mai degraba de prosperitate economica, mai ales a unora, si aproape deloc in mentalitatea oamenilor.

Proiectul Bucurestiul meu a inceput sa prinda contur concret din 1997. Mi-am luat un slide scanner. Am inceput sa scanez cliseele alese in cursul anilor. Am facut o macheta de carte. Am propus-o primei edituri din lume, consacrata in carti de fotografie.

A fost refuzat, desi a trecut de 2 selectii. Editura doreste, normal, garantii de succes.

Centrul Cultural Francez din Timisoara a decis sa organizeze Intalnirile Fotografice de la Timisoara, incepand cu 2005. Cu titlul Supra Expuneri (Sur–Expositions).

Tema aleasa pentru 2005 a fost (R) evolutii.

Proiectul se suprapunea promitator pe aceasta tema. 34 imagini au fost selectionate.

Voi avea placerea sa expun alaturi de fotografi de prima marime, romani si straini. Dintre romani, il amintesc pe Cosmin Bumbutz, probabil numarul 1 actual in Romania.

Dintre imaginile expuse, 5 cupluri se refera direct la (r) Evolutii 1989-2005:


Transportul in comun_ism. Cu butelii, pentru a economisi benzina, fara gaz in ele.

Nu aveau detentoare precise de gaz. Apoi si fara butelii, in 1995, Economisind gaz…


Tramvaie cu pasageri externi. Tramvaiul 41 din 1982, chiar in saptamana cand a fost demolat podul de la Opera. Si primul tramvai cu reclame, in iulie 1992.

 


Nebunii cu biserici. Translatarea bisericii Olari din axul caii Mosilor in 1982.

Si o biserica provizorie din profile metalice, care nici nu a putut fi folosita, din 1997.


Trafic variabil pe bulevard Magheru. Un cal trece singur prin piata Romana in 1991.

Hotel Intercontinental, in amurg, cu traficul din Piata Universitatii – in 1997.


Mentalitatile au evoluat mult mai putin. Oamenii incearca sa-si rezolve problemele.


2 femei in varsta spala un covor -1981. Alt cuplu isi spala gratios covorul in 2002.

Bookmark and Share

Comentarii:

Lupan Matei - 10 Jun 2005, ora 08:39
Frumos articolasul, dar era bine daca avea si un autor sa stim cine il semneaza. Matei

Stefan Tanase - 10 Jun 2005, ora 09:29
Andrei Pandele este autorul. In text nu s-a semnat, dar este trecut ca autor in lista de articole.

Costin Raiu - 14 Jun 2005, ora 20:03
Alte imagini realizate de domnul Andrei Pandele pot fi vazute pe site-ul OSTPhoto, la adresa urmatoare: http://www.ostphoto.de/ostphoto-cgi/topixx?op=thumbnails1&string=pande

Andrei Spirache - 16 Jun 2005, ora 13:03
Extraordinare fotografiile (cu precadere cele referitoare la transportul in comun-ism de pe site-ul la care face trimitere link-ul oferit de dl. Raiu). De departe cele mai spectaculoase fotografii ce ilustreaza acele vremi, din tot ce am vazut eu. M-au ajutat sa imi conturez o imagine mentala despre o lume ce s-a stins inainte ca eu sa o pot cunoaste. Multumesc

Dumitru Drinovan - 09 Aug 2005, ora 07:34
Articolul este foarte bun.

Petru Drinovan - 12 Mar 2006, ora 16:57
Ma bucura articolul si comentariile pozelor (care sunt reusite),dar as dori sa stiu ce s-a facut cu acel club"AAF".

Tifan Raluca - 28 Feb 2007, ora 11:34
super foto dar cn are imagini despre terra socante cum ar arata trra peste kti va ani sau cum arata acum va rog sa ma contactati pe id raluca_babyblue VA ROG!!!

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 36 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 38 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 39 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 39 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 41 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate